اظهار نظر استاد کتابداری درباره جمعآوری «کتابخانه ویژه نمایندگان»
فتاحی: کتابخانه مجلس باید خدماتی تخصصی برای نمایندگان داشته باشد/ جمعآوری کتابخانه نادیده انگاشتن دانش و تجربه بشری است
رحمتالله فتاحی، استاد علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه فردوسی مشهد، با تشریح فعالیتهای تخصصی یک کتابخانه پارلمانی، درباره جمعآوری «کتابخانه ویژه نمایندگان» گفت: جمعآوری کتابخانه، بهخصوص یک کتابخانه تخصصی در مراکزی که در سرنوشت ملتها دخیل هستند، نادیده انگاشتن دانش و تجربه بشری و جفا به مردم یک کشور است.
رحمتالله فتاحی، از پیشکسوتان حوزه کتابداری در اینباره به خبرنگار «ایبنا» گفت: نمایندگان مجلس بهعنوان کسانی که میخواهند دیدگاه مردم منطقه خود را در مجلس مطرح کنند، باید از مجموعهای از شایستگیها و توانمندیهای عمومی و تخصصی برخوردار باشند که منشأ کسب این توانمندیها، منابع اطلاعاتی، پژوهشی و بخشی هم تجربههای فردی هستند؛ اما تجربههای فردی نسبت به دانش متراکم بشری که در منابع اطلاعاتی، پژوهشی ارائه شده، دارای محدودیتهای بسیاری است.
استاد علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: یک نماینده باید در زمینههایی که قرار است نقشآفرینی کند، مطالعات بسیار و بهروزی داشته باشد تا بتواند زمینه سعادت و رفاه جامعه را فراهم کند. اما آیا یک نماینده از فرصت کافی برای شناخت راههای مناسب دستیابی به اطلاعات برخوردار است؟ طبیعتا هیچ نمایندهای نمیتواند چنین ادعایی کند؛ بنابر این به مرکز و افرادی نیاز دارند که بتوانند نمایندگان را در کسب اطلاعات و دانش تخصصی کار خود، یاری دهند.
وی با اشاره به ویژگیهای یک کتابخانه پارلمانی اظهار کرد: کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، باید برای تک تک نمایندگان پرونده تشکیل دهد؛ یعنی باید ویژگیها و دانش کلی نمایندگان، نیازهای اطلاعاتی آنها در رابطه با شهر و منطقه تحت نمایندگی و تمام چالشها و نیازهای اساسی جامعه را که در ارتباط به آنها منابعی منتشر میشود را شناسایی کند تا در ادامه و به تناسب، اطلاعات و دانش موردنیاز نمایندگان را بهطور اختصاصی به آنها ارائه دهد.
فتاحی ادامه داد: به عبارت دیگر کتابخانه مجلس باید خدمات تخصصی و شخصیسازی شدهای را برای تک تک نمایندگان برنامهریزی و اجرا کند؛ این روالی است که کتابخانههای پارلمانی و مجلس کشورهای پیشرفته، چندین دهه بهکار بستهاند و نمایندگان و کار نمایندگی در این کشورها، واقعا وابسته به این خدمات است.
این پیشکسوت حوزه کتابداری به مشغله فراوان نمایندگان و محدودیتهای زمانی آنها اشاره کرد و گفت: ارائه چنین خدماتی باعث میشود تا نمایندگان بتوانند پیش از سخنرانی و تصمیمگیری در مجلس، اطلاعات موردنیاز خود را به کتابدار مربوطه اطلاع دهند، تا کتابداران در اولین فرصت از منابع داخل و خارج از کتابخانه، منابع لازم را تهیه و در اختیار نمایندگان قرار دهند. خوشبختانه با وجود فناوریهای روز اطلاعاتی، وبسایتها و شبکههای مجازی، ارائه خدمات تخصصی بسیار آسانتر شده و از این جهت نمایندگان امروز میتوانند اطلاعات روزآمدی را در اسرع وقت در اختیار داشته باشند.
وی جامعیت تفکر را یکی از شرایط لازم برای نمایندگان دانست و افزود: وقتی اطلاعات و دانش کافی در اختیار نمایندگان قرار گیرد، نتیجه آن به جامعیت تفکر نماینده منجر میشود. بهعنوان مثال اگر نمایندگان بخواهند به موضوع ناکامیهای تیمهای ورزشی ایران در المپیک برزیل ورود کنند، به تنهایی نخواهند توانست به منابع مناسبی برای کسب اطلاعات و تحقیقهای منطقی و استاندارد دست یابند و در این شرایط تنها یک مرکز تخصصی میتواند به نمایندگان کمک کند.
فتاحی در ادامه با انتقاد از جمعآوری «کتابخانه ویژه نمایندگان» در مجلس عنوان کرد: جمعآوری کتابخانه، بهخصوص یک کتابخانه تخصصی در مراکزی که در سرنوشت ملتها دخیل هستند، نادیده انگاشتن دانش و تجربه بشری و دست رد زدن بر سینه مراکزی علمی و فرهنگی مانند کتابخانهها است و اگر بپذیریم که در این کتابخانهها افرادی با شایستگی و سطح تحصیلات بالا مشغول فعالیت هستند و خدمات تخصصی به نمایندگان ارائه میکنند، جمعآوری چنین کتابخانههایی جفا به مردم یک کشور است.
نظر شما