نخستین جلسه کارگروه نهضت فهم قرآن برگزار شد
خسروی: وظیفه وزارت ارشاد حمایت از موسسات فعال در زمینه تدبر قرآن است
محمدعلی خسروی، مدیرکل دفتر آموزش و توسعه مشارکتها معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین جلسه کارگروه نهضت فهم قرآن گفت: وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمایت از موسسات فعال در زمینه تدبر قرآن است.
محمدعلی خسروی، مدیرکل دفتر آموزش و توسعه مشارکتها معاونت قرآن و عترت در این جلسه با اعلام خبر برگزاری همایش «تدبر قرآن» در چند ماه آینده، اظهار کرد: در راستای برگزاری این همایش کارگروههایی تشکیل خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه امروزه بیش از دو هزار و ٤٠٠ موسسه قرآنی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد فعال هستند، افزود: امروزه جای بحث تدبر قرآن خالی است. خوشبختانه استقبال نوجوانان برای حفظ خوب است، اما کار تدبر در قرآن نیاز به اندیشیدن دارد؛ تدبر بالاتر از فهم است.
خسروی گفت: برای اینکه بتوانیم در زمینه تدبر موفقیت حاصل کنیم، باید از افراد کارشناس کمک بگیریم و وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمایت از موسسات فعال در زمینه تدبر قرآن است.
وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، توجه به قرآن و انس به قرآن در جامعه ایرانی به شدت مطرح شد، اظهار کرد: امام (ره) انس به قرآن داشتند و به این امر توصیه می کردند. بنابراین در فضای مبارکی نسل جوان با قرآن آشنا شدند.
ضرورت مرحلهبندی، موضوعبندی و مخاطببندی برای آموزش
آیتالله هاشمزاده هریسی در ادامه این آیین گفت: نخستین قدم برای آموزشهای همگانی فهم قرآن، تقسیمبندی و سیستماتیک کردن است. متاسفانه مقصد و مطلوب برای فعالیتها نداریم. باید کلاسهای آموزشی در سطوح مختلف ابتدایی، متوسطه، راهنمایی و دانشگاهی برگزار شود و روشها ساده، روان و چند منظوره باشد.
وی افزود: همزمان باید معنای کلمات، برداشت از قرآن و موضوعات قرآن آموزش داده شود. مرحلهبندی، موضوعبندی و مخاطببندی برای آموزش ضروری است، درغیر این صورت درجا میزنیم.
لزوم تالیف کتاب برای معرفتافزایی
در ادامه این نشست اصغر امیرنیا، مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: برای فهم قرآن باید شاکلههای مختلفی داشته باشیم. در این راستا باید دبستان و دبیرستانهای قرآنی ایجاد شود.
وی افزود: برای فعالیتهای قرآنی باید سه مرحله آشنایی اولیه، فهم و تدبر قرآن و عمل به قرآن طی شود. برای به خرافه نرفتن باید معرفتافزایی کرد و کتاب و جزوه تهیه شود که کلیه این کارها میبایست بهصورت واحد و سیستماتیک باشد.
مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به اینکه باید ارتباط منطقی با مبلغان برقرار شود، ادامه داد: کارگروه باید بتواند راههای فهم بهتر و سریعتر قرآن را طراحی کرده و در اختیار موسسات قرآنی قرار دهد.
ایجاد حرکتی جدی در زمینه نهضت فهم قرآنی
مصطفی عباسیمقدم بهعنوان دیگر سخنران نخستین جلسه کارگروه نهضت فهم قرآن عنوان کرد: قرآن مشوق ما در تدبر است. قرآن هیچ حد و مرزی برای تدبر قائل نشده است. تدبر دغدغه چندین ساله است. در سالهای اخیر با رواج ترجمههای خوب، افراد کم سواد نیز به خواندن قرآن و تدبر در آن گرایش پیدا کردهاند.
مشاور پژوهشی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: دولتیها و ارکان نظام باید با نگاه حمایتی و علمی، مشوق توسعه کمی و کیفی فعالیتهای قرآنی باشند.
تولید راهکار مکتوب در زمینه تدبر در قرآن
در ادامه این نشست کوشا گفت: در زمینه تدبر در قرآن باید راهکار مکتوب عرضه کنیم و شیوههای آموزشی تدبر تدوین و برای افراد مستعد کلاس تشکیل شود. مفاهیم قرآن باید در سطح دبیرستانیها، دانشجوها و بازاریها بیان شود. ما باید به تناسب معلومات افراد، نیروهایی را تربیت کرده و آموزش دهیم.
منتقد و خادم قرآن درباره مساله تدبر در قرآن در فضای مجازی نیز اظهار کرد: باید با برنامهریزی نسبت به فضای مجازی آیاتی را انتخاب کرده و آنها را تبیین کنیم.
وی در ادامه به رابطه حدیث با تدبر قرآن اشاره کرد و افزود: گاهی احادیث میتوانند سبب انحراف شوند، به دلیل اینکه حدیثنشناسی ممکن است قرآن را به حاشیه ببرد. فعالیتهایمان در زمینه فهم قرآن باید بهروز بوده و تکرار مکررات نباشد. همچنین باید برای تدبر در قرآن، طبقهبندی آیات صورت گیرد.
لزوم تدوین محتوای آموزشی عمومی
مسعود وکیل، نویسنده نیز در این کارگروه گفت: باید محتوای آموزش عمومی را مشخص کنیم. یکی از مشکلات برای توسعه آموزش مفاهیم این است که تصور میشود فهم عمومی و اولیه قرآن منوط به خواندن ادبیات عرب است؛ تدبر پس از فهم اولیه است.
سیدمحمدرضا صفوی، نویسنده آثار قرآنی نیز بهعنوان دیگر سخنران این نشست اظهار کرد: در مساجد پس از قرائت قرآن، ترجمه قرائت میشود، اما ترجمهها برای عموم مردم گویا نیست. در این راستا ترجمهای براساس المیزان انجام دادهام.
نظر شما