دوشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۸:۰۴
فتاحی: خلق قصه خاله سوسکه بسیار هنرمندانه بوده است

حسین فتاحی، نویسنده و منتقد ادبی در نشست نقد و بررسی مجموعه «ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه» گفت: هرکسی که برای نخستین‌بار قصه خاله سوسکه را خلق کرده، کار بسیار هنرمندانه‌ای انجام داده است و ریتمی که در گفت‌وگوها مورد استفاده قرار می‌گیرد، ترکیب شخصیت‌هایی که در داستان وجود دارد، آموزش‌هایی که در موارد مختلف مانند آداب ازدواج کردن در زمان گذشته وجود داشته و آموزش برخوردهای درست با فرزندان سبب ماندگاری این اثر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست نقد و بررسی مجموعه شش‌جلدی «ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه» نوشته سوسن طاقدیس با حضور نویسنده اثر، حسین فتاحی، فاطمه مشهدی‌رستم، حمیدرضا سیدناصری، سمیه علیپور، ملیسا معمار، سیدمحمد مهاجرانی و فرزانه کریمی عصر دوشنبه 26 مهرماه 1395 در سرای اهل قلم برگزار ‌شد.
 
حسین فتاحی، در این نشست به ارائه توضیحاتی درباره بازآفرینی ادبیات کهن پرداخت و گفت: این‌که از قصه‌ای استفاده کنیم و با نگاهی متفاوت و جدید آن‌را بیان کنیم، از زمان گذشته وجود داشته است؛ مانند کارهایی که روی «شاهنامه»، «لیلی و مجنون»، «مثنوی» و سایر آثار ادبیات کهن از دیدگاه‌های مختلف انجام شده است.
 
این نویسنده و منتقد ادبی، در ادامه بازآفرینی مجموعه «خاله سوسکه و آقا موشه» را نیز در همین راستا دانست و افزود: در این مجموعه هم از قصه اصلی خاله سوسکه استفاده شده که از زمان گذشته همواره نقل می‌شده است. به‌نظر من هرکسی که برای نخستین‌بار این قصه را خلق کرده، کار بسیار هنرمندانه‌ای انجام داده است و ریتمی که در گفت‌وگوها مورد استفاده قرار می‌گیرد، ترکیب شخصیت‌هایی که در داستان وجود دارد، آموزش‌هایی که در موارد مختلف مانند آداب ازدواج کردن در زمان گذشته و آموزش دادن برخوردهای درست با فرزندان، سبب ماندگاری این اثر شده است.
 
فتاحی بیان کرد: همچنین قصه اصلی خاله سوسکه بازگوکننده نگاه نامنصفانه‌ای است که نسبت به زن در زمان گذشته مخصوصا درباره ازدواج کردن وجود داشته و بیان‌کننده اهمیت نوع گویش فرد در پذیرش مساله ازدواج است. نکته دیگر این است که در داستان قبلی خاله سوسکه، همه شخصیت‌هایی که خاله سوسکه با آن‌ها مواجه می‌شود، انسان هستند، ولی آقا موشه مقداری به او نزدیک‌تر است و هر دو غیر انسان هستند.
 
آموزش روابط صلح‌آمیز و آشتی‌جویانه در «ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه»

فاطمه مشهدی رستم نیز در این نشست مجموعه «ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه» را یک اقتباس دانست و گفت: طاقدیس در این کارها یک قصه جدید را بازگو کرده و مسائل مختلفی را بیان کرده است و قصه‌ای که قدمت طولانی دارد و جایگاه خودش را در ادبیات ما باز کرده، با نگاه تازه‌ای نوشته است.
 
این نویسنده و منتقد ادبیات کودک در ادامه به سایر نکات این مجموعه اشاره کرد و افزود: نکته مهم دیگر جنبه تربیتی و آموزشی است که در کل قصه‌ها مورد توجه قرار گرفته است. حتی در قصه نخست هم که به نوعی تحقیر کردن جنس مونث توسط هم‌جنس خودش که هنوز در برخی جوامع فعلی ما هم وجود دارد، بدون این‌که توجهی به مقاوم و ارزش زن شود را به تصویر می‌کشد، می‌بینیم که می‌خواهند با بریدن بال و پر خاله سوسکه او را به یک ابزار تبدیل کنند و پیام قصه و مفهومی که را به مخاطب منتقل می‌کند که گرچه تا حدی بزرگسالانه و نزدیک به روابط انسانی است، اما مانعی برای پذیرش محتوا توسط کودک نیست و سوالاتی را در ذهنش ایجاد می‌کند که قطعا از بزرگترهایش می‌پرسد.
 
وی ادامه داد: نکته بعدی آموزش روابط صلح‌آمیز و آشتی‌جویانه در زندگی است. ما می‌بینیم که خاله سوسکه و آقا موشه گاهی از دست هم ناراحت می‌شوند و همه اینها به نوعی نشان‌دهنده عدم شناخت افراد نسبت به نقاط ضعف و قوت یکدیگر است که در این مجموعه به خوبی و سادگی توضیح داده شده و به آشتی ختم می‌شود و برای کودک آموزنده است.
 
مشهدی رستم همچنین بیان کرد: مساله بعدی که در این مجموعه به کودک آموزش داده می‌شود این است که در مواجهه با مشکلات مختلف، اعتماد به نفس داشته باشد و به مشکلاتش فکر کند و برایشان راه‌حل بیابد. نکته دیگر مثبت‌اندیشی در قصه است؛ اینکه کودک از مسائل منفی دوری کند و نکات مثبت را ببیند، بهتر فکر کند و در راه رفع مشکلاتش از آن‌ها استفاده کند تا انسان موفقی باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها