یکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۰۰
قاسمی: کتابواره بزرگ‌ترین تالیف ایرج افشار از گنجینه پژوهشی است/ یکی از آرزوهای زنده‌نام افشار محقق شد

سید فرید قاسمی، پژوهشگر پیشکسوت مطبوعات ایران در رونمایی «کتابواره، گنجینه پژوهشی افشار» گفت: کتابواره نخستین مجموعه از گنجینه استاد افشار باید سرآغازی برای انتشار سایر فهرست‌ها باشد و نباید تصور کرد مجموعه افشار با انتشار کتابواره به پایان رسید بلکه باید فهرست‌های گوناگونی از این گنجینه چاپ شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سید فرید قاسمی، پژوهشگر پیشکسوت مطبوعات ایران در رونمایی از کتاب «کتابواره: فهرست مقاله‌ها، رساله‌ها، جزوه‌های کمیاب گنجینه پژوهشی ایرج افشار سپرده شده به مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی» گفت: پنج سال، یک ماه و یک هفته از درگذشت زنده‌نام استاد ایرج افشار می‌گذرد. در این مدت خانواده، دوستان و دوستداران استاد برای تحقق آرزوهایش در زمینه چاپ و نشر آثارش کوشش‌های فراوانی انجام دادند و مسیرهای گوناگونی برای تحقق این آروزها تعریف شده که یکی از این مسیرها همکاری متفاوت موسسه خانه کتاب و مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی است.
 
قاسمی گفت: درباره ایرج افشار و گنجینه پژوهشی استاد از طریق موسسه خانه کتاب و مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی آثاری منتشر شده و در آینده نیز به چاپ خواهد رسید که ناشران خصوصی رغبتی به سرمایه‌گذاری در این آثار به دلیل داشتن مخاطب خاص ندارند. در حالی که از قضا این آثار از مراجع مهم و اُمهات هستند.
 
این پژوهشگر پیشکسوت مطبوعات، «کتابواره» را بزرگ‌ترین تالیف ایرج افشار دانست و ادامه داد: کتابواره با تلاش و پیگیری مشترک عباس مافی و پارکوهی هارطونیان سامان پیدا کرده‌است. در نگاه نخست ممکن است کسی تصور کند که «کتابواره»، تمام موجودی گنجینه پژوهشی افشار است. از طرفی این پرسش شکل می‌گیرد که آیا می‌توانیم این اثر را از آثار استاد ذکر کنیم یا خیر؟ باید گفت بله، بزرگ‌ترین تالیف افشار، گنجینه پژوهشی افشار است.
 
قاسمی اظهار کرد: هیچ اثر تالیفی استاد افشار 66 سال طول نکشید. باید یادآوری کنم که گنجینه پژوهشی افشار، بزرگترین تالیف استاد است که قابلیت‌ها و ویژگی‌هایی دارد؛ نخست اینکه سرآمد کتابداران و کتابشناسان تاریخ معاصر ایران، همه متفق‌القول هستند که این کتابخانه و گنجینه پژوهشی به وسیله یک فرد معمولی گردآوری نشده است بلکه به وسیله استاد افشار که وسواس بسیاری در گردآوری منابع داشت، جمع‌آوری شده است.
 
وی با تاکید بر انتشار فهرست‌های گوناگون از گنجینه پژوهشی افشار افزود: کتابدار کتابشناسی در طول تاریخ ایران سراغ نداریم که 66 سال مجموعه گنجینه پژوهشی را با این وسواس گردآوری کند. بنابراین کتابواره نخستین مجموعه از گنجینه استاد افشار سرآغازی برای انتشار سایر فهرست‌هاست و نباید تصور کرد مجموعه افشار با انتشار کتابواره به پایان رسید بلکه باید فهرست‌های گوناگونی از این گنجینه چاپ شود.
 
این پژوهشگر پیشکسوت کتاب ادامه داد: یکی از فهرست‌ها، فهرست روزنامه‌ها و مجله‌های موجود در گنجینه پژوهشی ایرج افشار است، نامه‌ها نیز در حال انتشار است. سایر منابع و حتی عکس‌ها باید تکلیف چاپشان مشخص شود. امیدوارم کتاب «قباله تاریخ» را که افشار ویرایش جلد نخست آن را انجام داد و در نظر داشت که اعلان‌ها را در جلد دوم این کتاب جای دهد، نیز دوباره منتشر شود.
 
قاسمی با اشاره به نگهداری مجموعه خانوادگی افشار در بانک مرکزی بیان کرد: شاید وقتی گنجینه پژوهشی افشار را می‌بینیم، تصور کنیم که کتابخانه‌ای به وی به ارث رسیده است. باید گفت نه، اگرچه افشار در خانه و خانواده‌ای پر از مجله، کتاب و روزنامه متولد شد اما مجموعه خانوادگی وی به بانک ملی رفت و امروز در کتابخانه بانک مرکزی نگهداری می‌شود.
 
وی با اشاره به ارثیه نبودن گنجینه پژوهشی افشار عنوان کرد: کتابخانه و گنجینه پژوهشی افشار یک میراث خانوادگی نیست بلکه میراث فردی است که این بزرگ‌مرد در طول 66 سال این مجموعه را جمع کرده است. بنابراین زندگی و تلاش‌های افشار در مجموعه‌سازی برای اشاعه اطلاعات گاه با تالیف، احیاء، تدوین فهرست و روزگاری نیز با تازه‌ها و پاره‌های ایرانشناسی بر همگان آشکار است.
 
مولف مجموعه «خُرّم‌آباد‌شناخت» گفت: وقتی ما آغازین سطرهای واگذاری یا به تعبیر خودش «اقرارنامه» مجموعه گنجینه پژوهشی استاد افشار به مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی را می‌خوانیم، مرقوم فرموده است: «آرزو دارم که نیتم به طور کامل به مورد اجرا درآید.» در جای دیگری یکی از آرزوهایش را چاپ کردن فهرست‌ها می‌داند.
 
قاسمی افزود: کتابواره نیز در راستای تحقق یکی از آرزوهای استاد افشار منتشر شده که امیدوارم سرآغازی برای انتشار سایر فهرست‌ها از گنجینه پژوهشی استاد باشد.
 
نشست رونمایی از «کتابواره: فهرست مقاله‌ها، رساله‌ها، جزوه‌های کمیاب گنجینه پژوهشی ایرج افشار سپرده شده به مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی» با سخنرانی سیدفرید قاسمی، پژوهشگر پیشکسوت مطبوعات ایران، مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، دکتر علی بهرامیان، مدیر بخش اسناد مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، سیدعلی آل‌داوود، نسخه‌شناس و مشاور عالی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، عباس مافی، پارکوهی هارطونیان گردآورندگان کتاب یکشنبه 25 مهر در سرای اهل قلم برگزار شد. در این مراسم بهرام و آرش افشار، فرزندان زنده‌یاد ایرج افشار و عنایت‌الله مجیدی، رئیس کتابخانه مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی نیز در این نشست حضور داشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها