علی بلوکباشی، مردمشناس پیشکسوت با حضور در غرفه ایبنا در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: فضای نمایشگاه شهرآفتاب، فضای کتاب است و سرسبزی آن مایه خرسندی کتابخوانان و اهل قلم است.
علی بلوکباشی، نویسنده، پژوهشگر، مترجم، مردمشناس، قومنگار، مولف، کتابشناس، مدرس و محقق 22 دیماه 1314 چشم به جهان گشود. وی از پایهگذاران اصلی انسانشناسی ایران و از پرتلاشترین پژوهشگران در زمینه مطالعات مردمشناسی به شمار میآید.
وی دانشنامه کارشناسی ارشد خود را در رشته زبانشناسی همگانی و زبانهای باستانی از دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران دریافت کرد. آنگاه به سال 1349 به انگلستان سفر کرد و در دانشگاه آکسفورد به تحصیل انسانشناسی اجتماعی پرداخت.
پژوهش در زمینه مسائل مربوط به مردمنگاری و فرهنگ عامه ایران و مطالعه و بررسی ساختهای اجتماعی، اقتصادی، هنری و فرهنگی و نظامهای ایمانی و عقیدتی در جامعههای شهری و ایلی عشایری از فعالیتهای وی بوده است.
استاد بلوکباشی در دانشگاههای تهران، الزهرا و آزاد اسلامی مباحثی از مردمشناسی عمومی، فرهنگ عامه ایران، هنرهای نمایشی و شخصیتشناسی را تدریس کرده است. وی در کنگرهها و همایشهای علمی و فرهنگی در داخل ایران و خارج از کشور مانند ونکوور کانادا، مسکو، لنینگراد، لندن و واشنگتن دی. سی امریکا شرکت جسته و مقالاتی ارائه داده است.
این مردمشناس پیشکسوت تا پیش از انقلاب مدیر بخش مطالعات و تحقیقات شهری، معاون پژوهشی مرکز مردمشناسی ایران و سردبیر فصلنامه «مردمشناسی و فرهنگ عامه ایران» بود. وی اکنون عضو شورای عالی علمی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی و مدیر بخش مردمشناسی دفتر پژوهشهای فرهنگی، عضو شورای اجرایی فرهنگنامه کودکان و نوجوانان، عضو فرهنگستان ادب فارسی و همکار بخش انسانشناسی انجمن جامعهشناسی ایران است.
برخی کتابهای این مردمشناس پیشکسوت عبارتند از «آشپز و آشپزخانه: پژوهشي انسانشناختي در تاريخ اجتماعي هنر آشپزي»، «ايران: تاريخ، فرهنگ، هنر»، «بازيهاي كهن در ايران»، «پژوهشي در تعزيه و تعزيهخواني: از آغاز تا پايان دوره قاجار در تهران»، «پوشاك در ايرانزمين»، «تاريخ انسانشناسي (از آغاز تا امروز)»، «تعزيهخواني: حديث قدسي مصايب در نمايش آئيني»، «جامعه ايلي در ايران» و «جزيره قشم: صدف ناشكافته خليجفارس».
نظر شما