سیدرضا صالحیامیری در همایش ملی یاوران وقف با تبیین جایگاه این سنت حسنه گفت: شیوههای بهرهوری اقتصادی و اخلاقی و تربیتی وقف تا کنون مورد توجه قرار نگرفته است، چرا که وقف یک نهاد مردم نهاد با چهارچوب های دینی، اقتصادی و اجتماعی است که باید در هر دولتی حریم آن محفوظ بماند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مبحث وقف گرچه به صراحت در قرآن بیان نشده ولی آیات فراوانی در این باره وجود دارد که مردم را به انفاق و صدقه دعوت کرده است، افزود: این گونه آیات عمل به وقف را تایید میکنند چنانچه فقها نیز با تمسک به این آیات در استحقاق وقف استدلال میکنند.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای وقف چند بعدی بودن آن است، تاکید کرد: وقف ماهیت اقتصادی داشته، هدف اجتماعی و انسانی دارد و انگیزههای تربیتی و معنوی واقفان را نیز به دنبال خواهد داشت.
صالحیامیری با بیان اینکه اصل موقوفه کارکرد اقتصادی دارد، اظهار کرد: از محل درآمد وقفها کودکان یتیم بهرهمند خواهند شد. هدف نهایی این اقدام تزکیه نفس و شهادت فرد واقف است. همچنین اداره صحیح آن نیازمند متخصصان مختلف و بررسیهای پژوهشگران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از تهدیدات حوزه وقف را حیف و میل اموال وقفی دانست و بیان داشت: بنابراین در این حوزه نیازمند مباحث حقوقی و تحقیقات مدنی هستیم.
صالحیامیری گفت: شیوههای بهرهوری اقتصادی و اخلاقی و تربیتی وقف مورد توجه قرار نگرفته است چرا که وقف یک نهاد مردم نهاد با چهارچوبهای دینی، اقتصادی و اجتماعی است که باید در هر دولتی حریم آن محفوظ بماند.
وی با بیان اینکه وقف میتواند یاور نظام اسلامی در مشکلات تربیتی، عمرانی، اقتصادی و ... قرار گیرد، اظهار کرد: وقفنامههایی وجود دارد که بیانگر تاریخ و تمدن سرزمین ایران است، بر این اساس انگیزههای واقفان بر اساس تربیت و فرهنگ متفاوت هستند و غریزه خدادوستی و نوع دوستی از ریشههای این انگیزهها است.
صالحیامیری با بیان اینکه در همه دنیا آثاری از وقف دیده میشود، ادامه داد: وقف در همه عرصههای اجتماعی خود را نشان داده و مشکلات این حوزه را برطرف میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از مهمترین آثار اجتماعی وقف را برطرف کردن فقر و فساد جامعه دانست و بیان کرد: مقام معظم رهبری تاکیدات فراوانی در کاهش آسیبهای اجتماعی دارند که نشاندهنده حضور وقف در این حوزه است.
وی با بیان اینکه انتظار من در سازمان اوقاف ایجاد سازوکار تشکیلاتی و عملیاتی ویژه در این حوزه است، افزود: چرا که یکی از کانونهایی که میتواند در این حوزه گام بردارد سازمان اوقاف و امور خیریه است.
صالحیامیری با بیان اینکه وسعت نظر اسلام نسبت به وقف کارکرد اجتماعی وقف را نشان میدهد، گفت: احداث مراکز درمانی، آموزشی، اجتماعی هم کارکردهای اجتماعی وقف را بیش از پیش نمایان میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ضرورت یک کار پژوهشی توسط جامعهشناسان باید در رأس وظایف سازمان اوقاف قرار گیرد، تصریح کرد: تحول و پویایی وقف نیازمند اقداماتی است که باعث تحولات اجتماعی و اقتصادی خواهد شد.
وی با بیان اینکه همه تحولات در حوزه وقف از درک درست وقف ناشی میشود، تصریح کرد: یکی از ضرورتهای فرهنگی لازم در سازمان اوقاف تبیین جایگاه وقف و آگاهیرسانی به جامعه است. جامعه باید از ظرفیتهای وقف آگاه شده و برنامهریزی مدونی برای تامین نیازهای بشری صورت گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در سنت وقف ما شاهد عدالت، دیانت و اخلاقیت هستیم، اظهار کرد: یکی از شاخصههای گفتمان فرهنگی نظام اسلامی توجه به مسئولیت اجتماعی وقف است به طوری که فردی که داوطلبانه برای حل مشکلات جامعه اموال خود را وقف می کند نمادی از مسئولیت جامعه می باشد.
وی با بیان اینکه تقویت وقف میتواند خلاهای موجود را برطرف کند، گفت: وقف میتواند بسیاری از آسیب های اجتماعی را کاهش دهد، بنابراین مردمی کردن امور سازمان اوقاف در این حوزه تاکید میشود.
در این همایش از کتاب 30 جلدی «نظام مدیریت وقف و امور خیریه» در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی که در 30 جلد و 7 هزار صفحه تهیه و به همت سازمان اوقاف و امور خیریه منتشر شده است، رونمایی شد.
کتاب حاضر به همت معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان اوقاف تهیه و تدوین شده است.
نظر شما