شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۲
مهاجرانی: ادبیات دینی کودک نیازمند غنی‌سازی است/ شیخی: متون کهن مراجعی آموزنده‌اند

سیدمحمد مهاجرانی در مراسم رونمایی از 236 عنوان کتاب چاپ نخست انتشارات قدیانی گفت: ادبیات کودک به معنای عام و ادبیات دینی کودک به معنای خاص نیازمند غنی‌سازی است و نباید از پیشرفت‌های صورت گرفته در حوزه دین عقب بماند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از 236 عنوان کتاب چاپ نخست از زندگی ائمه و پیامبر اسلام و بازآفرینی متون کهن فارسی انتشارات قدیانی با حضور نادر قدیانی، محمدتقی حق‌بین، برزو سریزدی، حسین فتاحی، سیدمحمد مهاجرانی، غلامرضا حیدری ابهری، مژگان شیخی، مریم اسلامی به همراه جمعی از پدیدآورندگان و مسئولان نمایشگاه کتاب تهران عصر شنبه هجدهم اردیبهشت‌ماه در سالن B4  (سالن کودک و نوجوان) غرفه‌ انتشارات قدیانی در بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رونمایی شد.
 
نادر قدیانی، مدیر انتشارات قدیانی، در این مراسم گفت: حدود 430 اهل قلم در حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان با ما همکاری می‌کنند که ماحصل تلاش آنها تولید 240 کتاب چاپ نخست بوده که امسال به بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران رسیده است.
 
وی درباره این آثار توضیح داد: از مجموع 236 عنوان کتابی که امروز رونمایی می‌کنیم 204 عنوان در حوزه کودک، 26 عنوان در حوزه نوجوان و 7 عنوان در حوزه بزرگسال است. همچنین 142 جلد تالیفی و 95 عنوان ترجمه است و همچنان مساله غلبه تالیف بر ترجمه را در تولید آثارمان مدنظر داشته‌ایم. 35 عنوان از این آثار هم تصویرگری شده است.
 
رئیس انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک ادامه داد: مرحله تولید و انتشار بعضی از این آثار تالیفی 7 سال به طول انجامید و بارها در گروه بررسی مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتم. از جمله این آثار 365 قصه از زندگی پیامبر است که مجموعه‌ای کامل درباره زندگی ایشان را شامل می‌شود. همچنین ترجمه نهج‌البلاغه از سوی موسوی گرمارودی هم 7 سال به طور انجامید و در پایان سال گذشته منتشر شد.
 
حسین فتاحی در این مراسم به ارائه توضیحاتی درباره مجموعه «365 داستان از زندگی پیامبر» پرداخت و گفت: در کنار ترویج اسلام و زحمات فراوان پیامبر و زندگی 23 ساله ایشان در مکه و مدینه سعی کرده‌ام به همه وجوه زندگی پیامبر مانند رفتار پیامبر در خانه، کوچه، همسایه‌ها، کودکان و اطرافیان و همچنین مراوداتی که ایشان با دیگران داشته‌اند و همچنین به ویژگی‌های وحی و سایر جنبه‌های زندگی پیامبر اکرم (ص) بپردازم.
 
فتاحی در ادامه بیان کرد: نوشتن این کتاب و چاپ آن به دلیل اینکه با وسواس زیادی انجام شد حدود 7 سال به طول انجامید که در مجموع 365 داستان درباره زندگی پیامبر در قالب 12 جلد تولید و تصویرگری شد. همچنین به دلیل حساسیت زیاد این کار که درباره زندگی پیامبر بود قبل از انتشار 6 بار از سوی من و سایر کارشناسان مربوطه غلط‌گیری شد و سعی کردیم که در نهایت مجموعه بی‌نقصی تولید کنیم و هم از جنبه جمع‌آوری فرازهای زندگی پیامبر و هم از نظر تصویرگری و گرافیک اثر خوبی منتشر کنیم و امیدواریم اگر اشتباهی هم وجود دارد دوستان به ما تذکر دهند تا در چاپ‌های بعدی اصلاح شود.
 
به گفته این نویسنده، تا به حال 9 جلد از این مجموعه 12 جلدی منتشر شده است و سه جلد دیگر آن هم تا پایان سال منتشر خواهد شد. همچنین قرار است از 365 فراز از زندگی پیامبر در قالب یک کتاب در قطع بزرگ‌تر هم به صورت بزرگ‌تر منتشر شود. همچنین در انتهای هرکدام از کتاب‌ها نام منابعی که از آنها برای جمع‌آوری مطالب هرجلد استفاده شده، بیان شده است.
 
وی درباره محتوای مطالب کتاب نیز بیان کرد: من این کتاب را به گونه‌ای نوشته‌ام تا بچه‌ها بتوانند از رفتارهای پیامبر الگوبرداری و در انجام امور مختلف زندگی‌شان از ایشان تقلید کنند و همچنین در کنار این موارد احکام دینی و واجبات مانند نماز و روزه را به جای آورند.
 
فتاحی همچنین اظهار کرد: اغلب کتاب‌هایی که درباره پیامبر نوشته شده است دارای روایات مختلف است و نکات متضاد و روایت‌های گوناگونی از زندگی پیامبر(ص) در آنها نقل شده است. من برای نوشتن این مجموعه کتاب‌های مختلفی را که درباره زندگی پیامبر اکرم نوشته شده بود کنار هم گذاشته و سعی کردم بهترین و مستندترین مطالب را از آنها استخراج کنم.
 
نشر قدیانی از نشرهای کم‌نظیر و ممتاز کشور است
سیدمحمد مهاجرانی نیز در این مراسم درباره انتشارات قدیانی گفت: نشر قدیانی از حیث کمیت و کیفیت و تنوع آثار تولیدی از نشرهای کم‌نظیر و ممتاز کشور ماست که تا به حال جوایز زیادی هم کسب کرده است و بنده مفتخرم که بسیاری از آثارم از سوی این انتشارات منتشر شده است. حسن انتشارات قدیانی این است که جایگاه نویسنده در آن بسیار روشن است و می‌تواند به راحتی ماحصل اندیشه پردازی خود را ببیند و به جایگاه، سابقه و تجربه نویسنده احترام گذاشته می‌شود.
 
این نویسنده در ادامه به برخی آثارش در این انتشارات اشاره کرد و گفت: از جمله آثاری که در انتشارات قدیانی دارم مجموعه 20 جلدی «داستان‌های دوستان» است که احساس مسئولیت در قبال دیگران و بی‌تفاوت نبودن را مطرح می‌کند. مشکل ما این است که احساس مسئولیت در جامعه ما کمرنگ شده است. در این کتاب بیان می‌شود که اگر کسی به دلیل احساس مسئولیت سعی کند دیگران را از خطایی بازدارد در واقع قصدش فضولی نیست و می‌خواهد دوستی خود را به اثبات برساند.
 
ادبیات دینی کودک نیازمند غنی‌سازی است
مهاجرانی در بخش دیگری از سخنانش درباره مجموعه 20 جلدی دیگری که در انتشارات قدیانی منتشر کرده است گفت: محور هرکدام از جلدهای این مجموعه یکی از آیات قرآن کریم است. این مجموعه ویژگی‌های مختلفی دارد که از جمله آن می‌توان به بیان 20 ویژگی خداوند و شرح یکی از آیات قرآن در هرجلد اشاره کرد.
 
این نویسنده درباره ادبیات دینی کودک و نوجوان در کشور ما گفت: ادبیات کودک به معنای عام و ادبیات دینی کودک به معنای خاص نیاز به غنی‌سازی دارد و نباید از پیشرفت‌های حوزه دین عقب بماند. در وادی علوم دینی امروزه تحقیقات ارزشمندی در مباحث خداشناسی و قرآن شناسی صورت گرفته است که بسیاری از این تحقیقات در فرهنگنامه‌ها و اینترنت موجود و به راحتی قابل دسترسی است. هرقدر نویسندگان به منابع علمی و دینی بیشتر آشنا باشند آثار بهتر و غنی‌تری تولید می‌کنند.
 
تنوع مطالب تولیدی در حوزه ادبیات دینی کم است
غلامرضا حیدری ابهری نیز در ادامه این مراسم درباره تولید کتاب «مواظب جریمه خدا باش» گفت: در این کتاب به موضوع جهنم پرداخته‌ام. غالباً یکی از ابهاماتی که بچه‌ها برایشان ایجاد می‌شود موضوع جهنم است. تصور خیلی‌ از بچه‌ها این است که هرکسی که گناه کرده مستحق جهنم است من می‌خواستم این تصور را برهم زنم و در کنار مساله جهنم و بهشت را نیز برای بچه‌ها بیان کنم. و اینکه جهنم اینطور نیست که برای کودکانمان به تصویر کشیده‌ایم. من در این کتاب توضیحاتی درباره جهنم داده‌ام و در پایان نیز به بهشت اشاره کرده‌ام.
 
این نویسنده ادامه داد: توضیح مفاهیم دینی در همه جای دنیا استمرار دارد و همه ادیان به آن پرداخته‌اند اما حرف‌هایی که ما در حوزه ادبیات دینی بیان می‌کنیم به شدت تکراری است و تنوع کاری‌مان در حوزه ادبیات دینی کم است و اینکه من درباره جهنم و پاسخ به شبهات بچه‌ها در این باره توضیح داده‌ام جسارت نیست لازم بود این کار برای بچه‌ها انجام شود.
 
ادبیات کهن مرجعی غنی و آموزنده برای کودکان است
مژگان شیخی، نیز در این مراسم درباره برخی آثارش در انتشارات قدیانی گفت: امسال دو کتاب «قصه‌های خواجه نصیرالدین طوسی» و «قصه تذکره‌الاولیا» در انتشارات قدیانی داشته‌ام. «قصه‌های خواجه نصیرالدین طوسی» پروژه‌ای درباره ادبیات کهن بود که من آن را انجام دادم. اصولا کودکان حوصله خواندن کتاب‌های داستانی بلند را ندارند. به همین دلیل در این مجموعه من در قالب 12 داستان جداگانه زندگی خواجه نصیرالدین طوسی را که یک دانشمند است به تصویر کشیده‌ام و هرکدام از این داستان‌ها را در یک جلد جداگانه منتشر کرده‌ام.
 
این نویسنده و مترجم در ادامه با بیان اینکه ما ادبیات کهن غنی‌ای داریم، افزود: شاید داستان‌های کهن به نظر ساده بیایند اما هرکدام نکته‌های بسیار بزرگ و ارزشمندی دارند. ادبیات کهن مرجع غنی و پرباری است که باید بچه‌ها از آن استفاده کنند. این داستان‌ها بسیار آموزنده‌اند و اگر با نثر ساده نوشته شود کودک را به ادبیات کهن و شخصیت‌های دینی و فرهنگی علاقه‌مند می‌کند. کما اینکه بسیاری از بزرگان ما در سال‌‌های گذشته زیاد برای بچه‌ها شناخته شده نبودند و شخصیت‌های علمی و نویسندگان سایر کشورها را بیشتر می‌شناختند اما در سال‌های گذشته با کارهایی که در زمینه ادبیات کهن انجام می‌شد بچه‌ها توانسته‌اند با ادبیات کهن کشور ایران ارتباط برقرار کنند.
 
برقراری ارتباط بین کودکان و ادبیات
مریم اسلامی شاعر کودک و نوجوان نیز در این مراسم گفت: من تلاش می‌کنم اشعاری بسرایم که به واسطه آن بچه‌ها از ادبیات لذت ببرند و بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. این مساله سبب می‌شود که آنها کتابخوان شوند. بعد از آن می‌توانیم مهارت‌های رفتاری و زندگی را به بچه‌ها بیاموزیم. از جمله کتاب‌هایی که امروز رونمایی می شود می‌توانم به مجموعه «کودکان مسلمان»، «شعرهایی برای دختران»، «شعرهایی برای پسران»، مجموعه 8 جلدی «یک تا 4 سالگی دختران»، «یک تا 4 سالگی پسران» اشاره کنم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها