دوشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
حدادعادل: سپیده کاشانی بانویی خالص و بی‌توقع بود/ ارباب‌سلیمانی: کاشانی شعر را ابزاری برای دفاع از کیان اسلام می‌دانست

غلامعلی حدادعادل در آیین گرامیداشت «سپیده کاشانی» گفت: «او بانویی خالص و بی‌توقع بود و توانست تجربه سال‌های پیش از انقلاب را در شعر خود به خدمت بگیرد.» حجت‌الاسلام والمسلمین ارباب‌سلیمانی نیز در این برنامه اظهار کرد: سپیده کاشانی شعر‌هایش را ابزاری برای دفاع از کیان اسلام می‌دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین بزرگداشت «سپیده کاشانی» یکشنبه 27 تیرماه 1395 با حضور غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مهدی محقق، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، حجت‌الاسلام والمسلمین حمید‌رضا ارباب‌سلیمانی، مشاور وزیر و رئیس ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، در محل این انجمن برگزار شد.

بهره‌گیری از تجربه سال‌های پیش از انقلاب در اشعار کاشانی
غلامعلی حدادعادل، در این برنامه با اشاره به تعطیلی تابستانی فرهنگستان در یک هفته گذشته، گفت: دعوت انجمن را یک روز پیش دریافت کردم اما به دو دلیل، بلافاصله پذیرفتم؛ نخست برای حضور در مجلس بزرگداشت سپیده کاشانی و دیگر، برای دیدار با استاد مهدی محقق. شاید چون سپیده کاشانی از مقام‌های دانشگاهی نبود، کمتر در مجالس علمی از او یاد می‌شود. توجه به او و خدماتش از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی قابل قدردانی است.

وی با بیان این‌که سپیده کاشانی را از روز‌های نخست پس از انقلاب می‌شناسم، افزود: انقلاب اسلامی از حرکت‌های عمومی و حماسی مردم سرزمین ماست. نوعی خیزش جمعی که مثل هر حماسه دیگری هم از هنر بهره می‌گرفت و هم هنرآفرین بود. در روز‌های نخست انقلاب اسلامی هنرمندی در اعلامیه‌ها و تظاهرات به صورت خود‌انگیخته و طبیعی بین مردم بروز می‌کرد تا به حرکت انقلابی کمک کند. جماعت متدین که انقلاب اسلامی را به راه انداخت، در هنر‌های رایج آن زمان چون موسیقی و نمایش زمان حضور نداشت اما شعر، همواره از این امر مستثنی بود زیرا فقط متعلق به جماعت خاصی نبود و جامعه متدینین با آن کاملا آشنا بودند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی شعر را هنری در دسترس معرفی کرد که برای ساختن آن فقط نیازمند زبان و کلمات است و گفت: زبان در اختیار همه هست. هنر شعر، هنری ارزان، آسان و در دسترس بود. من روز 25 بهمن 1357 برای خدمت به سازمان «رادیو و تلویزیون» رفتم و احساس کردم برای اداره چنین دستگاهی چقدر نیازمند سروده‌ها و شاعران هستیم. در کنار زنده‌یادان سبزواری، شاهرخی، اوستا و سپیده کاشانی سروده‌هایی را برای برنامه‌ها در نظر گرفتیم. سپیده کاشانی در پیش و پس از انقلاب اسلامی با سروده‌هایش به این جریان کمک کرد.

حدادعادل با اشاره به عضویتش در شورای سرپرستی صدا و سیما از سال 1358، ادامه داد: ارتباط ما با زنده‌یاد کاشانی از این زمان بیشتر شد. برادر شهیدم مجید حدادعادل که در رادیو خدمت می‌کرد، شورای شعری را با حضور کاشانی راه‌اندازی کرد. آن‌ها جلسه‌های هفتگی داشتند و در آن زمان بود که سروده‌های کاشانی رادیویی شد. در کتابی که انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برای او منتشر کرده است نیز به برخی اشعار او در این زمان اشاره شده است.

وی سپیده کاشانی را از بانوان بارز به عنوان چهره انقلابی دانست و یادآور شد: او بانویی خالص و بی‌توقع بود و توانست تجربه سال‌های پیش از انقلاب را در شعر خود به خدمت بگیرد. در همه محافل شعری انقلابی در تهران و شهرستان‌ها حضوری فعال داشت. با آغاز جنگ تحمیلی به جبهه‌ها رفت تا سروده‌هایش واقعی باشد. او از انقلاب اسلامی هیچ نخواست. من در زمان مسئولیتی که در تدوین کتاب‌های درسی داشتم، سروده‌هایش را در کتاب‌های درسی نیز به کار گرفتم.

