گزارش ایبنا از آیین اختتامیه دومین جشنواره «رسانههای علوی»
صدیقی: آیات قرآن سوژههای علمی و اخلاقی برای تولید محتوا دارند/ انتشار «بانک اطلاعات جامع فرهنگ علوی»
آیتالله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران در آئین اختتامیه دومین جشنواره «رسانههای علوی» گفت: «قرآن کتابی است که حقایق عالم را نشان میدهد، در هرکدام از آیات قرآن سوژههای بسیار زیاد علمی و اخلاقی برای تولید محتوا وجود دارد.» ابوالقاسم حبیبی، دبیر جشنواره نیز در این آئین از تولید و انتشار «بانک اطلاعات جامع فرهنگ علوی» در آیندهای نزدیک خبر داد.
ابوالقاسم حبیبی، دبیر دومین جشنواره «رسانههای علوی ویژه تولیدات دیجیتال» در این آیین با ارائه گزارشی از مراحل داوری آثار ارسالی به دبیرخانه این جشنواره اظهار کرد: موسسه آفرینشهای غدیر براساس ماموریت و اهداف و دستاوردهای از پیش تعیینشده برگزاری جشنوارههایی با موضوع غدیر، امامت و ولایت را در دستور کار دارد.
وی افزود: در حوزه غدیر امامت و ولایت در حوزه رسانههای مجازی به شدت با فقر محتوایی مواجه هستیم. انعکاس آثار دانشمندان، اندیشمندان و بزرگان علم و فرهنگ این سرزمین در حوزه دیجیتال بسیار ضعیف بوده است.
حبیبی ادامه داد: سال گذشته به همت مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شاکله دومین جشنواره «رسانههای علوی» آغاز شد که امروز شاهد اختتامیه آن هستیم. در مجموع حدود 80 اثر به مرحله داوری نهایی این جشنواره راه پیدا کردند. با ارزیابی آثار ارسال شده به جشنواره به این نتیجه رسیدیم که حوزههای یاد شده جای کار بسیار بیشتری دارند؛ انتظار ما بیش از این بود ولی با این حال آثار خوبی به جشنواره ارسال شد. البته حمایت ویژه از تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی ضرورت دارد.
دبیر دومین جشنواره «رسانههای علوی» گفت: در فضاهای مجازی با توجه به ظرفیت این فضا به شدت نیازمند تولید محتواهای دینی هستیم. در فضای مجازی فرصتها و ظرفیتهای بسیاری برای گسترش و ترویج مفاهیم دینی وجود دارد که باید از این ظرفیتها استفاده لازم را ببریم. بهعنوان مثال نهجالبلاغه بهصورت زیبا در قالب دیجیتال ارائه شده، اما مفاهیم و اهداف این اثر جاودان بهصورت کاربردی در آثار تولید شده دیده نمیشود.
وی در ادامه عنوان کرد: بسته پیشنهادی با 8 محور برای تولید محتوای دینی ارائه کردهایم که اگر تولیدکنندگان محتواهایی مبتنی بر این محورها تولید کنند، مورد حمایت مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار خواهند گرفت. طرح «شبکه اجتماعی جوانان حیدری» در موسسه آفرینشهای غدیر نیز تا یکی دو ماه آینده رونمایی خواهد شد.
حبیبی افزود: «بانک اطلاعات جامع فرهنگ علوی» برای دسترسی آسان پژوهشگران به آثار و منابع غنی دانشمندان اسلامی ـ ایرانی، یکی دیگر از طرحهایی است که در دست تولید است. ما باید کتابهای موجود در کتابخانههای بزرگ کشور را در قالب کتاب الکترونیک وارد فضای مجازی کنیم.
سازنده محتوا در فضای مجازی باشیم
سیدمرتضی موسویان نیز در این آئین اظهار کرد: پیش از این سه رویکرد به فضای مجازی وجود داشته که عبارتند از رویکرد آسیبی که این فضا را دارای تهدیدها و آسیبهای زیاد میداند، رویکرد راهبردی که به فرصتها نیز در کنار تهدیدها نگاه ویژه داشته و رویکرد ابزاری که جایگزین دو رویکرد دیگر شده لازمه حضور در فضای مجازی را استفاده درست از فناوری اطلاعات میداند، اما امروزه رویکردی که باید مورد توجه قرار گیرد، رویکرد دو فضایی شدن است؛ به این معنا که فضای مجازی جزئی از زندگی ماست و ما را به سمتی میبرد که اگر به سبک زندگی مناسب در این فضا نپردازیم، همواره مجبور به انفعال هستیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: جشنوارههایی نظیر این جشنواره که ارزش محتوایی دارند، باید موج بیافرینند. در بخشی از حکم مقام معظم رهبری به اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی این موارد خواسته شده است: «ارتقای جمهوری اسلامی ایران به قدرت سایبری در طراز قدرتهای تاثیرگذار جهانی و برخورداری، ابتکار عمل و قدرت تعامل با دیگر کشورها در شکلدهی به قواعد و قوانین مرتبط با فضای مجازی در عرصه جهانی با رویکرد اخلاقمدار و عادلانه.»
وی افزود: رهبر معظم انقلاب بر این نکته نیز تاکید دارند که باید برای فضای مجازی به مثابه ارزشی که برای اصل انقلاب اسلامی قائلید، ارزش قائل باشید.
موسویان عنوان کرد: هر فرد با توجه به پتانسیلهای خود باید سازنده محتوا در فضای مجازی باشد، مثلا نویسنده کتاب از ناشر بخواهد که امکان دیدهشدن کتابش را در فضای مجازی فراهم کند.
قرآن حقایق عالم را نشان میدهد
آیتالله کاظم صدیقی بهعنوان سخنران دیگر این جشنواره گفت: پیامبران و امامان ما اینترنت عالم هستند. خداوند تمام عوالم را در وجود مقدس آنها قرار داده است. ما قرآن کریم و علی (ع) را داریم و اولین دستور قرآن حرکت است؛ باید در میدان رقابتی که امروز در جهان شکل گرفته از رقبا سبقت بگیریم. قرآن کتابی است که حقایق عالم را نشان میدهد، در هرکدام از آیات قرآن سوژههای بسیار زیاد علمی و اخلاقی برای تولید محتوا وجود دارد. آنچه انسان را به حرکت وا میدارد در قرآن ارائه شده است و همه اینها در وجود مبارک امیرالمومنین (ع) جمع شده است؛ علی (ع) دارای علمالکتاب بود. ما با دارا بودن قرآن و علی(ع) و عترت، بسیار غنی و مقتدر هستیم.
موسس و تولیت حوزه علمیه امام خمینی (ره) افزود: نباید از قافله تکنولوژی دنیا عقب بمانیم، باید از سرمایههای علم و دانش همه کشورها استفاده کنیم ولی آن را با تقوای خودمان بسنجیم. ایمان در میدان عمل معجزه میکند.
امام جمعه موقت تهران اظهار کرد: مسئولان ما امروزه چقدر در مسایل فرهنگی حساسیت به خرج میدهند، باید با ابزارهای زمان به زبان امروز جامعه سخن گفت. بنیاد بینالمللی غدیر میتواند در زمینه عینیکردن مفاهیم والای آثار ارزشمندی همچون نهجالبلاغه نقشی بیبدیل داشته باشد. در این زمینه ابتکار، استقامت، تمرکز و عدم کار جزیرهای لازم است.
تولید محتوا در فضای مجازی کار هرکسی نیست
لطفالله سیاهکلیمرادی، عضو شورای عالی فضای مجازی نیز در آئین اختتامیه دومین جشنواره «رسانههای علوی» گفت: دو عامل در فضای مجازی بسیار مهم است؛ کاربر و محتوا. شناخت کاربر و تولید و ارسال محتوای متناسب با گروه کاربران بسیار اهمیت دارد. انسان در فضای مجازی خوداظهاری میکند. جوامع پیشرفته نه تنها محتواهای خوب ایجاد میکنند، بلکه این محتوا را تغییر ماهیت میدهند و محتوا را در قالب خدمت و سرویس ارائه میکنند. بهطور کلی تمرکز اصلی در فضای مجازی باید روی کاربر باشد.
وی ادامه داد: در زمینه تولید محتوا برای فضای مجازی باید به مولفه نوآوری نیز توجه ویژه شود؛ این نوآوری باید دارای کارکرد جدید، شگفتانگیز و سودمند باشد. نباید در این فضا محتوای دینی را عینا از آثار چاپی گرفته و به فضای مجازی منتقل کنیم؛ در حال حاضر بیشتر کار ما براساس ادبیات و متن است. همچنین در فضای مجازی برای عالیبودن باید نقدپذیر بود.
عضو شورای عالی فضای مجازی افزود: تولید محتوا در فضای مجازی کار هرکسی نیست و مطالعه و دانش خاص خود را میطلبد. ما در زمینه متون غنی اسلامی و آثاری همچون نهجالبلاغه تولیدات بسیاری در دست داریم و تاکنون بدون توجه به کاربردی کردن مفاهیم عالی آنها، تنها کتابها را کپی و با طراحی زیبا به فضای مجازی منتقل کردهایم.
وی افزود: باید نیازهای مخاطب امروز سنجیده شود و براساس آن با توجه به مفاهیم بسیار زیادی که در آثار ارزشمند ایرانی و اسلامی وجود دارد، محتوای مناسب تولید و منتشر شود. باید محتوایی که علمای بزرگ دینی ما سالها برای تولید آنها تلاش کردهاند، برای رشد و معرفتافزایی در فضای مجازی به نحو احسن مورد استفاده قرار گیرد. در جهانی که امکان ظهور و بروز محتوای شیعی ایجاد شده، باید بتوانیم به نحو شایسته نقشآفرینی کنیم.
اهدای جوایز و تندیس به برگزیدگان «رسانههای علوی»
در بخش پایانی آئین اختتامیه دومین جشنواره «رسانههای علوی» از برگزیدگان و شایستگان تقدیر تجلیل شد.
بخش رسانههای برخط
در این بخش تندیس جشنواره به اثر «ابلاغ» از موسسه خادمین مکتب سرخ به حجتالاسلام محمدحسین مشکوری اهدا شد. در این بخش همچنین تندیس جشنواره به اثر «بلاغت» از مرکز اطلاعرسانی آلالبیت (ع) به مهندس احمد هاتف تعلق گرفت. دیگر تندیس جشنواره در این بخش به اثر «غدیرستان» از موسسه فرهنگی و هنری غدیرستان کوثر نبی (ص) به حجتالاسلام حاج محمدرضا شریفی رسید.
بخش تلفن همراه
تندیس جشنواره در این بخش به اثر «دُرّ نجف» از موسسه تحقیقاتی حضرت ولیعصر (عج) به سیدمحمدجواد حسینی اهدا شد. در این بخش محمدباقر خوانساری از مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری اسلامی برای اثر «نهجالبلاغه نور» و حاج محمدرضا شریفی از موسسه فرهنگی و هنری غدیرستان کوثر نبی(ص) برای اثر «خطابه غدیر» بهعنوان شایستهتقدیر معرفی شدند.
بخش نرمافزارهای چند رسانهای
تندیس جشنواره در این بخش به اثر «راهی به آسمان» از موسسه نور راسخون به مهندس محمدرضا شعبانی تعلق گرفت و سید محمدجواد حسینی از موسسه تحقیقاتی حضرت ولیعصر (عج) برای اثر «غدیر تجلیگاه ولایت» به عنوان شایسته تقدیر معرفی شد.
نظر شما