چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
توکل‌صدیق: تدوین قانون جامع و کامل برای کتاب ضرورت دارد/ لزوم ایجاد فرصت برابر برای حضور در بازار جهانی رایت

نایب‌رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: اگر حوزه کتاب از وجود یک قانون جامع و کامل برخوردار شود، بدون تردید این حوزه مهم و حیاتی با رفتن مدیری و آمدن مدیر جدید، دستخوش تغییر و تحول نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار روز دوشنبه‌ (1 آذر 1395) با اهالی قلم و نشر در هتل انقلاب بیان کرد: «خودِ صنعت نشر و اتحادیه‌ها باید به ما بگویند که کدامیک از مطالبات حوزه نشر در اولویت هستند تا براساس اولویت‌ها انرژی بگذاریم». در این راستا «ایبنا» در نظر دارد ضمن بررسی مسائل، مشکلات و چالش‌هایی که سال‌هاست صنعت مهم و جامعه‌ساز نشر با آن دست به گریبان است، با رویکردی علمی و فنی از منظر کارشناسان حوزه‌های مختلف، به این مهم بپردازد.
 
محمدرضا توکل‌صدیق، نایب‌رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این‌باره به خبرنگار «ایبنا» گفت: معتقدم اگر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به سوابق و توانایی‌هایی که در حوزه‌های برنامه‌ریزی و پیشبُرد امور دارد، به دو نکته به‌صورت اصولی توجه و تمرکز داشته باشد، حوزه نشر به‌ویژه کتاب دچار تحول اساسی و مثبت می‌شود.
 
وی توضیح داد: نخستین نکته، تدوین قانون کتاب است؛ همان‌طور که قانون مطبوعات وجود دارد شایسته است که حوزه مهم و تأثیرگذاری همچون کتاب نیز قانون داشته باشد. البته در حال حاضر این حوزه قوانینی دارد، اما این قوانین بسیار پراکنده درباره مسائل مختلف از جمله حقوق پدیدآورندگان، ناشران و موزعان صحبت کرده‌اند. به‌طور مثال قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان مصوب سال 1348 است یا قوانین حمایتی در حوزه مالیات (بند ل ماده 139 قانون مالیات های مستقیم) یا قوانینی که در حوزه تأمین اجتماعی اهالی قلم و نشر وجود دارد.
 
نایب‌رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران افزود: همان‌طور که گفته شد این قوانین و شاید ده‌ها یا صدها قوانین دیگر در حوزه نشر وجود دارد، اما چون هنوز به لحاظ حقوقی، قانونی نشده‌اند و یا اصلا به‌عنوان قانون تاکنون مطرح نشده‌اند، بنابراین اجرایی نمی‌شوند و با رفتن مدیری و آمدن مدیر یا وزیر جدید دستخوش تغییر و تحول می‌شوند. همین موضوع باعث تحمیل هزینه‌های اضافی برای نشر به‌ویژه کتابفروشان می‌شود.
 
توکل‌صدیق گفت: اگر در حوزه کتاب، یک قانون کامل و جامع تدوین و به مجلس برده شود، اولا تمام قوانین پراکنده‌ای که در این حوزه وجود دارند، یک‌جا جمع می‌شوند، ثانیا بسیاری از نواقص و شبهات موجود در این عرصه برطرف می‌شوند.
 
وی تأکید کرد: با تدوین این قانون جامع است که اهالی قلم و نشر با ثبات و امنیت شغلی مواجه شده و در نتیجه بیشتر تشویق می‌شوند که در این عرصه سرمایه‌گذاری کنند.
 
نایب‌رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، دومین نکته قابل توجه در حوزه نشر را حق تکثیر و کپی‌رایت برشمرد و افزود: حق تکثیر فقط برای ناشران خارجی صدق نمی‌کند، بلکه ناشران داخلی نیز از این حق برخوردارند؛ مثل قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان. بنابراین نه تنها نویسندگان و ناشران داخلی براساس قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران از حقوقی برخوردارند، بلکه قوه قضائیه باید با متخلفان در این زمینه برخورد جدی کند.
 
توکل‌صدیق ادامه داد: متأسفانه از میان حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان به حق تکثیر یا کپی‌رایت آن‌گونه که باید و شاید، توجه و پرداخته نشده است. همین امر باعث تکثیر غیرقانونی کتاب‌ها و صدمه زدن به ناشران شده است. بنابراین معتقدم ابتدا باید بازار فروش کتاب‌های داخلی را رونق دهیم (یعنی باید حق تکثیر داخلی را رونق بخشیم) سپس به فکر مبادله کتاب با بازار جهانی باشیم. به نظرم شایسته است به جای این‌که به‌صورت دائم نمایشگاه‌های کتاب متعدد در کشور برگزار شوند، باید نمایشگاهی به منظور فروش رایت داخلی برپا کنیم چراکه این امر باعث می‌شود سود بیشتری نصیب نویسندگان و ناشران شود.
 
وی اظهار کرد: رفتن به بازارهای جهانی در حوزه کتاب مستلزم برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و فراهم کردن ابزارهای آن است؛ اگر این دو محقق نشوند، زمینه فقط برای عده معدودی از ناشران داخلی (ناشرانی که در شرایط فعلی نیز با ناشران خارجی در ارتباط هستند) و احیانا برخی سودجویان برای فروش رایت فراهم می‌شود. بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با داشتن احساس مسئولیت بیشتر نسبت به جامعه نشر و با توجه به منافع عمومی و صنعت نشر کشور، در این زمینه برنامه‌ریزی کند تا صنف نشر به سمت وارد شدن به بازار جهانی رایت روانه شود. به عبارت بهتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای همه ناشران داخلی فرصت برابر در این زمینه فراهم کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها