دوشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۰
ثقه‌الاسلام: عدل برای احیای آلبوم‌خانه کاخ گلستان بسیار کوشید/ تلاش ناتمام باستانشناس ایران برای ثبت «مرقع گلشن» در یونسکو

پروین ثقه‌الاسلام، مدیر سابق کاخ گلستان درباره زنده‌یاد شهریار عدل گفت: با مرگ شهریار، ایران یکی از بزرگترین باستانشناسان و متخصصان حوزه تاریخ و فرهنگ خود را از دست داد. وی برای احیا آلبوم‌خانه کاخ گلستان که گنجینه‌ای از غنی‌ترین مجموعه عکس‌های جهان است تلاش بسیاری کرد.

پروین ثقه‌الاسلام، مدیر سابق کاخ گلستان درباره زنده‌یاد شهریار عدل به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: وی فردی وطن دوست بود و اگرچه از 18 سالگی در فرانسه زندگی می‌کرد اما همیشه در پی آن بود تا برای ایران کاری انجام دهد.
 
وی افزود: عشق و علاقه زنده‌یاد عدل به ایران در وصیتش برای دفن در ایران مشهود است. مردی که در هر سفری که به ایران می‌آمد ساعت‌ها در آلبوم‌خانه کاخ گلستان می‌ماند و عکس‌های آن را شناسایی می‌کرد.
 
مدیر سابق کاخ گلستان ادامه داد: آلبوم‌خانه کاخ گلستان گنجینه‌ای از غنی‌ترین مجموعه عکس‌های جهان است و عکس‌هایی از سفرها، مراسم، تصاویر شخصی از جمله زنان به ویژه همسران شاه را در خود جای داده که شامل عکس‌های سیاه و سفید، رنگی و لیتوگراف است.

ثقه‌الاسلام اظهار کرد: تلاش‌های شهریار عدل باعث شد تا آلبوم‌خانه کاخ گلستان احیا شود. وی بدون هیچ چشمداشت مالی به پیگیری احیا و بازسازی فیلم‌های کاخ همت گماشت. عدل عضو کمیته ایکوموس ایران بود، با تلاش بسیار و صرف وقت فراوان به کمک کارشناسان آلبوم‌خانه کاخ گلستان شتافت تا آن‌ها را در شناسایی عکس‌های آلبوم‌خانه به ویژه آلبوم بیرونی یاری دهد.

وی گفت: زمانی که زنده‌یاد عدل برای احیاء و بازسازی فیلم‌های کاخ گلستان تلاش می‌کرد، کشور در شرایط تحریم بود و اگر مسئولان میراث فرهنگی درصدد برمی‌آمدند خودشان این کار را بکنند هم هزینه‌بردار بود و هم به سادگی امکان‌پذیر نبود. وی در چنین شرایطی و بدون هیچ توقعی به احیاء فیلم‌های تاریخی مبادرت کرد.

این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به نسخ‌خطی موجود در کاخ گلستان بیان کرد: عدل همچنان تلاش کرد تا با ارتباطاتی که در خارج از ایران داشت، نسخه‌های خطی ایران از جمله «مرقع گلشن» را گردآوری و برای ثبت جهانی آن اقدام کند.
 
ثقه‌الاسلام افزود: در حالی عدل برای ثبت نسخه خطی «مرقع گلشن» تلاش می‌کرد که بخشی از این نسخه در خارج از کشور و بخشی از آن در دست مجموعه‌داران خصوصی بود. با این همه می‌کوشید تا این اثر را گردآوری کند زیرا چنین نسخه ارزشمندی بخشی از هویت ما را دربرمی‌گرفت و ثبت جهانی این نسخه در یونسکو برای عدل بسیار بااهمیت بود. وی امید داشت تا با کمک برخی کارشناسان و متخصصان خارجی که به نسخ خطی ایرانی احاطه داشتند، بعضی آثار ایرانی را تصحیح و بازخوانی کند.
 
وی عنوان کرد: با مرگ شهریار، ایران یکی از بزرگترین کارشناسان و متخصصان حوزه تاریخ و فرهنگ خود را از دست داد؛ فردی که جایگزینی برای وی وجود ندارد. باستان‌شناس متواضع و مردمداری که رفتاری ساده داشت و در برخورد با مردم بی‌آلایش بود.
 
رییس سابق کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تربیت معلم اظهار کرد: قرار بر آن بود که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خانه عدل را خریداری کند، خانه‌ای که فوق‌العاده زیباست و به لحاظ معماری، اشیاء ارزشمند و کتاب‌های گرانسنگی که در آن است، اهمیت فراوانی دارد.
 
ثقه‌الاسلام بیان کرد: همه می‌دانیم که خریداری خانه نام‌آوران تاریخ و فرهنگ از سوی سازمان‌ها و نهادهای دولتی امری زمان‌بر است اما امیدوارم این مهم با پیگیری مسئولان میراث فرهنگی انجام شود.

وی درباره پژوهش‌های ناتمام شهریار عدل گفت: همان‌طور که می‌دانید وی پژوهش‌های ناتمامی را بر جای گذاشت که فیش‌های آن در پاریس است و برخی از تحقیقاتش نیز در کامپیوتر شخصی به جای مانده است. کارهایی که برای تکمیل آن همتی بزرگ می‌طلبد تا گوشه‌ای از تلاش‌های این پژوهشگر دلسوز و وطن‌دوست شناخته شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها