گفتوگو با رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی اصفهان
راهدان: گسست بسیاری در میراث فکری گذشته داشتهایم/ «احیای تراث» هدف اصلی انتشار مجموعه «مطالعات ایرانی-اسلامی»
فریبرز راهدان، رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی اصفهان معتقد است، تمدن اسلامی در دوره عباسی با نهضت ترجمه در ایران آغاز شد اما متاسفانه در سالهای اخیر گسست قابل توجهی در میراث فکری گذشته خود داشتهایم.
انتشار «تکنگاری» مورد توجه ما نیست
راهدان گفت: پژوهشکده مطالعات اسلامی اصفهان با چهار گروه پژوهشی «ادیان»، «اخلاق»، «فلسفه و کلام» و «فقه و حقوق» در حال ارائه خدمات آموزشی است.
وی با اشاره به دو رویکرد پژوهشکده مطالعات اسلامی در انتشار آثار اظهار کرد: برخی از آثار منتشر شده حاصل اقدامات علمی اعضای هیات علمی پژوهشکده در گروههای علمی چهارگانه است و برخی دیگر به شکل برونسپاری از سوی دیگر پژوهشگران به انجام رسیده و در اداره انتشارات این پژوهشکده منتشر میشود.
راهدان با تاکید بر ضوابط و منشور نشر در اداره نشر پژوهشکده متبوع خود گفت: در نشر آثار کمتر به انتشار تکنگاری اعتنا کردیم و در مقابل نشر مجموعه آثار با محوریت موضوع مشخص را در دستور کار خود قرار دادیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره تعداد و عناوین آثار منتشر شده گفت: چهار مجموعه با عناوین «مجموعه مطالعات ایرانی - اسلامی»، «مجموعه سلسله پژوهشهای رصد فرهنگی»، «سلسله پژوهشهای مهندسی فرهنگی» و مجموعه نشستهای علمی - پژوهشی» عناوین مجموعههای این پژوهشکده را تشکیل میدهد.
احیای آثار کلاسیک اسلامی در پژوهشکده
راهدان با اشاره به انتشار سه عنوان کتاب از مجموعه «مطالعات ایرانی - اسلامی» عنوان کرد: در این مجموعه تلاش میکنیم تا به احیای آراء و نظریات فلاسفه و اندیشمندان کلاسیک ایران بپردازیم که سهم عمدهای در پیشبرد تفکر در ایران و تمدن ایرانی - اسلامی داشتند، همچنین در این مجموعه از اقدامات پژوهشگران و مترجمان برتر استفاده میکنیم.
وی «فیلسوف یهود بغداد (ابنکمونه و آثار او)» و «از گنجینههای نسخ خطی» اثر حسن انصاری را دو کتاب منتشر شده از این مجموعه برشمرد و ادامه داد: حسن انصاری، از جمله کتابشناسان در حوزه فلسفه و کلام است که کتاب «از گنجینههای نسخ خطی» را پس از جستوجوی عناوین نسخههای خطی در کتابخانههای مختلف اروپا در این کتاب جمعآوری کرده است.
راهدان با بیان اینکه کتاب «المتبقی من کتبا مفقوده» دیگر کتاب این مجموعه در حال سپری کردن مراحل نشر است، اظهار کرد: اداره انتشارات پژوهشکده مطالعات اسلامی پس از پنج سال فعالیت رسمی و مستمر در حوزه نشر توانسته 36 عنوان کتاب را در 51 جلد به چاپ برساند. باید به این نکته نیز اشاره کنم که در سال 1394 فعالیتهای اداره انتشارات پژوهشکده نسبت به سال گذشته (1393) از توسعه کمی و کیفی مناسبی برخوردار بود.
رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی اصفهان، درباره انتخاب محور «احیای تراث» برای مجموعه در حال انتشار پژوهشکده گفت: کار کردن در حوزه نشر و مسائل علمی، اقدام فوقالعادهای است، اما باید بگویم، در حوزه «احیای تراث» کار کمی انجام شده است. با توجه به اقتصاد نشر، تزریق و تنگناهای حوزه مالی نشر، برخی از علاقهمندان بهصورت خصوصی و خارج از اعتبارات نتوانستند به این مهم دست یابند. احیای تراث و رسالههای اندیشمندان اقدامی است که میتوانیم از آنها به عنوان تمدن ایرانی و اسلامی یاد کنیم.
نظر شما