مزیتهای چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی / 11
یاراحمدی: سرعت تغییر تکنولوژی در چاپ دیجیتال بیشتر از روشهای سنتی است
حسین یاراحمدی، مترجم و مدرس دانشگاه چاپ، ضمن بیان ارتباط میان چاپ دیجیتال و کتاب، معتقد است که سرعت تغییر فناوری و تکنولوژیها در چاپ دیجیتال بیشتر از سایر روشهای چاپ است و بنابراین باید زیرساختهای همگام بودن کشور با این تکنولوژیها فراهم شود.
وی ادامه داد: اما اینکه چرا باید به چاپ دیجیتال توجه شود، به این علت است که در هر صورت، کشور ما در دنیا مصرفکننده تکنولوژی است و از آنجا که جهان به این سمت (چاپ دیجیتال) در حال حرکت است، ما نیز ناگزیر به فراهم کردن زیرساختهای استفاده از این نوع از چاپ هستیم تا سالهای آینده حداقل اگر در این زمینه پیشرفت نمیکنیم، همگام با آن قدم برداریم.
این مدرس دانشگاه چاپ در پاسخ به این پرسش که «آیا تاکنون زیرساختهای استفاده از چاپ دیجیتال در کشور ما فراهم شده است؟» گفت: چند نکته در چاپ دیجیتال قابل توجه است؛ نخست اینکه در چاپ دیجیتال سرعت تغییر فناوریها و تکنولوژیها خیلی بیشتر از سایر روشهای چاپ است. نکته دیگر این است که باید زمینه تأمین قطعات و تعمیرات ماشینآلات چاپ دیجیتال را در کشور فراهم کنیم و نکته پایانی اینکه هزینههای تعمیر ماشینآلات چاپ دیجیتال بالا اما عمر تکنولوژیهای ماشینآلات چاپ دیجیتال پایین است؛ بنابراین اگر کشور ما میخواهد در عرصه چاپ دیجیتال موفق باشدT باید ابتدا با این مسائل مواجه و آنها را حل کند.
یاراحمدی افزود: از طرف دیگر، ریسک سرمایهگذاری در کشور ما به دلیل پایین بودن دستمزدها، زیاد است؛ هزینهها و درآمدها باید پاسخگوی سرمایهگذاری باشند تا سرمایهگذار تمایل داشته باشد در مسیر مربوطه (بهطور مثال، چاپ دیجیتال) گام بردارد.
این کارشناس حوزه چاپ عنوان کرد: ناگفته نماند که اکنون ماشینهای ترکیبی (اُفست و دیجیتال) در دنیا وجود دارد که داشتن دانش آن در کشور ما نیز بسیار به صنعت چاپ کمک میکند. البته ابتدا باید در بازار ایران نیاز وجود اینگونه ماشینها ایجاد شود.معمولاً در دنیا دو قشر هستند که برای تولیدکننده ایجاد نیاز میکنند؛ نخست، طراحان و دوم، چاپخانهدارانی که نسبت به بقیه پیشروتر هستند.
وی در ادامه سخنانش گفت: اکنون بازار ایران بهگونهای است که چون ماشینآلات از خارج وارد میشوند، تولیدکنندگان نمونههای خارجی را به چاپخانهها سفارش میدهند و همین باعث میشود هم تولیدکننده و هم چاپخانه به سمت نیاز بازار حرکت کند و همین امر باعث رشد در حوزه چاپ میشود.
یاراحمدی درباره مزیتهای چاپ دیجیتال نیز اظهار کرد: هزینههای استفاده از چاپ دیجیتال در تیراژ پایین و در بازارهای کوچک مقرون بهصرفه است؛ بهطور مثال در روشهای متداول چاپ نیاز است، برای کارتان مستر تعریف کنید، اما در چاپ دیجیتال چنین چیزی وجود ندارد. برای کارهایی که اطلاعات متغیر در آنها موردنیاز است، عملاً جز با چاپ دیجیتال با روش دیگری نمیتوان آنرا اِعمال کرد.
این مدرس دانشگاه چاپ با اشاره به رابطه میان چاپ دیجیتال و کتاب، توضیح داد: موضوع «کتاب بر اساس تقاضا» چند سالی در حوزه کتاب مطرح است. در گذشته و پیش از مطرح شدن این موضوع، ناشران مجبور بودند هزینههایی را صرف کنند تا کتابی را به مرحله پیش از چاپ برسانند و برآوردی از میزان فروش کتاب داشتند. این فرایند به سرمایهگذاری عظیمی نیاز داشت، ضمن اینکه اصلاً مشخص نبود برآوردی که از میزان فروش داشتند، محقق می شود یا اینکه کتاب به انبار سپرده میشود.
وی گفت: با روی کار آمدن موضوع «کتاب بر اساس تقاضا» ناشر فایل محتوای موردنظر خود را آماده میکند و وقتی مشتری به آن مراجعه میکند، براساس تعداد نیاز مشتری به انتشار کتاب اقدام میکند. فایده این کار این است که سرمایه ناشر نمیخوابد و به دلیل تولید براساس نیاز، دیگر هزینهای برای انبارداری پرداخت نمیکند. همچنین چون محصولی نمیماند که در انبار نگهداری شود، خطراتی مانند آتشسوزی محصول را تهدید نمیکند.
یاراحمدی ادامه داد: از دیگر مواردی که میتوان در زمینه مزیتهای چاپ دیجیتال نام برد، درباره کاربرد کتابهای آموزشی و کمکآموزشی است؛ به این معنا که در چاپ دیجیتال، دیگر نیاز نیست دانشجو یک کتاب 500 صفحهای را خریداری کند، بلکه میتواند درخواست انتشار فصولی را که از طرف استاد برای مطالعه تعیین شده (بهطور مثال فصول 1، 5 و 10 کتاب) در قالب یک کتاب به ناشر ارائه دهد.
این مترجم عنوان کرد: همچنین چاپ دیجیتال از قدرت «شخصیسازی» برخوردار است؛ به این معنا که وقتی میخواهید کتابی را به کسی یا کسانی هدیه دهید که در آن متن ویژهای چاپ شده باشد، چاپ دیجیتال این توانایی را دارد که هر کتاب را با ویژگی متفاوت منتشر کند.
این کارشناس حوزه چاپ درباره معایب چاپ دیجیتال نیز گفت: به اعتقاد من تنها عیبی که بر چاپ دیجیتال وارد است، پایین بودن کیفیت محصول نهایی چاپ دیجیتال نسبت به سایر روشهای چاپ است. البته چاپ دیجیتال در حال نزدیک شدن به کیفیت سایر روشهای چاپ است، اما هنوز هم در این زمینه تفاوت فاحشی وجود دارد.
وی درباره آینده صنعت چاپ با توجه به توسعه روزافزون چاپ دیجیتال، افزود: تصور میکنم در سالهای نه چندان دور، روشهای سنتی چاپ همچنان به کار خود ادامه خواهند داد، اما به ماشینهایی که در این مدت تولید میشوند، یونیک چاپ دیجیتال افزوده خواهد شد. به عبارت بهتر، چاپ دیجیتال خودش را در میانمدت به ماشینهای روشهای سنتی چاپ تحمیل خواهد کرد تا کاستیها و ضعفهای دستگاهها را برطرف کند. معتقدم چاپ دیجیتال جوهرافشان، در چاپ و نشر مانند روزنامهها و مجلات در 15 یا 20 سال آینده کاملاً چاپ و نشر را دربر گیرد.
یاراحمدی اظهار کرد: پیشنهاد میکنم افرادی که در حوزه چاپ فعالیت میکنند، سرشان را کمی بالاتر بگیرند و درباره جهتها و مسیرهایی که تکنولوژیها در حال طی کردن هستند، آگاهی و اطلاعات کسب کنند، چراکه اگر امروز به این مباحث بیتوجهی صورت گیرد، یقیناً 10 سال آینده کسب و کار کشور به خطر میافتد.
نظر شما