اهمیت نمایشگاههای استانی کتاب / 5
فلاحطریقی: تدابیری اندیشیده شود تا در حین برپایی نمایشگاه کتاب، کتابفروشان متضرر نشوند
مدیرمسئول انتشارات «ندای سبز شمال»، برپایی نمایشگاههای استانی کتاب را امری تأثیرگذار در توسعه فرهنگ دانست و گفت: باید تدابیری اندیشیده شود تا حین برپایی نمایشگاههای استانی کتاب، کتابفروشان استانی متضرر نشوند.
محمدتقی فلاحطریقی، مدیرمسئول انتشارات «ندای سبز شمال» در اینباره به خبرنگار «ایبنا» گفت: هرگونه ابزار فرهنگی مانند کتاب اگر در معرض دید عموم (در قالب نمایشگاه کتاب) قرار بگیرد، اقدام بسیار شایستهای است و نقش مؤثری در توسعه فرهنگی کشور دارد. اما ناگفته نماند از طرفی در استانها تعداد محدودی کتابفروشی وجود دارد و همین تعداد اندک نیز تمام امیدشان در طول سال، به آغاز سال تحصیلی و ترم جدید است. اما برپایی نمایشگاههای استانی کتاب باعث میشود مخاطبان به دلیل تخفیف بیشتر این نمایشگاهها، کمتر به کتابفروشیها مراجعه کنند. از طرف دیگر، دانشجویان و اهالی کتاب حق دارند که کتابهای مورد نیاز خود را ارزانتر تهیه کنند.
وی ادامه داد: البته این گفته بنده به آن معنا نیست که مخالف برپایی نمایشگاههای استانی کتاب هستم، بلکه معتقدم باید تدابیری اندیشیده شود تا حین برپایی این نمایشگاهها، کتابفروشان متضرر نشوند.
مدیرمسئول انتشارات «ندای سبز شمال» با اشاره به این راهکارها، توضیح داد: بهطور مثال ناشران میتوانند خودشان برای شرکت در نمایشگاههای استانی کتاب، به استان میزبان سفر نکنند، بلکه از کتابفروشان آن استان که با آنها در طول سال همکاری میکنند، بخواهند تا بهعنوان نماینده آنها در نمایشگاه حضور یابند. تحقق این مهم چندین فایده دارد؛ نخست اینکه ناشران با این اقدام برای نمایندگان خود در سایر استانها احترام قائل میشوند. دوم اینکه از بسیاری از هزینههای ناشران مانند هزینههای رفت و آمد، هزینه اسکان و هزینه حمل بار میکاهد. سوم اینکه مردم در نمایشگاه با کتابفروشانی که ناشران مورد علاقهشان با آنها همکاری میکنند، آشنا میشوند و در طول سال کتابهایشان را بدون متحمل شدن هزینه رفتوآمد از شهری به شهر دیگر از طریق این کتابفروشیها تهیه کنند.
فلاحطریقی افزود: متأسفانه اکنون شرایط بهگونهای شده که وقتی برای تهیه کتاب به میدان انقلاب تهران سفر میکنم، با تغییر کاربری بسیاری از کتابفروشیها مواجه میشوم و این زنگ خطری برای نشر کشور محسوب میشود. سالهای 1382 و 1383 بهطور متوسط روزانه هفت کارتن کتاب از تهران به انتشاراتی ما ارسال میشد، اکنون وضعیت بهگونهای است که در 6 ماه نخست سال 1394 بنده فقط توانستهام یک کارتن کتاب تهیه کنم.
وی وضعیت نابسامان جامعه علمی کشور را از جمله دلایل بروز چنین مشکلاتی عنوان کرد و گفت: متأسفانه بسیاری از اساتید دانشگاهها به جزوهمحوری روی آوردهاند و این موضوع باعث شده که دانشجویان اقدامی به تهیه کتاب نکنند. در نتیجه کتابهای ناشران و کتابفروشان در انبارها خاک میخورند.
مدیرمسئول انتشارات «ندای سبز شمال» ادامه داد: متأسفانه برای امثال من بهعنوان یک ناشر و کتابفروش، مالیات تعیین میشود. حالا تصور کنید در شرایطی که کتابهای ناشران و کتابفروشان به فروش نمیروند، هزینه مالیات خود را چگونه باید تأمین کنند؟!
مدیر کتابفروشی فردوسی با اشاره به راهکارهای بُرونرفت از معضلات حوزه نشر، عنوان کرد: معتقدم دولت باید چند اقدام اساسی انجام دهد؛ نخست اینکه قانون کپیرایت را در کشور عملیاتی کند و با تکثیر غیرقانونی کتاب برخورد جدی داشته باشد. دوم اینکه سیستم مناسبی برای بخش توزیع کتاب تهیه کند تا دسترسی مردم به کتاب راحتتر و با عدالت صورت بگیرد.
نظر شما