با کتابفروشان برتر طرح «عیدانه کتاب»/ 5
وارسته: یارانه خرید کتاب نباید به سمت آثار آموزشی و کمکآموزشی برود/ لزوم برنامهریزیهای دروناستانی در فازهای بعدی
حسن وارسته، مسئول بخش کتابهای دانشگاهی مجتمع فرهنگی مهران رشت معتقد است یارانه خرید کتاب نباید به سمت آثار آموزشی و کمکآموزشی سوق پیدا کند، زیرا اینگونه کتابها بار علمی چندانی ندارند و بیشتر نوعی گردآوری و کتابسازی محسوب میشوند.
در این طرح، كتابفروشیهایی كه شرایط لازم را دارا بودند، پس از ثبتنام در سایت موسسه خانه کتاب كتابهای خود را که با شرایط تعیین شده در این طرح مطابقت داشتند با 20 درصد تخفیف به خریداران فروختند. موسسه خانه كتاب به نمایندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفیف را به كتابفروشان پرداخت کرد.
طرح عیدانه کتاب با ثبت ۴۳ میلیارد و ۷۵۲ میلیون و ۷۲۹ هزار و ۴۵ ریال فروش، در روز 15 فروردین به کار خود پایان داد و از همان وقت، مدیران موسسه خانه کتاب، قول تداوم آن در قالب جشنوارهای برای تابستان را دادند.
طبق اخبار اعلام شده، سهشنبه، یازدهم خردادماه، از ناشران و کتابفروشان برگزیده این طرح در مراسمی قدردانی خواهد شود. به همین دلیل برآن شدیم که نظر برخی از این برگزیدگان را درباره جزئیات این طرح جویا شویم.
افزایش تخفیفات در مراحل بعدی طرح خرید کتاب
حسن وارسته، مسئول بخش کتابهای دانشگاهی مجتمع فرهنگی مهران رشت درباره این طرح اظهار کرد: اصولا هدفمند کردن یارانهها و تخصیص تسهیلات به مصرف کننده میتواند نقش موثری در افزایش مطالعه و کتابخوانی داشته باشد. «طرح عیدانه کتاب» طرح خوبی بود و بهتر است در مراحل بعدی با برنامهریزیهای بهتر و اطلاعرسانی وسیعتری انجام شود. همچنین میزان تخفیفات افزایش پیدا کند و چند بار در سال این طرح اجرا شود تا به تدریج فرهنگ مطالعه، کتابخوانی و خرید کتاب در بین مردم افزایش یابد.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلات اقتصادی، برخی مردم اعم از کتابخوانان و دانشجویان توانایی خرید کتابهای موردنظرشان را ندارند و بیشتر پولشان را صرف خرید مایحتاج روزانه میکنند. اجرای چنین طرحهایی سبب میشود آنها کتاب را هم به سبد خریدشان اضافه کنند.
به گفته این کتابفروش، ناتوانی در خرید کتاب از سوی مردم در سالهای گذشته سبب شده که میزان توجه به کتاب و مطالعه در کشورمان کمتر شود. اجرای طرحهای تخفیف کتاب، از سوی وزارت ارشاد اسلامی به عنوان یک نهاد دولتی نشان دهنده توجه دولت به کتاب و کتابخوانی است و موجب شده بار دیگر این حوزه در جامعه ما پررنگ شود.
وارسته، در ادامه به اثرگذاری این طرح در میزان فروش مردم اشاره کرد و گفت: در اغلب موارد بیشتر مراجعهکنندگان ما دانشجویان و دانشآموزان هستند که عموما برای خرید کتابهای آموزشی و کمکدرسی به ما مراجعه میکنند. ارایه این طرح نه تنها میزان مراجعه دانشجویان را بیشتر کرد بلکه فرصتی در اختیار عموم مردم گذاشت تا سری به کتابفروشیها بزنند و کتابهای مورد علاقه خود را خریداری کنند.
ایام نوروز و فصل تابستان دوران رکود کتابفروشیهاست
وی ادامه داد: باید توجه داشت که ایام تعطیلات نوروز و فصل تابستان از جمله ایامی هستند که مردم زیاد به کتابفروشیها مراجعه نمیکنند و دوران رکود کتابفروشی است. ارایه اینگونه طرحها مخصوصا در ایام تعطیلات مدارس و دانشگاهها سبب میشود که میزان فروش افزایش یابد.
وارسته همچنین به ارائه توضیحاتی درباره موسسه فرهنگی مهران پرداخت و گفت: در حال حاضر، موسسه ما دارای 4 طبقه است و حدود 80 هزار عنوان کتاب شامل موضوعات مختلفی مانند رمان، روانشناسی، شعر، تاریخ، مدیریت کسب و کار، تربیتبدنی، کودک و نوجوان، ادبیات و دانشگاهی در آن عرضه شده است که در میان آنها استقبال از کتابهای دانشگاهی، کمک درسی، روانشناسی، رمان، شعر، تاریخ، تربیتبدنی و مدیریت کسب و کار از بقیه بیشتر است.
ممنوعیت خرید آثار کمک آموزشی درطرح تخفیف کتاب
به گفته این کتابفروش، یارانه نباید به سمت کتابهای آموزشی و کمکآموزشی سوق پیدا کند زیرا اینگونه آثار بار علمی چندانی ندارند و بیشتر نوعی گردآوری و کتابسازی محسوب میشود. باید تلاش کنیم یارانه به سمت و سوی خرید کتابهای تالیفی و پژوهشی که دارای بار علمی در حوزههای مختلف ادبی، تاریخی و ... هستند، برود.
وارسته همچنین پیشنهاد داد که خرید کتاب کمکآموزشی در قالب این طرح ممنوع شود و در استانهای مختلف، مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلساتی با کتابفروشان هماهنگیهای لازم را ایجاد کنند چرا که در طرح اخیر مشاهده شده برخی کتابفروشان، تخفیفات بیشتری را برای جلب مشتریان ارایه دادهاند و سبب شده ذهنیت بد و توقع مازادی برای مردم ایجاد شود و این مساله باید با برنامهریزی و وضع قوانینی از سوی مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی حل شود.
نظر شما