نخستین چاپ کتاب «مبانی اولیه حشرهشناسی کشاورزی» به قلم اسفندیار ظهور پرالک و همکاران در هشت فصل از سوی انتشارات «داد و دانش» منتشر شد.
«حشرات و اهمیت آنها»، «صفات عمومی بندپایان»، «مورفولوژی حشرات»، «فیزیولوژی»، «دگردیسی در حشرات»، «ردهبندی حشرات»، «معرفی برخی آفات کلیدی» و «روشهای مختلف کنترل آفات» هشت فصل کتاب حاضر هستند.
در نخستین فصل کتاب درباره «قدمت» حشرات میخوانیم: «حشرات گروهی از موجودات قدیمی بوده و مطالعه فسیلهای بدست آمده نشان میدهد که اجداد آنها در دوره دونین (Devonian) و حدود 300 میلیون سال قبل و بنا به نظر تعدادی از محققین نیز از دوره پرمین (Permian) و حدود 350 میلیون سال قبل در روی کره زمین ظاهر شدهاند.»
نویسندگان در فصلهای دوم تا ششم به معرفی «صفات عمومی بندپایان»، «مورفولوژی حشرات»، «فیزیولوژی»، «دگردیسی در حشرات» و «ردهبندی حشرات» پرداختهاند.
فصل هفتم با عنوان «معرفی برخی آفات کلیدی» بیشترین صفحات کتاب را به خود اختصاص داده است. «کرم سیب»، «پسیل گلابی»، «زنبور مغزخوار بادام»، «سرخرطومی گیلاس»، «کرم سفید ریشه»، «کرم خوشهدار انگور» و «کک چغندر قند» از جمله آفات معرفی شده در این فصل هستند.
در فصل هشتم کتاب نیز «روشهای مختلف کنترل آفات» معرفی شدهاند که شامل «کنترل زراعی»، «کنترل فیزیکی»، «کنترل مکانیکی»، «کنترل قانونی»، «کنترل بیولوژیک» و «کنترل شیمیایی» است.
در بخشی از مقدمه این کتاب میخوانیم: «امروزه با توجه به رشد فزاینده جمعیت از طرفی و محدود بودن منابع تولید فرآوردههای کشاورزی از طرفی دیگر، ارائه راهکارهای منطقی و بنیادین جهت زدودن فقر ناشی از مواد غذایی که بیش از نیمی از مردم جهان از وجود آن رنج میبرند، امری ضروری مینماید. آمار تأسفبار منتشره از سوی سازمان خوار و بار جهانی غذا (FAO) خود گویای این مطلب است که اگر روند جمعیت سیر کنونی خود را بپیماید و منابع تولید فرآوردههای کشاورزی به منابع فعلی محدود گردند، در آیندهای نه چندان دور قحطی خانمانسوزی بر پیکره بشریت سایه خواهد افکند و گرسنگی ساختار جامعه بشری را در هم خواهد کوبید.»
نخستین چاپ کتاب «مبانی اولیه حشرهشناسی کشاورزی» با شمارگان یکهزار نسخه در 204 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات «داد و دانش» راهی بازار نشر شده است.
نظر شما