دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۱
اقبال‌زاده: حضور طیف‌های مختلف سیاسی و فرهنگی نماد وحدت ملی است/ صابری: میرهادی نمونه‌ای خستگی‌ناپذیر برای نسل امروز است

شهرام اقبال‌زاده در مراسم ترحیم توران میرهادی، گفت: حضور شخصیت‌های علمی و طیف‌های مختلف سیاسی و فرهنگی در این مراسم، نمودی از وحدت ملی و همگرایی فرهنگی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم ترحیم توران میرهادی، مادربزرگ ادبیات کودک، عصر یکشنبه (23 آبان‌ماه 1395) در محل مسجدجامع شهرک غرب برگزار شد.
 
در این مراسم پیام تسلیت فخرالدین دانش آشتیانی، وزیر آموزش و پرورش خوانده شد. در بخشی از این پیام آمده بود: «درگذشت تأسف‌انگیز شخصیت برجسته فرهنگی و نویسنده توانا را که بیش از ۶۰ سال از عمر خود را در راه اعتلای ادبیات و تعالی آموزش و پرورش طی کرد به فرهنگ‌دوستان و خانواده فرهنگیان تسلیت عرض می‌کنم. آثار و خدمات این بانوی فرهیخته فرهنگ‌دوست در میان نسل‌های آینده ماندگار خواهد شد.»

میرهادی نمونه‌ای خستگی‌ناپذیر برای نسل امروز است

حجت‌الاسلام صابری،  در ادامه این مراسم با بیان این‌که توران میرهادی را نمی‌توان متعلق به یک خانواده دانست، بلکه او متعلق به همه جامعه است، گفت: توران میرهادی در عرصه تعلیم و تربیت طلایه‌دار و مادربزرگی فداکار و شخصیتی فرهنگی و نام‌آشنا در حوزه ادبیات کودک ایران بود.
 
وی یادآور شد: همه فعالیت‌های میرهادی نشان‌دهنده بلوغ فکری و تلاش خستگی‌ناپذیرش در عرصه تعلیم و تربیت و توجهش به ادبیات کودکان و نوجوانان است. او نمونه عالی از تلاش انسان‌هایی است که فارغ از جنسیت خود برای پیشرفت جامعه تلاش می‌کنند و می‌توانند نمونه‌ای خستگی‌ناپذیر برای نسل امروز باشند.
 
در ادامه این مراسم پیامی از سیدمحمدخاتمی، رئیس جمهور اسبق، به مناسبت درگذشت بانوی ادبیات کودک قرائت شد. همچنین محمدهادی محمدی، نویسنده و پژوهشگر ادبی نیز در این مراسم به خواندن متنی ادبی درباره این بانوی ارزشمند پرداخت، سپس هفت وصیت و هفت آرزوی این بانوی فقید را برای حضار قرائت کرد و متن این پیام به شرح ذیل در اختیار حاضران قرار گرفت:
 
۱-تبدیل کار تربیتی به عشق، به فضای محبت و احترام. فضایی که کودکان با عشق بزرگ شوند، رشد کنند، توانایی‌های‌شان شکوفا شود و بیش از هر چیز احساس امنیت کنند.
 
۲-برداشتن رقابت به هر شکل از محیط تربیتی. رقابت ویرانگر است. معنا و مفهوم هر کار را دگرگون و تخریب می‌کند. برتر، بهتر، ترها و ترین‌ها وجود خارجی ندارند. فریب رقابت را نباید خورد.
 
۳-جایگزین کردن مشارکت در همه کارها و در همه سطوح. در خانواده، در مهدکودک، در جامعه کوچک، در جامعه بزرگ. لذت کار دسته‌جمعی سازنده است، توان و اعتماد، دوستی و محبت به وجود می‌آورد.
 
۴-پرهیز از هرگونه داوری درباره کودکان در حال رشد. ضعف و پیشرفت، خوب و متوسط برای کودکان مفهومی ندارد، برای آن‌ها پرونده نسازیم. در تعامل مداوم، امکانات رشد را فراهم کنیم.
 
۵-پرهیز از دام‌های تکنولوژی و تبلیغات. فناوری تجارتی سودآور شده است و دامی تازه برای مصرف‌گرایی از راه تبلیغات است. گاه احساس آقایی تکنولوژی بر انسان را داریم. انسانی که هوش، ذکاوت، اندیشه و توانایی‌های خود را در اختیار هدف‌های مجازی می‌گذارد.
 
۶-پرهیز از گذاشتن بار سنگین بر دوش کودکان. کار ما ایجاد فرصت‌ها و آزاد گذاشتن کودکان است. پیش افتادن و عقب ماندنی مطرح نیست. آموزش زبان و فناوری‌های الکترونیکی دیر نمی‌شوند. یاد گرفتن چند عبارت یا زدن چند دکمه، آموزش نیست، نوعی فشار بیهوده و گاه بسیار گمراه‌کننده است.
 
۷-رفتن به سوی طبیعت و باز هم طبیعت. طبیعت با انسان صادق است. هر لحظه آن اکتشافی است نو. در طبیعت با دنیای خلقت، تنوع بی‌پایان و شگفتی‌های باورنکردنی آن روبه‌رو هستیم. شناختن طبیعت و حفظ آن، شوق‌انگیز، بلکه لازم و حیاتی است.
 
حضور طیف‌های مختلف سیاسی و فرهنگی نماد وحدت ملی است

شهرام اقبال‌زاده، نویسنده و منتقد ادبی، در حاشیه این مراسم اظهار کرد: با نگاهی به دو مرحله پایانی زندگی توران میرهادی از سکته تا درگذشتش، می‌بینیم که در مرحله نخست، این بانو همچنان در فکر شاگردان، همکاران و دوستداران خود بود و همانطور که خود می‌گفت: «من تا وقتی نفس می‌کشم خدمت می‌کنم» وقتی که دیگر توان خدمت کردن نداشت، برای این‌که شوک ناگهانی به دوستدارانش وارد نکند در طول دو ماه به تدریج آن‌ها را برای رفتنش آماده کرد.
 
وی در ادامه افزود: در مرحله دوم هم اگر بخواهیم نشانه‌شناسی فرهنگی داشته باشیم، از سکته تا زمان درگذشتش، شاهد واکنش‌های جالب و شگف‌انگیزی بودیم و همه نگران بودند و همه طیف‌های سیاسی و فرهنگی به این مساله واکنش‌های جالبی نشان دادند؛ در شرایطی که سال‌ها نسبت به شورا و بانو میرهای بی‌مهری‌های فراوانی شد تا جایی‌که در صدد بستن شورای کتاب کودک برآمدند.
 
اقبال‌زاده همچنین بیان کرد: اما در این مدت دیدم که برای میرهادی نگران بودند و افراد مختلفی مانند شهیندخت ملاوردی، معاون امور زنان رئیس‌جمهوری از وی عیادت کردند و در زمان درگذشتش هم از سوی سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیام روشن‌بینانه و همدلانه‌ای فرستاده شد و خدمات فرهنگی و جایگاه والای وی ستایش شد.
 
به گفته این نویسنده و منتقد ادبی، حضور شخصیت‌های علمی و طیف‌های مختلف سیاسی و فرهنگی در مراسم ترحیم توران میرهادی، نماد آشتی ملی و همگرایی فرهنگی و نمودی از وحدت ملی است. این نگاه از دید معصومانه و ضمیر پاک این بانو و ادبیات کودک شکل گرفته است. باید از کودکان که پاک و معصومانه با هم همدلی و همکاری می‌کنند بیاموزیم و جامعه را باهم و درکنار هم بسازیم.
 
مشارکت 90 نفر برای اهدای «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان»

همچنین در پی طرحی که از سوی شورای کتاب کودک ارائه شده بود از علاقه‌مندان توران میرهادی، خواسته شده بود به جای شاخه‌های گل به اهدای مجموعه «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» که جزو کتاب‌های مرجع محسوب می‌شود، به مناطق محروم بپردازند. براین اساس ۹۰ نفر اعلام آمادگی کردند و این مجموعه راهی مناطق محروم خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها