دوشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۷
حسن‌لی: حافظ درد دین داشت/ کمتر از ١٠٠ کتاب ادبی در ایران مربوط به حافظ است

پروفسور کاووس حسن‌لی، رییس مرکز حافظ شناسی گفت: حافظ خود درد دین دارد و اعتراض او علیه کسانی است که یا دین را ریاکارانه می‌دانند یا آنچنان به صورت و ظواهر دین مشغولند که از حقیقت آن بازمانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی و روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، پروفسور کاووس حسن‌لی عصر یکشنبه (18 مهرماه) در آغاز نشست‌های علمی بیستمین یادروز حافظ که در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد، اظهار کرد: حافظ به دنبال این است که با اخلاص و تقوا باشد زیرا می‌داند آتش زهد و ریا خرمن دین را می‌سوزاند، به همین دلیل او به دنبال همت پاکان است.

وی افزود: امیدوارم دین‌ورزی‌ها و ارادتمندی‌ها به درجه‌ای از خلوص برسد که پنجره‌های معنویت را به روی دل ما بگشاید، البته امروز عکس این موضوع را بیشتر می‌بینیم.

این استاد ادبیات دانشگاه شیراز ادامه داد: البته معنویت در معانی گسترده‌ای به کار می‌رود و رویکرد‌های متفاوت و گاهی متناقض به این موضوع در سال‌های اخیر چالش‌های فراوانی را بر انگیخته است، تا آنجا که حتی برخی ترکیب معنویت دینی را ترکیبی پارادوکسیکال و غیر ممکن دانسته‌اند؛ به این معنا که معنویت را چیزی متناقض با دین می‌دانند که البته در پاسخ با چنین رویکردی نوشته‌های گوناگون پدید آمده است.

حسن‌لی با اشاره به اینکه عمومی‌ترین انگاره در پیوند با معنویت همان است که معمولا به جای معرفت به کار می‌رود، تصریح کرد: هر معرفت دینی و هر دین‌داری لزوما به معنویت منجر نمی‌شود. دست کم حافظ به روشنی، بارها و بارها از دین‌داری بدون معنویت فریاد بر‌آورده است، ارتباط روحانی حافظ با عالم بالا آن گونه است که لقبی چون لسان‌الغیب و لاترجمان الاسراره برای او به ارمغان آورده است.

رییس مرکز حافظ‌شناسی با توجه به اینکه امسال بیستمین سال برگزاری مراسم یاد روز حافظ است، گفت: هر سال از سوی مرکز حافظ‌شناسی موضوعی را به عنوان موضوع محوری برنامه علمی یادروز حافظ اعلام می‌کنیم تا تمرکز بیشتری روی آن موضوع داشته باشیم. باتوجه به همزمانی یادروز حافظ در سال ٩٥ با ماه محرم از سال گذشته موضوع حافظ و معنویت را برای امسال اعلام کردیم و در این نشست‌های علمی سخنرانان هر یک از زاویه ویژه‌ای به رویکردی خاص پرداخته‌اند.

وی ادامه داد: مطابق رسم بیست ساله‌ای که در برگزاری نشست‌های یادروز حافظ داشته‌ایم، گزارشی از وضعیت کتاب‌های منتشر شده مربوط به حافظ ارائه می‌کنم تا یادآور شوم که حال کتاب در کشورمان اصلا خوب نیست و به همین دلیل من هم چندان رغبتی به نمک پاشیدن بر این زخم ندارم.

این استاد دانشگاه شیراز در اعلام آمار نشر در سال ٩٤ اظهار کرد: در سال ٩٤ تعداد ٨٠ هزار و ٧٩٢ عنوان کتاب در کشور ما به چاپ رسیده است که از این تعداد ١٧ هزار و ٣٦٤ عنوان به ادبیات اختصاص دارد. از میان کتاب‌های مربوط به ادبیات نیز کمتر از ١٠٠ عنوان مربوط به حافظ است.

وی افزود: مرکز حافظ‌شناسی در طول بیست سال فعالیت مستمر خود افزون بر تحقیقات و انتشاراتی که داشته است تاکنون به چهار نفر از حافظ‌پژوهان ایرانی و غیر ایرانی نشان درجه یک حافظ‌شناسی داده و تعدادی از حافظ‌پژوهان برجسته داخلی نیز از سوی این مرکز تقدیر شده‌اند.

حسن‌لی با اشاره به برگزاری دوره‌های حافظ‌شناسی گفت: در بخش آموزش، مرکز حافظ‌شناسی تا پایان شهریور ٩٥، تعداد ٤٠٠ کلاس درس را در ٦٠ دوره برگزار کرده که در این دوره‌ها بیش از ١٢ هزار نفر حافظ‌آموز شرکت داشته‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها