کتابهای «اتاق عمل» و «ارمغان پروازهای سیاه» رونمایی شدند
امیرسرتیپ لشگری: پزشکان نظامی باید به هر دو سلاح ایمان و دانش مجهز باشند/ دلیل مانایی «قانون» ابنسینا چیست؟
امیر سرتیپ دکتر محمدحسین لشگری، رییس دانشگاه علوم پزشکی و فرمانده بهداشت و درمان آجا در آیین رونمایی از کتابهای «اتاق عمل» و «ارمغان پروازهای سیاه» گفت: دلیل مانایی کتاب «قانون» مجهز بودن ابوعلیسینا به اسلحه ایمان و دانش بود و ما پزشکان نظامی نیز باید به هر دو سلاح مجهز باشیم.
پزشکان نظامی، خدمتگذار سلامت و امنیت
امیر دکتر محمدحسین لشگری، رییس دانشگاه علوم پزشکی و فرمانده بهداشت و درمان آجا در این مراسم با تبریک روز پزشک به جامعه پزشکی کشور گفت: طبابت نعمتی است که خداوند به ما پزشکان عطا کرده است و باید قدردان آن باشیم.
وی با بیان اینکه حکیم ابوعلیسینا در 16 سالگی بر تمام علوم زمان خود مسلط شده بود، افزود: وقتی کتاب قانون شیخالرئیس را میخوانیم، شاید گمان کنیم که دانش او فقط محدود به درمان گیاهی بود. در حالی که چنین نیست. او نخستین جراح عمل «سرطان لب» و «سرطان روده» بود. سلطان محمود غزنوی بسیار تمایل داشت او را با تطمیع به دربار خود جذب کند اما ابوعلیسینا زیر بار نرفت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و فرمانده بهداشت و درمان آجا ادامه داد: از حکیم ابوعلیسینا 540 اثر به جا مانده است که معروفترین آنها قانون شفا است. اما چرا کتاب او «قانون» از اهمیت برخوردار است؟ این امر به دلیل ایمان، دانش و نبوغ ابوعلیسینا بود. او به اسلحه ایمان و دانش مجهز بود و ما پزشکان نظامی نیز باید به هر دو سلاح مجهز باشیم. او حکیم بود. چنانکه میدانید، در گذشته به «مطب»، «محکه» میگفتند. زیرا مردم دردهای خود را نیز با طبیبان و حکیمان در میان میگذاشتند.
وی تاکید کرد: باید شاکر خداوند بود که حرفه پزشکی را نصیب ما پزشکان کرد. دلیل این شکر، در آیه 32 سوره مبارکه مائده آمده است. خداوند در این آیه میفرمایند «اگر شخصی یک انسان را از مرگ نجات دهد، گویی همه بشریت را زنده کرده است.»
دکتر لشگری با اشاره به حدیث دیگری مبنی بر اینکه سلامتی و امنیت دو نعمتی هستند که تا آنها را از دست ندهیم قدر آنها را نمیدانیم، گفت: بسیار خوشحالیم که پزشکان ارتش جمهوری اسلامی ایران در هر دو عرصه امنیت و سلامت خدمتگذار هستند. باید برای دو نعمت تلاش کنیم.
وی یادآور شد: در تعریف «ارتش» باید بگوییم ارتشی را موفق میدانند که مردم از آن پشتیبانی کنند. ارتش جمهوری اسلامی ایران خوشحال است که مردم از آن حمایت و پشتیبانی میکنند. ما باید در دانشگاههای علوم پزشکی ارتش به این مردم خدمت کنیم.
عقل سرلوحه آثار حکیم ابوعلیسینا
حجتالاسلام والمسلمین دکتر موسوینیا، معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی ارتش نیز در سخنانی به فضای فکری و زندگی ابوعلی سینا پرداخت و گفت: ابوعلیسینا 58 سال عمر پر برکت داشت. کتابهای «قانون» در 18 جلد و «شفا» در 20 جلد از مهمترین کتابهای این حکیم هستند. او افزون بر این، تفسیرهایی هم از خود به جای گذاشته است. بیشتر فعالیت او در طب و فلسفه بود.
وی با بیان اینکه حکیم ابوعلیسینا خداوند را برای اعطای نعمت عقل به بشر شکر میگوید، افزود: عقل از نظر او موتور محرکه و منشاء علم است. اگر تاریخ را مطالعه کنید، همواره جامعه تشیع را محکوم کردهاند که نسبت به عقل بیتوجه بوده است. این در حالی است که وقتی زندگی حکیم ابوعلی سینا را مطالعه میکنیم، خلاف این را مییابیم. در تمام آثار ابوعلیسینا، عقل سرلوحه آثار است.
حجتالاسلام موسوینیا یادآور شد: ابوعلیسینا نابغه بود و ما انتظار نداریم همه پزشکان نابغه باشند اما باید از سبک و سیاق و منش او پیروی کنند. قرآن و احادیث و روایات منابع پزشکی نیستند. ابوعلیسینا با نقد و تلفیق نظریات «بقراط» و «جالینوس» با احادیث و روایات طب اسلامی را پایهگذاری کرد.
خاطره بهمنیار از ابوعلی سینا
معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی ارتش در ادامه به بیان خاطرهای از بهمنیار، شاگرد برجسته و شایسته احترام شیخالرئیس درباره اهمیت علم و دانش در نظر ابو علیسینا پرداخت و گفت: او میگوید روزی در کلاس منتظر ورود ابوعلیسینا بودیم. وقتی آمد با نگاه به چهره ما متوجه شد که درس روز گذشته را فرا نگرفتهایم. از ما این را پرسید و ما هم پاسخ دادیم درست است. او از اینکه ما شب گذشته درس خود را مرور نکردهایم، گریست! ابوعلیسینا هر گاه یک مبحث علمی را درک نمیکرد، نماز میخواند. یکی از دلایل ماندگاری آثار ابوعلیسینا ارزشمندی مباحث علمی و دینی برای او بود. پزشکان ما نیز باید وقار علمی خود را با تمسک به علم و راز و نیاز حفظ کنند.
در پایان این برنامه از دو کتاب «اتاق عمل» نوشته حمید گلهداری درباره شهید سرهنگ دوم دکتر مصطفی رستمپور و کتاب «ارمغان پروازهای سیاه» نوشته مجتبی حبیبی درباره شهید سرهنگ دوم دکتر احمد هجرتی رونمایی شد.
نظر شما