کتاب «تحصن» در سرای اهل قلم رونمایی شد
حجتالاسلام آلبویه: رزمندگان در جبههها در ایثار از هم سبقت میگرفتند/ حسینپور: پژوهشها جایگاه فرهنگی مساجد را باز میگردانند
حجتالاسلام والمسلمین علی آلبویه در آیین رونمایی کتاب «تحصن» گفت: در جبهههای جنگ تحمیلی رزمندگان میکوشیدند در ایثار از هم سبقت بگیرند. نیکنام حسینپور نیز بر ضرورت انجام پژوهشهایی برای بازگرداندن مساجد به جایگاه اصلیشان که پایگاهی اجتماعی و فرهنگی برای مردم بودند، تاکید کرد.
حجتالاسلام والمسلمین علی آلبویه در این مراسم گفت: در سالهای نخست انقلاب اسلامی کسی به دلیل پول کار نمیکرد. وقتی در استان فارس مسئول نهضت سوادآموزی بودم، دبیران میتوانستند بین 1200 تا 4000 تومان حقوق پیشنهاد دهند اما حتی یک مورد هم به یاد ندارم که سقف حقوق را پیشنهاد داده باشد. در جبهههای جنگ تحمیلی نیز این نکته رعایت میشد و میکوشیدند در ایثار از هم سبقت بگیرند.
نویسنده «تحصن» با اشاره به ماجرای تحصن روحانیان در روز هشتم بهمنماه 1357 گفت: امام خمینی (ره) قرار بود روز 12 بهمنماه به ایران بیایند اما بعد اعلام شد که این زمان به تعویق افتاد. وضع متشنجی در دانشگاه تهران حاکم شد و همه روحانیان انقلابی تصمیم گرفتیم در دانشگاه تهران متحصن شویم.
وی با بیان اینکه ماجرای شیوه متحصن شدن در دانشگاه تهران در صفحه 53 کتاب آمده است، گفت: پس از آنکه شمار روحانیان به تعداد مشخصی رسید، به مقامهای دانشگاه اعلام کردیم که تا زمان بازگشت امام خمینی (ره) به ایران تحصن را ادامه میدهیم. این تحصن، که از روز هشتم بهمن آغاز شده بود، تا 11 بهمن و مطمئن شدن از آمدن حضرت امام (ره) ادامه یافت.
به گفته حجتالاسلام آل بویه، شرایط متحصنین بسیار سخت شده بود و نیاز به خوراک و پوشاک احساس میشد اما با این وجود ادامه یافت. امام خمینی(ره) قرار بود در وهله نخست با متحصنین دیدار کنند اما به این دلیل که تجمع حوالی دانشگاه تهران زیاد شده بود، برنامه ایشان تغییر کرد.
وی درباره دلیل پرداختنش به این موضوع، توضیح داد: مقام معظم رهبری در سخنانشان به این موضوع بارها اشاره کرده بودند. از سویی خودشان در تحصن دستاندرکار بودند و از سوی دیگر به تحصن علاقه داشتند. به همین دلیل من به موضوع تحصن روحانیون در دانشگاه تهران پرداختم.
نیکنام حسینپور سخنران دیگر این برنامه بود. وی با اشاره به سیاستهای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اهمیت دادن به نویسندگان و ناشران شهرستانی، گفت: این سیاست عدالت فرهنگی بود که امروز شاهد رونمایی کتاب «تحصن» هستیم. ما در خدمت تمام نویسندگان شهرستانی هستیم.
مشاور توسعه و منابع امور انسانی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره کتاب «تحصن» اظهار کرد: نگاه به ریشههای انقلاب اسلامی بسیار مهم است. نظریهپردازان غربی و تاریخنگاران داخلی دیدگاههای متنوعی درباره دلیل این رویداد دارند. برخی حتی پیشینه انقلاب اسلامی را به دوران مشروطیت، کودتای 28 مرداد 1332 یا 15 خرداد سال 1342 برمیگردانند. برخی پژوهشگران خارجی نیز ریشه آن را هدایت بلوک غرب و شرق میدانند.
وی تصریح کرد: ابدا با دیدگاه پژوهشگران غربی موافق نیستم. ریشه انقلاب اسلامی در مذهب و فرهنگ مردم ما بود. مسجد به عنوان پایگاهی برای دغدغههای سیاسی و فرهنگی مردم مطرح بود.
حسینپور با طرح این پرسش که چگونه میتوان مساجد را به جایگاه اصلی خود در نظر مردم بازگرداند؟ گفت: بخشی از کتاب «تحصن» به همین پایگاه بودن مساجد در نظرگاه مردمی اشاره دارد. باید پژوهشگران بر این موضوع کار کنند و برای مساجد نیز شرح وظایف تازهای در نظر گرفت تا بتوانند جایگاه اصیل خود را حفظ کنند.
نظر شما