چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۹
بانک‌ها نباید نگاه اقتصادی به حوزه نشر داشته باشند

کارشناسان و فعالان حاضر در نشست هم‌اندیشی فعالان حوزه نشر با مسئولان بانک شهر اظهار کردند بانک‌ها نباید نگاه اقتصادی به حوزه نشر داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست هم‌اندیشی فعالان حوزه نشر با مسئولان بانک شهر امروز چهارشنبه (22 اردیبهشت) در سرای اهل قلم بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
 
نیکنام حسین‌پور، مشاور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی از این نشست با بیان اینکه حوزه نشر تاکنون در نمایشگاه کتاب بانک‌های متفاوتی را تجربه کرده است، گفت: حوزه فرهنگی شرایط خوبی ندارد و بانک‌ها باید نگاه غیراقتصادی به حوزه نشر داشته باشد. معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز آمادگی دارد تا با اعطای تسهیلات بحث افزایش کتابفروشی‌ها در سطح کشور را دنبال کند.

چنانچه تفاهم‌نامه بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و این بانک منعقد شود می‌توانیم با اعطای تسهیلات امکانات بیشتری را برای ناشران و کتابفروشان فراهم کنیم. کتابفروشان حلقه آخر صنعت نشر هستند و چنانچه تسهیلات با سود کم در اختیار آنها قرار بگیرد می‌‌توانند با فراغت بیشتری کتاب‌های خود را منتشر کنند چون ناشران برای انتشار کتاب مدت‌ زمان بسیاری را صرف می‌کنند و سرمایه خود را برای مدت طولانی نگه‌ می‌دارند.
 
مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به اینکه مصرف‌کننده و توزیع‌کننده در صنعت نشر نیاز به حمایت دارد اظهار امیدواری کرد که پس از نمایشگاه کتاب راه‌کارهای کارشناسانه‌تری برای ارایه تسهیلات و حفظ تکریم ناشران ارایه شود.
 
علی‌اکبر تورانیان، مدیر کمیته اطلاع رسانی نمایشگاه کتاب در ادامه این نشست با بیان اینکه اگر هر بانک یار مهربان کتاب باشد ناشران نیز اقبال خوبی نسبت به تعامل با بانک نشان می‌دهند. بحث نقدینگی امروز یکی از مشکلات حوزه نشر است چرا که چاپ کتاب نیاز به سرمایه‌گذاری در طولانی‌ مدت دارد و گاهی ناشر برای اینکه کتاب با قیمت مناسب به دست مردم برسد مجبور است شمارگان کتاب را کاهش دهد. اعطای تسهیلات به ناشران می‌تواند به کمک تولید کتاب در کشور و کاهش قیمت آن بیاید. از سوی دیگر بسیاری از ناشران مکان‌های اجاره‌ای برای کار خود دارند و اگر نگاه فرهنگی و اعطای تسهیلات حاکم باشد می‌توان انتظار رونق بیشتر در این حوزه را داشت.
 
نوید گویی، مدیر انتشارات نوید شیراز نیز در ادامه با تاکید بر اینکه باید به ناشران شهرستانی نیز توجه شود گفت: نشر ضعیف‌ترین و پرمشقت‌ترین کار است و گاهی ناشر برای چاپ یک اثرش یک سال انتظار بکشد با این وجود ناشران قدرتی در تصمیم‌گیری‌ها و تسهیل راهکارها برای برنامه‌ریزی بهتر ندارند.
 
شعبه ویژه نشر راه‌اندازی شود
محمدحسین متولی، مسئول انجمن ناشران آموزشی نیز اختصاص یک شعبه ویژه نشر را به بانک عامل نمایشگاه کتاب پیشنهاد داد و گفت: اگر شعبه تخصصی برای نشر ایجاد شود می‌توان انتظار تعاملات بهتری را در این حوزه داشت چرا که اکنون وضعیت نشر خوب نیست و بانک‌ها نباید حوزه نشر را به عنوان یک بنگاه اقتصادی ببینند. متاسفانه ناشران مشکلات نقدینگی دارند و اگر میزان نقدینگی آنها در طول سال بیشتر شود می‌توان شاهد رونق بیشتر این حوزه بود.
 
وی ادامه داد: ناشران عاشق حرفه خود هستند و این نگاه با نگاه اقتصادی در تضاد است چون در حرفه نشر نگاه برد برد معنی ندارد و بانک‌ها نیز باید شرایط ویژه‌ای را نسبت به فعالان حوزه نشر اعمال کنند. به طور مثال ناشری که برای چاپ یک دایرة‌المعارف چندین سال سرمایه و زمان صرف می‌کند باید با تدوین سیاست‌هایی از آن حمایت کند.
 
پرویز بیگی حبیب‌آبادی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه ناشران در خط مقدم جبهه فرهنگی کشور قرار دارند گفت: اما این موضوع مورد توجه مسئولان فرهنگی قرار نمی‌گیرد و همه اگرچه مشکلات را مطرح می‌کنند اما راه حلی برای آن بیان نمی‌شود. امروزه سود سپرده‌گذاری در بانک بیشتر است. سرمایه‌گذاری در صنعت نشر است و گاهی ناشر برای گرفتن مجوز کتاب باید بیش از 10 بار به وزارت ارشاد برود. بنابراین این رنج باید در جایی پاسخ داده شود.
 
کمال طباطبایی، مدیرعامل انجمن تصویرگران ایران نیز در ادامه خواستار حمایت مالی بانک عامل نمایشگاه کتاب از جشنواره‌های حوزه نشر و کتاب شد.
 
جعفر توزند جانی، عضو انجمن کودکان و ناشران با طرح این سوال که جایگاه نویسندگان در اعطای تسهیلات مشخص نیست گفت: امیدواریم امکان تعامل بیشتر با نویسندگان فراهم شود.
 
مرتضی‌ خامی، رئیس هیات مدیره بانک شهر (بانک عامل بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران) طی سخنانی گفت: بررسی راهکارهای تعامل بهتر با ناشران نیازمند برگزاری جلسات کارشناسی بیشتری است و می‌توان با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای سه ‌جانبه امکانات بیشتری را برای فعالان حوزه نشر فراهم کرد. متاسفانه هیچ فعالیت اقتصادی در کشور بیشتر از نرخ سود بانکی نبوده و باید کاری کنیم تا زمینه فعالیت‌های فرهنگی بیشتر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها