علی جنتی در آیینی که به منظور تجلیل از خدمات وی در دوران مسئولیت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ترتیب داده شده بود، عنوان کرد: گسترش اعتماد فرهنگی بهویژه در میان اهالی فرهنگ و هنر از جمله اقداماتی بود که با توجه به برنامههای ارائه شده به مجلس، در مدت مسئولیت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجرای آن تلاش کردم.
وی افزود: در ابتدای تصدیام در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به برنامههای دولت تدبیر و امید و برنامههای آقای دکتر روحانی در حوزه فرهنگ و هنر، برنامهای را به مجلس تقدیم کردیم و این برنامه در حال حاضر روی پورتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل دسترسی است.
جنتی با اشاره به عظم خود در برآورده کردن نظرات رهبری عنوان کرد: بهطور طبیعی مقام معظم رهبری، هم به دلیل ویژگیهای فرهنگی که دارند و هم نگاه خاصی که به فرهنگ دارند، در طول دو سه دهه گذشته دیدگاههای خود را درباره فرهنگ بیان نمودهاند و من قبل از استقرار در وزارت ارشاد، این مجموعه بیانات را جمعآوری و مطالعه و در اولین ملاقات خود با ایشان عرض کردم که سخنان جنابعالی را بررسی کردهام و همه تلاشم این است که بتوانم به این نظرات و دیدگاهها جامه عمل بپوشانم.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مجموعه اقدامات صورت گرفته در دورن مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دیدار با پیشکسوتان موسیقی در ابتدای کار از جمله کارهایی بود که انجام شد. در این دیدار برخی از اهالی موسیقی عنوان میکردند که چهار تا هشت سال است که به وزارتخانه نیامدهاند.
وی افزود: در مدت مسئولیت خود در وزارت ارشاد با گروههای سینمایی هم صحبت کردم و خیلی از آنها نیز عنوان میکردند که در طول همین مدت با وزارت ارشاد کاری نداشتهاند. در این دیدارها به اهالی فرهنگ و هنر قول داده شد که به کرامت آنها احترام بگذاریم و برای دلگرمی آنها تمام سعی خود را کردیم تا بتوانیم اعتمادی که فرو ریخته بود را بازسازی کرده و امید فرهنگی را احیا کنیم.
جنتی درباره دیگر اقدامات خود در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: از دیگر اقدامات در این مدت، ایجاد عدالت فرهنگی بود و تلاش کردیم امکانات فرهنگی را به همه کشور تعمیم دهیم، بهگونه ای که هر کسی در هر جای کشور به حدی به ابزارهای فرهنگی دسترسی داشته باشد و در طول این مدت مدیران و معاونان وزارتخانه بهطور مرتب به تمامی استانها سفر و سرکشی میکردند.
وی تصریح کرد: در طول مدت سه سال گذشته سعی کردیم با برنامهریزی، حداقل ٢٠ درصد اعتباراتی که در تهران صرف میشد را به استانها توزیع کنیم. تفاهمنامههایی با مدیران استانها و معاونتهای وزارتخانه امضا شد که براساس آن اعتباراتی به استانها اختصاص داده شود. ارتباط با نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی نیز از جمله برنامههای این مدت بود و بیش از ١٥ تفاهمنامه با وزارتخانهها و نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی امضا شده است.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی، رونق بخشیدن اقتصاد فرهنگ طی این سه سال نیز از دیگر اقدامات این وزارتخانه دانست و گفت: در این دوره اعتبارات دولت اندک بود و بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر به لحاظ معیشت دچار مشکل بودند ما سعی کردیم این حوزه را تقویت کنیم. بنابراین صندوق اعتباری هنر برای نویسندگان، اهالی قلم و رسانه تا میزانی فعال شد، ولی همچنان به تأمین اجتماعی بدهی دارد، ولی پس از تلاش دو ساله در ادامه مسیر با مدیران عامل بانکها و هلدینگها جلسهای تشکیل شد تا یک شرکت توسعه سرمایهگذاری هنر تأسیس شود.
جنتی اظهار کرد: هر چند ما بهعنوان وزارت ارشاد در آن دخیل نیستیم، اما عموم بانکها سرمایه گذاشتند و با بورس هم موافقتهایی حاصل شده که امیدواریم به ثمر نشیند. این سرمایهای است که میتواند در اختیار فرهنگ و هنر و نویسندگانی که تألیفات خوبی دارند، ولی امکان چاپ آثارشان را ندارند یا فیلمسازانی که امکان مادی ندارند، بتوانند به وسیله این شرکت هنر خود را به نمایش گذارند.
وی با اشاره به اقتصاد خلاق و نقش آن در تولید ملی که با استقبال رئیسجمهور تشکیل شده، ادامه داد: این موضوع در دولت در دست بررسی است که میتواند کمک کند تا ما از امکانات فرهنگی کمک بگیریم.
جنتی با اشاره به تقدیر مدیران وزارتخانه از وی گفت: تمام اقداماتی که در دوران مسئولیتام در وزارت ارشاد صورت گرفت، هیچکدام کار بنده نبود، بلکه مجموعه مدیران و کارکنان وزارتخانه بودند که توانستیم کارها را به سرانجام برسانیم. ما تنها سیاستگذاری و برنامهریزی کردیم. من تلاش کردم تنها با توجه به تجربه مدیریتی در مدیران استانها و معاونتها از کسانی استفاده کنم که متدین، معتقد به نظام، ولایتمدار و مهمتر از همه کارآمد باشند.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه «به هیچ وجه دنبال جناحبندی و باندبازی نبودهایم» بیان کرد: مدیرانکل ارشاد استانها هم کسانی بودند که در وزارت ارشاد خدمت کرده بودند و علاقهمند به خدمت در نظام هستند. وقتی مدیران مخصص و کارآمد و اهل دانش انتخاب شوند، این مدیران کارشان را به خوبی انجام میدهند.
وی افزود: در حوزه فرهنگ و هنر باید از همه ابزارهای موجود استفاده بهینه کرد باید در این حوزه یک فضای باز و آزادی داشته باشیم تا افراد آنچه در ذهنشان است در چهارچوب قانون بیان کنند. در حوزه کتاب و سینما هم بدین ترتیب است، لذا در طول این مدت فضایی برای نویسندگان، روزنامهنگاران باز شد تا در چهارچوب قانون مطالبشان را بیان کنند.
جنتی گفت: در این میان فکر دیگری هم وجود دارد و آن این است که هر چه بتوانیم اطلاعات و اطلاعرسانی را محدود کنیم، بهتر است. افراد باید با سلیقه ما کتاب بنویسند و با سلیقه ما در مطبوعات قلم بزنند و افراد باید براساس نظر ما موسیقی اجرا کنند.
در فضای مجازی در روزهای اولی که آمده بودم رسانهها سؤال میکردند که میتوانیم از فیسبوک استفاده کنیم یا نه؟ که من صریح و روشن گفتم به هر صورت تحولات حوزه مجازی در دنیا ما را ناگزیر میکند که از این فضاها استفاده کنیم اما باید جلوی مضرات را بگیریم و حسن استفاده را لحاظ کنیم.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: استفاده از دیش و ماهواره ممنوع است، اما ببینید چند درصد مردم را وادار کردهایم، خلاف قانون عمل کنند. یک روزی هم میگفتند که چرا از فضای مجازی استفاده میکنید، اما امروز ببینید مراجع تقلید هم دفاترشان روی شبکههای اجتماعی همچون تلگرام قرار گرفته است و از آن استفاده میکنند، بنابراین این اجتنابناپذیر است.
وی تصریح کرد: در مقابل ماهواره و شبکههای اجتماعی باید به تولید محتوا بپردازیم و برنامه ایجاد کنیم. موضوع سامانه نمایش درخواستی حرکتی است که از طریق آن میتوانیم هر چه فیلم سینمایی و آلبوم موسیقی مورد نیاز است را در هر جای دنیا که باشیم دریافت کنیم، ولی در عینحال باید از مضرات فضای مجازی نیز جلوگیری کرد.
جنتی گفت: کسانی که مخالف دولت بودند با یکسری ابزارها هر حرکتی از سوی دولت را محکوم می کردند و فضایی را در کشور راه انداختند که کسی نتواند تنفس کند. نماینده ولی فقیه در استانی گفت که من اصلا با موسیقی مخالفم؛ به او گفتم مگر شما نماینده ولایت فقیه نیستید و باید به فتاوای ایشان عمل کنید. ما باید از ابزارهای فرهنگی و هنری در خدمت به نظام استفاده کنیم و اوقات فراغت مردم را که به نشاط نیاز دارند با تغذیه مناسب فرهنگی پر کنیم.
وی با اشاره به برخی هجمهها علیه دولت افزود: در نامه استعفای خود پیشبینی کردهام که حمله شدیدی از سوی جناحهای مخالف به دولت خواهد شد، زیرا این مخالفان مثل برجام که میگفتند هیچ اتفاقی نیفتاده و در حوزه اقتصادی هم دولت هیچ کاری نکرده است؛ یکی از پاشنه آشیلهای دولت هم فرهنگ است که میگویند ولنگاری فرهنگی شده است.
جنتی ادامه داد: در طول این مدت تلاشهای بسیاری کردیم. نقایصی داشتهایم و ما بهعنوان مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نتوانستیم بسیاری از دغدغههای مقام معظم رهبری را در حوزه فرهنگ مرتفع کنیم، ولی تلاش خودمان را در این زمینه کردهایم. در راستای استفاده از نیروهای کارآمد یکی از سیاستهایی که دنبال شد، استفاده از توانایی خانمهای کارآمد بود و این تجربهای بود که در گذشته نداشتهایم.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سرپرستی سیدعباس صالحی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: من در طول این مدت بدون مبالغه بسیار از حضور، دانش و متانت ایشان حتی مدیریت او استفاده کردم، ولی در عینحال در طول این مدت با کارشان آشنا شدم و لازم است از زحمات او و همه معاونان تشکر کنم.
وی گفت: اگر ١٠ سال دیگر هم در وزارت ارشاد میماندم با همین معاونان کار میکردم به این مطالب توجه نکنید که سایتها مینویسند که «باید دید کدام یک از معاونین، فلانی را به استعفا کشاند». مسئولیت آنچه در ارشاد رخ داد برعهده بنده است و این دوستان همراهی کردند تا سیاستهای دولت تدبیر اجرا شود همه خدمت کردند، من خودم را از اعضای کوچک این خانواده میدانم و ارتباطم را با وزارت ارشاد و این خانواده حفظ خواهم کرد.
جنتی افزود: تعداد قابل توجهی از افرادی که من را میشناسند طی این ١٠ روز گذشته به دفترم آمدند و گریه کردند، هم متأثر شدند و هم خدا را شاکرم که محبت ما را در دلشان قرار داد که ابراز علاقه میکنند. آینده کار را برای وزارت ارشاد خوب میبینم و گزینهای که به مجلس معرفی شده، آقای صالحی امیری است؛ او از فرهیختگان و شخصیتهای ارزشمند است، و عمرشان را در این حوزه صرف کرده است.
نظر شما