شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
صحرا‌نورد: مهم‌ترین مساله در حوزه نشر الکترونیک سرقت محتوا است/ سرعت و سهولت؛ دو ویژگی مهم اپليكيشن «خوانا»

مدیر انتشارات «جیحون»، درباره وضعیت نشر الکترونیک در کشور با بیان اینکه مهم‌ترین مساله در حوزه نشر الکترونیک سرقت محتواست گفت: ناشر دیجیتال علاوه بر اهداف مالی، باید خود را به حفظ حقوق مادی و معنوی پدیدآور و ناشر متعهد بداند.

مهندس محمد‌علی‌صحرا‌نورد، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) گفت: مهم‌ترین مساله در حوزه نشر الکترونیک سرقت محتواست. نگرانی تولید‌کننده دیجیتال، احساسی مشترک با یک تولید‌کننده دیگر کالا‌هاست. صاحب‌نظران حوزه دیجیتال و رایانه معتقدند رشد این علم هر 18 ماه دو برابر می‌شود. بنابراین همزمان با سرعت این رشد مصرف‌کنندگان فناوری دیجیتال و افراد سودجو امکانات بیشتری در اختیار خواهند داشت. این شرایط فعالان این حوزه را ناگزیر کرده تا برنامه منظمی را برای ادامه راه پی‌ریزی و به اصطلاح در و پیکر فروشگاه دیجیتال را محکم‌تر کند.
 
مدیر کتابخوان الکترونیکی «خوانا» درباره جریان رقابت در دنیای ناشران دیجیتال افزود: به‌نظر می‌رسد که برای تشخیص فضای رقابتی در بین ناشران دیجیتال به زمان بیشتری نیاز داریم. برخی ناشران در طول یک ماه 100 کتاب صوتی تولید می‌کنند.
محتوا و به‌عبارت دیگر، جنس قراردادی که برای کتاب کاغذی منعقد می‌شود با جنس قرار‌داد کتاب دیجیتال متفاوت است. ناشر دیجیتال علاوه بر اهداف مالی، خود را متعهد  برای حفظ حقوق مادی و معنوی پدیدآور و ناشر می‌داند.
 
صحرانورد درباره رویکرد ناشران دیجیتال در آینده این نشر گفت: در پیش‌بینی وضعیت، نیاز‌ها، مشکلات و خطرات تهدید‌کننده این حوزه نمی‌توانم به‌طور قطعی اظهارنظر کنم. برنامه‌ریزی در هر حوزه‌ به‌‌صورت خودکار بعد از چند سال مورد بازنگری قرار می‌گیرد؛ بنابراین پیش‌فرض، اطمینان‌‌خاطر بابت امنیت محتوا برای حفظ حقوق پدید‌آورندگان از سوی جمع متخصصان فنی «خوانا» فراهم شده است.
 
مخاطب تعیین‌کننده کیفیت محصول نشر دیجیتال است
صحرا‌نورد ادامه داد: من به‌عنوان یک فعال حوزه نشر دیجیتال نگران این موضوع نیستم چراکه معتقدم در دراز مدت مخاطب تعیین‌کننده کیفیت کالای دیجیتال است. هرچند اعلام آمار تولید  نشانه مثبتی از فعالیت ناشران است اما تاکید می‌کنم کیفیت تعیین‌کننده نهایی است که در طول زمان مشخص می‌‌شود. توصیه می‌کنم به همکاران که کیفیت را فدای کمیت نکنند.   
 
وی درباره حمایت‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ناشران دیجیتال گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نشر نوپای دیجیتال حمایت‌های لازم را انجام می‌دهد. فعالان حوزه تولید کتاب‌های دیجیتال با مشکل چندانی مواجه نیستند چراکه نسخه الکترونیکی با مجوز کتاب چاپی تولید و در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد. مشکل فعلی در تولید کتاب‌های گویاست.
 
جایگزینی نشر دیجیتال به جای نشر کاغذی
این فعال نشرالکترونیک درباره چشم‌انداز فعالیت در این حوزه ادامه داد: به‌نظر می‌رسد بسیاری از فعالان این حوزه با من هم‌عقیده با‌شند که تولید کتاب در آینده نزدیک در قالب دیجیتال ادامه پیدا خواهد کرد و کتاب‌های کاغذی به مرور کاسته خواهد شد؛ بنابراین ناشران این حوزه باید به فکر تجهیز امکانات خود باشند. معتقدم که کمتر از 10 سال دیگر کتاب‌‌های کاغذی جای خود را به محصولات نشر دیجیتال می‌دهند. 
درباره رویکرد انتشارات «جیحون» در ورود به عرصه نشر دیجیتال اظهار کرد: با توجه به تغییر علاقه‌مندی دوستداران کتاب طی سال‌های گذشته از مطالعه کتاب کاغذی به کتاب الکترونیک مجموعه «جیحون» نیز راهبرد‌‌های تولید خود را به سمت تولید کتاب‌های صوتی و دیجیتال تغییر داده است.
 
 مدیر انتشارات «جیحون»با اشاره به تولید اپليكيشن کتابخوان «خوانا» افزود: اپليكيشن «خوانا» نزدیک به دو سال پیش به‌صورت جدی در اختیار مخاطبان قرار گرفته علاوه بر این، هدف اصلی در تولید «خوانا» توسعه فرهنگ مطالعه در جامعه است. تولید و فروش راهبرد‌ اصلی مجموعه جیحون از طراحی اپليكيشن «خوانا» است.     
 
صحرانورد درباره ویژگی‌های اپليكيشن «خوانا» گفت: مقایسه کیفی با هدف بررسی ویژگی‌ کیفی انواع نرم‌‌افزار‌های کتابخوان، زمانی قابل استناد است که کاربران دو یا چند کتابخوان را مورد استفاده قرار دهند. سرعت جستجو و تقویت پایه‌های حفظ امنیت محتوا، مهم‌ترین معیار‌ها برای شناسایی کیفیت اپليكيشن‌های کتابخوان است.
 
این فعال حوزه نشر دیجیتال ادامه داد: علاوه بر  حفظ حقوق پدید‌آورندگان از اولویت‌های طراحان این نرم‌‌افزار است. تنظیم قرار‌داد برای تولید محتوای دیجیتال با کتاب چاپی متفاوت است؛ به‌عبارت دیگر متن قرارداد ناشر دیجیتال با پدید‌آورنده و ناشران همچنین پدید‌آورندگانی که با ناشران کاغذی همکاری می‌‌کنند، تفاوت دارد.
او درباره میزان رضایت پدید‌آورندگان و ناشران همکار با مجموعه «خوانا» افزود: اعتبار دو دهه فعالیت در حوزه نشر برای جلب رضایت پدید‌آورندگان و ناشران وارد میدان شده است؛ چراکه برای اثبات اعتبار نرم‌‌‌افزار «خوانا» دو سال زمان زیادی نیست؛ به‌عبارت دیگر پنج یا 6 سال دیگر مشخص می‌شود که فایل کتاب‌هایی که ناشران و پدید‌آورندگان در اختیار «خوانا» قرار داده‌‌اند در امنیت کامل حفظ شده یا خیر.  
 
مدیر کتابخوان الکترونیکی «خوانا» ادامه داد: نسخه الکترونیکی کتاب‌ها در کتابخوان «خوانا» از فایل اصلی منابع که ناشران در اختیار متخصصان فنی «خوانا» قرار دارد تولید می‌شود.
مروری بر پرونده
مدیر کتابخوان الکترونیکی «کتابراه» معتقد است که رقابت بین ناشران دیجیتال در مسیر طبیعی در حال شکل‌گیری است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا یا مجید شریفی را  اینجــــــــــــا بخوانید.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها