گزارش ایبنا از آیین افتتاحیه بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم/ 1
جنتی: بزرگترین خلاء جامعه مسلمان مهجور ماندن آموزههای انسانساز قرآن کریم است/ قرآن شفای دردهای جامعه را بیان میکند
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم اظهار کرد: امروز میتوان ادعا کرد که بزرگترین خلاء جامعه مسلمان مهجور ماندن آموزههای انسانساز قرآن کریم است. وقتی از ماهیت سبک زندگی و آسیبهای اجتماعی میگوییم باید بدانیم آموزههای عملی قرآن در جامعه کمرنگ و در عمل نهادینه نشده است.
جنتی در این آیین گفت: قرآن کریم معجزه ابدی اسلام و تنها کتاب معتبر آسمانی است. تنزل آن از عالم غیب به عالم ناسوت و از مقام قرب به جهان مادی در ماه مبارک رمضان، سبب شرافت و عظمت این ماه عزیز شده است. در این ایام مبارک که گرانبهاترین تحفه آسمانی توسط گرانبهاترین انسانها به دست بشریت رسیده فرصت مغتنمی است تا تشنگان واقعی معرفت، جام شیرینی از سرچشمه هدایت و زلال کوثر الهی و از معارف قرآن کریم سیراب شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: قرآن کریم بحر مواج و اقیانوس بی کرانهای است که فهم بشر از درک و شناخت عمق و عظمت آن از دایره اندیشه و عقل بیرون است. به تعبیر امام حکیم و بزرگوار، قرآن جلوه تام خدای تعالی بوده و ادراک کنه آن که تجلی ذات پروردگار است، غیر ممکن است.
وی همچنین عنوان کرد: با این همه خداوند، قرآن را آنقدر تنزل داد تا دست بشر به شاخههای طوبای آن برسد و با چنگ زدن به این حبلالله سیر مقامات عالی انسانی و وصول به قرب الهی فراهم شود.
جنتی ادامه داد: بنا به صراحت آیات قرآن، هدف اصلی از نزول این کلمات و بینات چیزی جز خوشبختی انسان از طریق تربیت و تهذیب نفوس و آراستگی به اخلاق فاضله و آموزش حکمت و دانایی برای تشکیل جامعهای سالم و پیشرفته نبوده است.
وی گفت: از آنجا که انسان موجودی پیچیده و شگفتانگیز و دارای استعدادهای گوناگون است، طبعاً کتابی که برای تربیت و اداره جامعه از سوی خداوند متعال نازل شده، باید خود شگفتیساز و قادر بر رشد همه ابعاد وجود آدمی باشد به همین دلیل قرآن از زمان نزول تا کنون به گواهی تاریخ شکوهمند اسلام توانسته همپای تحولات علمی و فکری جوامع انسانی در هر دوره متناسب با شرایط زمان نقش هدایتبخش و اثرگذار خود را در اندیشه و رفتار مسلمانان و پیروان سایر ادیان الهی ایفا کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بیگمان یکی از رموز زندهماندن و تأثیرگذاری قرآن، درآمیختگی آیات آن با عنصر دانش و هنر است. شکوفایی استعداهای هنری و خلق اعجابآمیز آثار هنری با مضامین قرآنی در جهان اسلام بهترین شاهد این مدعاست.
جنتی اظهار کرد: این ظرفیت عظیم قرآن موجب شد تا مسلمانان جهان به ویژه ایرانیان در پرتوی تفکر در آیات الهی، چندین قرن مشعل فروزان علم را در جهان به دست بگیرند و پایهگذار بسیاری از دانشهای زیربنایی در زمینه هستیشناسی و انسانشناسی باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در این کتاب الهی اهداف و اصول مهم تربیتی، اجتماعی و سیاسی در قالبی لطیف و با بهرهگیری انواع هنرهای معنوی و لفظی به شکل جذابترین داستانها ارائه شده است؛ به عنوان مثال در ذیل داستان شیرین و شنیدنی حضرت یوسف(ع) پاسخ دهها مشکل اساسی در زمینه اخلاق، مدیریت و اقتصاد وتربیت را میتوان یافت.
وی گفت: امروزه یکی از دغدغههای متدینین، علما و مسئولان نظام مشکلات فرهنگی و اخلاقی جامعه است که در این سوره شریفه طریق رهایی از معضلات اخلاقی را منحصر در خودسازی و مهار نفس سرکش دانسته و راه رهایی از نفس اماره را تمسک به صبر و بردباری و تحمل ناملایمات با ارائه زیباترین الگو بیان کرده است. بر اساس این پیام قرآنی، تنها راه حل معضل بیبند و باری و هوسبازیها، تقویت بنیانهای عقیدتی است که برای تحقق این هدف مهم حیاتی باید نهادها و شخصیتهای دینی با بهرهگیری از روشهای صحیح به تحکیم اعتقادات جامعه اهتمام جدی ورزند.
جنتی در ادامه بیان کرد: قرآن کریم در سوره یوسف مدیریت صحیح جامعه را به دو شرط اساسی تخصص و تعهد پیوند زده و شیوه اداره جامعه را با گماشتن افرادی که دارای دو ویژگی آگاهی و امانتداری باشند مورد تأکید قرار داده است. این کتاب شریف در بخش دیگری از این داستان به مدیریت صحیح اقتصادی که در آن روز موجب استقلال و آبادی کشور مصر و رفاه مردم شد، اشاره و قناعت و صرفهجویی و آیندهنگری را گوشزد میکند.
وی ادامه داد: در پایان این داستان، قرآن کریم به عنصر امید به عنوان مهمترین پشتوانه موفقیت افراد تکیه کرده و یأس و ناامیدی را از صفات کافران و کسانی که از خدا دل بریده و به مادیت پیوستهاند، مینامد و با این پیام زیبا دلها و جانهای مخاطبان را با دمیدن روح امید به الطاف نور خداوند که مایه اعتماد به نفس است زنده میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این که قرآن کریم به عنوان کتاب جامع هدایت و سعادت بشر را در پیش روی ما قرار دارد، گفت: باید بدانیم که هدایت صحیح جامعه و گسترش تربیت انسانی و اخلاقی در محیط خانواده، مدرسه و دانشگاه تنها و تنها در سایه رفع مهجوریت آن و بازگشت به این منبع عظیم و حیاتبخش امکانپذیر است. باید به تأسی از قرآن کریم از عنصر هنر برای تربیت و تعالی جامعه بهره بگیریم و زمینه شکوفایی استعدادهای هنری را از طریق گسترش نمایشگاههای هنری و فراهم کردن زمینه فعالیت در همه عرصههای هنر متعدد از جمله هنرهای تجسمی، سینمایی و موسیقی و حمایت از هنرمندان مهیا سازیم.
جنتی افزود: امروز میتوان ادعا کرد که بزرگترین خلاء جامعه مسلمان مهجور ماندن آموزههای انسانساز قرآن کریم است. وقتی از ضعف فرهنگ عمومی، ضعیف شدن فضائل اخلاقی و تغییر ماهیت سبک زندگی اسلامی و آسیبهای اجتماعی سخن میگوییم و از کثرت این آسیبها میهراسیم، باید بدانیم که آموزههای عملی قرآن در جامعه کمرنگ شده و در عمل نهادینه نشدهاند.
وی اظهار کرد: جامعه ما دچار بیماریهای مختلف و در راس آن بیماریهای عقیدتی است. رهبر معظم انقلاب بارها از وضعیت فرهنگی و اجتماعی جامعه اظهار نگرانی کردهاند. وقتی در جامعه تظاهر و ریا و هواهای نفسانی و خودخواهی رواج داشته باشد، مردم به گناه حساسیت نخواهند داشت. برنامهریزیهای کلان مجموعه نظام باید برای حل این مسائل باشد. قرآن کریم شفای همه دردهای جامعه را بیان میکند.
در این آیین از نفیسترین قرآن جهان اسلام و هفت جلد از مجموعه 12 جلدی «شرحی بر نهجالبلاغه» اثر حجتالاسلام حمیدزاده گیوی رونمایی شد.
نظر شما