حداد عادل سپس از کتاب «هنوز هم» بخشی از سروده‌اش را که در رثای او گفته بود برای حاضران خواند.
 
برپایی بیش از 150 آیین گرامیداشت در انجمن
محقق در این برنامه با اشاره به برپایی بیش از 150 مجلس گرامیداشتی که از سوی انجمن برای فرهیختگان برگزار شده است، گفت: کوشیدیم تفاوتی میان بزرگان شیعه و سنی و بانوان و مردان فاضل این سرزمین قائل نشویم و خدمات همه دانشمندانی که برای این مملکت زحمت کشیده‌اند، پاس بداریم. برای بیش از 20 بانوی فرهیخته آیین بزرگداشت برگزار کردیم که اسلام‌شناسان و زبان‌شناسان چون خانم آموزگار که استاد زبان پهلوی است یا بانویی که از استادان زبان «سغدی» است، از آن جمله بوده‌اند. همچنین در این برنامه‌ها از بزرگان کُرد و کُردستانی نیز یاد کرده‌ایم.

وی ادامه داد: باید از فرهیختگان تا زمانی که در قید حیات هستند قدردانی شود. در سال‌های اخیر دانشمندان بسیاری از این مرز و بوم را از دست داده‌ایم. باید ارزش آن‌ها در مملکت حفظ شود زیرا نسل جوان برای ساختن الگوهای فکری و فرهنگی خود به آن‌ها نیازمند است. ما نمی‌توانیم از بزرگان کشور‌های دیگر برای آن‌ها الگوسازی کنیم. باید جوانان را وادار به الگوپذیری از تربیت‌شدگان همین کشور کنیم. هدف انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز چنین بوده است و ما تا اندازه‌ای به اهداف خود دست یافته‌ایم.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یادآور شد: مردم همواره با حضور خود در برنامه‌های انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، مشوق اهداف انجمن بوده‌اند. توجه به مقام سپیده کاشانی نیز برای همین اهداف است. ادبیات او در خدمت انقلاب اسلامی قرار گرفت و او برای کشور ما غنیمت بود.

ضرورت از یاد نبردن الگوهای فکری و فرهنگی
حجت‌الاسلام والمسلمین ارباب‌سلیمانی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر کانون مساجد کشور، سخنران پایانی این برنامه بود. وی گفت: تجلیل از چهره‌های فرهنگی و تاریخی همواره مورد تاکید قرآن کریم بوده است. حتی سرگذشت بزرگان در این کتاب آسمانی آمده است. خداوند بار‌ها با یادآوری «والذکر فی کتاب...» مردم را به تفکر در کتاب‌های آسمانی سایر پیامبران دعوت می‌کند برای این که الگوهای خود را به فراموشی نسپاریم. یکی از انسان‌هایی که در طریق صحیح گام برداشت، زنده‌یاد سپیده کاشانی بود.

وی در ادامه سخنانش، تربیت خانوادگی و نقش آن در رشد و بالندگی انسان‌ها، شناخت و تشخیص راه و هدف در زندگی، الگوپذیری از مجاهدت‌های بزرگ، حضور در جبهه‌ها برای سرودن از حقیقت، به‌کارگیری جذبه مادرانه و صلابت زنانه و نیز، آینده‌نگری را از ویژگی‌های زنده‌یاد کاشانی دانست و یادآور شد: وقتی در عملیات آزادسازی خرمشهر به عنوان سرباز مشغول بودم، او به همراه گروهی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، به جبهه‌ها سر زد و وقتی دلیل حضورش را جویا شدیم، گفت: می‌خواهم سروده‌هایم حقیقی باشند. شاعر متعهد، هرگز انزواطلب نیست.

به گفته ارباب‌سلیمانی، کاشانی هم به خوبی مادری می‌کرد و هم در نشست‌های ادبی صدا و سیما حضور می‌یافت. وی شعر‌هایش را ابزاری برای دفاع از کیان اسلام می‌دانست. شناخت او از اسلام‌ و امام خمینی(ره) کاشانی را به سرایش اشعار انقلابی سوق می‌داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها