شنبه ۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۳
اسماعیل آذر: نخستین کتابخانه‌های اسلامی در مساجد راه‌اندازی شدند/ مسجد نهاد تمام‌عیار فرهنگی است

اسماعیل آذر، عضو کمیسیون هنری شواری‌عالی انقلاب فرهنگی گفت: در صدر اسلام کتابخانه‌ها و مراکز علمی نخستین‌بار در مساجد راه‌اندازی شدند، به‌طوری‌که تاریخ کتابخانه و کتابخوانی مسلمانان به همان دوران باز می‌گردد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از ستاد خبری دهه تکریم و غبارروبی مساجد، اسماعیل آذر، استاد ادبیات و عضو کمیسیون هنری شواری‌عالی انقلاب فرهنگی، در گفت‌و‌گو با این ستاد مسجد را مهد فرهنگ جوامع اسلامی نامید و اظهار کرد: در تاریخ اسلام همواره مسجد جایگاهی بی‌نظیر و فراتر از مکانی‌ صرفا عبادی داشته است.
 
وی ادامه داد: در صدر اسلام کتابخانه‌ها و مراکز علمی نخستین‌بار در مساجد راه‌اندازی شدند، به‌طوری‌که تاریخ کتابخانه و کتابخوانی مسلمانان به همان دوران باز می‌گردد.
 
آذر گفت: نخستین‌بار شخصی به نام «خالد» کتابخانه را در مسجد راه‌‌اندازی کرد و پس از آن در دوران عباسی کتاب‌هایی از زبان یونانی ترجمه شد. در تمام این تحولات مسجد، محور حرکتی بود.
 
این عضو کمیسیون هنری شواری‌عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: علاوه بر آنچه گفته شد، مسجد همواره مأمنی برای مسلمانان بوده که با حضور در آن علاوه بر انجام فعالیت‌های عبادی و انجام فرایض دینی، از مشکلات یکدیگر باخبر شده و در صدد رفع آن‌ها بر می‌آمدند. به عبارت دیگر مسجد نهاد تمام‌عیار فرهنگی بود.

وی با بیان این‌که امروزه مساجد به قوت گذشته عمل نمی‌کنند، افزود: پراکندگی مکانی، ازدیاد جمعیت و بروز پدیده‌هایی مانند اینترنت و فضای مجازی تا حدودی در این مهم نقش دارند، اما هنوز هم می‌توان با ایجاد انگیزه‌های صحیح، نظام‌مند و دوست‌داشتنی مساجد را آراسته کرد.
 
آذر حضور چهره‌های سرشناس علمی، هنری و فرهنگی در مساجد را از جمله‌ راهکارهای رونق مساجد برشمرد و گفت: مسئولان به‌ویژه ائمه‌ جماعت می‌توانند با دعوت از افرادی که در جامعه جاذبه و محبوبیت دارند و از سوی دیگر سلامت نفس آنان محرز شده است، مردم و به‌ویژه جوانان را به حضور در مسجد ترغیب کنند. سخنرانی این افراد، آموزگاران بارز و دانشمندان حوزه‌های مختلف علمی مثل ریاضی، فیزیک و شیمی نیز در رونق مساجد تاثیرگذار است.
 
این مدرس ادبیات دانشگاه ادامه داد: اتصال صندوق‌های خیریه که در زمینه کمک‌های مالی به دانشجویان و جوانان فعالیت می‌کنند به مساجد نیز می‌تواند در رونق مساجد نقش بسزایی ایفا کند.
 
وی در ادامه «علم» امام‌ جماعت را مهمترین عامل در جذب مردم در مسجد دانست و اظهار کرد: امام جماعت باید به علوم روز مثل روانشناسی و فلسفه مسلط باشد و بتواند پاسخگوی خوبی برای سوالات و شبهات مردم باشد. به جرأت می‌توان گفت هیچ عاملی به اندازه «علم» امام‌ جماعت نمی‌تواند در رونق مسجد مؤثر باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها