جشن کتاب کودک و نوجوان از پنجم تا نهم مردادماه 1395 با حضور جمعی از مسئولان و بیش از ۵۰ شاعر و نویسنده در نیشابور برگزار شد. در این جشن پنج روزه، نویسندگان با مخاطبان کودک و نوجوان و مربیان و نویسندگان جوان نیشابور دیدار کردند و نشستهای شعر و قصه، کارگاههای داستاننویسی و شعر، جشن امضا، شعرخوانی و قصهخوانی بر مزار خیام و عطار اجرا شد.
برگزاری 50 نشست صمیمانه با کودکان و نوجوانان
به گفته عباس کرخی، رئیس دبیرخانه پایتخت کتاب ایران در نیشابور، هدف اصلی از برگزاری جشن کتاب کودک و نوجوان در این شهر، ملاقات مخاطبان با خالقان آثار و ذوقآفرینی در کودکان و نوجوانان بوده و این آیین موجب شده است مخاطبانی که بارها کتابی از نویسندهای را مطالعه کرده بودند، بتوانند با آن نویسنده دیدار کنند و این مساله بازخورد بسیار خوبی در پی داشته باشد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور ادامه میدهد: در قالب این برنامه 50 نشست صمیمانه بین مربیان کانون، نویسندگان، شاعران و مترجمان با کودکان و نوجوانان در مراکز مختلف درون شهرها و دوردستترین روستاهای نیشابور برگزار شد و نویسندگان از اینکه در این مناطق هم مخاطب دارند و آثارشان مورد توجه بچهها قرار گرفته، بسیار شگفتزده شده بودند و برخی از نویسندگان هم ابراز تمایل کردند که در آینده برای آموزش و دیدار و گفتوگو با کودکان و نوجوانان دوباره به نیشابور بیایند. بر این اساس ما از انجمن نویسندگان کودک و نوجوان درخواست کردیم در قالب برنامههایی بهصورت فصلی و دورهای اعضای انجمن را برای بازدید و گفتوگو با بچهها به نیشابور بیاورند.
کرخی میافزاید: سلسله نشستهایی هم بین نویسندگان حوزه کودک و نوجوان برگزار شد و بحثهای جدی و چالشهای این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و ما توانستیم در این زمینه بسیار موفق عمل کنیم و تعدادی از بچههای علاقهمند، تشویق شدند که در آینده شاعر یا نویسنده شوند.
به گفته این مقام مسئول در این برنامه، نویسندگان کودک و نوجوانان به همراه مسئولان در موسسات خیریه ویژه نگهداری کودکان بیسرپرست و معلول، بازدید و آئین اهدای کتاب و جشن امضاء به این کودکان انجام شد و نویسندگان برای ارائه کمکهای فرهنگی به این موسسات ابراز تمایل کردند.
رئیس دبیرخانه پایتخت کتاب ایران میگوید: از دیگر کارهای ما در این جشن امضای تفاهمنامه با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در زمینه تولید محتوا بود. همچنین از سوی کانون پرورش فکری هم تفاهمنامهای با یکی از موسسات خیریه امضاء و بنا شد بخشی از درآمد کانون پرورش فکری صرف انجام امور خیریه برای کودکان و نوجوانان شود.
نویسندگان، سفیران موفقی برای ترویج کتابخوانی هستند
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور جشن امضای کتاب در آرامگاه خیام را بهترین آئین جشن کتاب کودک نیشابور عنوان میکند و میگوید: نویسندگان در این برنامه با گردنآویزهایی حاوی کارتهای شناسایی حاضر شدند و کتابهایی را که مردم با 50 درصد تخفیفی که به مناسبت پایتختی کتاب ارائه شده بود، خریداری کرده بودند را امضا کرده و با مخاطبان به گفتوگو نشستند.
کرخی ادامه میدهد: نویسندگان در این برنامه، سفیران موفقی برای ترویج کتابخوانی و نهضت خرید کتاب و برقرار کردن ارتباط با بچهها بودند و حضور مردم در این جشن نشان داد که «یار مهربان» خیلی هم تنها نیست و شاید دلیل عدم استقبال بچهها از کتاب و کتابخوانی، عدم توانایی ما در برنامهریزی صحیح و مناسب باشد.
وی همچنین به «پیادهروی کودک» در باغ ملی اشاره میکند و میگوید: کار خوب دیگری که از سوی نوجوانان حامی طبیعت انجام شد، این بود که در باغ ملی پیادهرویی به نام «پیادهروی کودک» افتتاح شد تا کودکانی که در این پیادهرو حاضر میشوند بتوانند از فضای فرهنگی که در آن تدارک دیده شده مانند میز مطالعه، نقاشی با گچ روی زمین، کتابخوانی وکارهای فرحبخش دیگر بهرهمند شوند.
تجلیل از جعفر توزندهجانی و محمود برآبادی
رئیس دبیرخانه پایتخت کتاب ایران در ادامه با اشاره به آئین تجلیل از جعفر توزندهجانی و محمود برآبادی میگوید: این بزرگداشتها با حضور مسئولان و نویسندگان و مسئولان مانند غلامحسین مظفری، معاون استاندار خراسان رضوی و فرماندار نیشابور، حمید گرمابی، نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی، مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، فریدون عموزاده خلیلی، رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و جلال معتصدی، رئیس شورای شهر سبزوار برگزار شد و سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز تقدیرنامه و هدایایی برای بزرگداشت این دو نویسنده کودک و نوجوان ارسال کرد.
کرخی ادامه میدهد: در آئین بزرگداشت محمود برآبادی، نویسنده سبزواری که در مقبره حاج ملاهادی سبزواری برگزار شد، از وی خواسته شد که به منظور آشنایی بیشتر و بهتر کودکان و نوجوانان سبزوار با تالیف کتابهایی با محوریت مفاخر سبزوار دست به قلم شود، چراکه کتابهایی که درباره مفاخر سبزوار در بازار نشر کشور وجود دارند، دارای ویژگیهای لازم برای جذب مخاطب کودک و نوجوان این شهر نیستند. در آئین بزرگداشت جعفر توزندهجانی، نویسنده نیشابوری هم از وی خواسته شد که در زمینه تولید محتوا درباره امامزاده محمد محروق، از نوادگان امام سجاد (ع) در مجاورت آرامگاه عمر خیام و فضل بن شاذان از اندیشمندان حوزه فقه و کلام و یاران امام حسن عسگری(ع) با ما همکاری کند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد نیشابور در پایان اظهار امیدواری میکند که اینگونه برنامهها در شهرستانهای دیگر هم انجام شود تا به این وسیله هم شورآفرینی در مخاطبان ایجاد شود و هم مشوقی باشد برای حرکت رو به جلوی نویسندگان برای تولید آثار بهتر، چراکه بهترین نقد همان نگاه بچهها به آثار است.
جشن کتاب کودک نیشابور رویداد فرهنگی ارزشمندی است
محمود برآبادی، نویسنده و منتقد ادبیات کودک هم بهعنوان یکی از تجلیلشدگان در جشن کتاب کودک نیشابور، برگزاری جشن کتاب کودک نیشابور را در نوع خودش یک رویداد فرهنگی ارزشمند عنوان میکند که تاثیر زیادی در علاقهمند کردن مخاطبان به کتاب و کتابخوانی دارد و میافزاید: ممکن است در هر شهرستانی رویدادهای مختلف ورزشی یا اجتماعی، سبب ایجاد حرکتی در سطح جامعه شود، اما کمتر دیده میشود که حرکتی به خاطر یک رویداد فرهنگی ایجاد شود. اما حضور نویسندگان کودک و نوجوان از شهرهای مختلف در نیشابور سبب ایجاد چنین حرکتی شد و شور و شوق فراوانی در بین کودکان و نوجوانان ایجاد کرد و آنها را به سمت کتاب و کتابخوانی سوق داد.
نویسندگان نباید منتظر تشویق و دیدهشدن باشند
به اعتقاد نائب رئیس انجمن نویسندگان کودک، این سفر موجب آشنایی بیشتر نویسندگان کودک و نوجوان با فعالیتهای فرهنگی، آثار باستانی و فرهنگ بومی نیشابور شده است. همچنین فرصتی فراهم شده تا نویسندگان کودک و نوجوان شهرهای مختلف کشور بتوانند با هم به گفتوگو و تبادلنظر بپردازند، چراکه معمولا نویسندگان، چنین فرصتی ندارند.
این نویسنده حوزه کودک و نوجوان با اشاره به آئین تجلیل از نویسندگان میافزاید: اجرای اینگونه آئینها امر پسندیدهای است، اما موضوع مهم این است که نویسندگان نباید منتظر اینچنین آئینهایی باشند و باید با علاقه، انگیزه و عشق به کارشان که همان خلق اثر است، ادامه دهند و منتظر تشویق و تقدیر و دیدهشدن نباشند؛ مهم عشقی است که آنها بتوانند با خلق اثر شایسته در مخاطبانشان ایجاد کنند.
تولید چهار کتاب داستانی درباره اماکن متبرکه نیشابور
جعفر توزندهجانی، از دیگر نویسندگان حوزه کودک و نوجوان که در جشن کتاب کودک نیشابور تجلیل شد نیز معتقد است که هر نویسندهای دوست دارد در شهر و زادگاهش شناخته شود و مورد استقبال قرار گیرد و اینکه مردم شهرش به او و آثارش علاقهمندند، بسیار لذتبخش است.
وی در ادامه سخنانش میگوید: برگزاری این آئین سبب شد که با بسیاری از نویسندگان خوبی که در نیشابور و شهرهای دیگر فعالیت میکنند، آشنا شوم و تلاش میکنم ارتباطم با این نویسندگان ادامه یابد. همچنین با فعالیتهای گستردهای که در حوزه کتاب و کتابخوانی در نیشابور برگزار میشد و من از آنها بیخبر بودم، آشنا شدم. براین اساس تصمیم گرفتم چهار کتاب شامل دو رمان نوجوان و دو کتاب داستان برای کودکان درباره اماکن متبرکه نیشابور در قالب زندگینامه داستانی امامزاده محمد محروق و فضل بن شاذان بنویسم که قرارداد آن منعقد شده است.
این نویسنده کودک و نوجوان همچنین گفتوگو با بچهها و مخاطبان در شهرها و روستاها را بسیار لذتبخش دانسته و بیان میکند: بیشتر کودکان و نوجوانان اسامی نویسندگان و شاعران را در کتابها میبینند، ولی با آنها آشنایی ندارند، دیدار نویسندگان در جشن کتاب نیشابور با بچهها سبب ایجاد شور و شوق زیادی در آنها شده بود، به گونهای که با گل و لبخند به استقبال نویسندگان میرفتند. از سویی دیگر نویسندگان هم توانستند از نزدیک با مخاطبان خود آشنا شوند و به علایق و سلایق آنها پی ببرند.
کلام آخر ...
کتاب کودک و نوجوان نقش تعیینکنندهای در پرورش کودکان و نوجوانان دارد که متاسفانه آنگونه که شایسته است، مورد توجه قرار نمیگیرد. بیشک برگزاری آئینهایی مانند جشن کتاب کودک نیشابور و اجرای برنامههایی مانند ارائه تخفیف 50 درصدی، دیدار و گفتوگوی نویسندگان با کودکان و نوجوانان در اماکن عمومی شهرستانها و جشن امضا میتواند گام بسیار مهم و موثری در افزایش توجه به کتاب کودک و نوجوان، جذب بچهها به کتابخوانی و علاقهمند کردن آنها به نویسندگی باشد. امید است از این پس شاهد اجرای برنامههایی از ایندست در سایر شهرهای کشورمان نیز باشیم.
نظر شما