یکشنبه ۵ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
«مجمل فصیحی» کتابی تاریخی در پیکره خبر/ روایت آدم تا پایان ساسانیان در اثری کمتر شناخته‌شده

محمود فاضلی‌بیرجندی، پژوهشگر تاریخ درباره کتاب «مجمل فصیحی» می‌گوید: این کتاب سه مجلدی که از آدم تا پایان ساسانیان را در برگرفته دیدگاه متفاوتی دارد از تاریخ در پیکره خبر.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- محمود فاضلی‌بیرجندی، کتاب «مجمل فصیحی» را از نظر گذرانده و نکاتی را درباره آن ذکر کرده است.

«مجمل فصیحی» نوشته فصیح خوافی (777 ـ 845) کتابی است که تاریخ را در پیکره سال­‌نگار دیده و ثبت کرده است. سال‌نگار فصیحی در چهار طبقه و دو مقاله است. چهار طبقه، از آدم تا پایان ساسانیان را در برگرفته است.

مقاله نخست با عام‌­الفیل آغاز شده و تا 53 سال هجری رفته که سالیانی است پس از تولد پیامبر اسلام. مقاله دوم از هجرت تا سال 845 است. کتاب در این سال ناتمام رها شده است. نمود دیگری از زندگانی متلاطم ایرانیان، تمام ناشدگی و بی­‌فرجامی است.

فصیحی اندکی پیش از رها شدن کتابش می­‌نویسد که مغضوب گوهرشادخاتون شده و وی را زندان کرده­‌ است. گویی تاب غضب مخدومش نیاورده و دق کرده است؟ در تواریخ ادبیات ایران از قبیل کتاب دکتر صفا، ادوارد براون، و برتلس نام این کتاب یا نویسنده را ندیدم. در سبک‌شناسی بهار هم چیزی از این کتاب نیامده بود. شاید از آن که مجمل فصیحی پیش از این چاپ نشده است. پس بایستی همت مصحح و نیز ناشر آن را ستود که کتاب گران‌سنگ دیگری را از منابع ناخوانده فارسی بیرون کشیده و به ما داده‌اند.

                                             

نکاتی چند از کتابی کمتر شناخته

1. فصیحی خبرهای سال‌ها را تابع اندازه معینی نکرده است. از سالی در چندین ورق خبر داده، از سالی فقط دو فقره خبر دارد.

2. او مسلمان متعصبی است. در سه مجلد کتابش حتی یک خبر هم از احوال زرتشتی و ترسا و یهود نیاورده است. از گبران یک جا موقع قتل جماعت آنان نام برده؛ در سال 801 (ص 1004/ ج 3). نشان آن که در این تاریخ هنوز گبران زیادی در ممالک اسلامی  بوده‌اند. از فرقه‌­ها فقط خبر از قرامطه و اسماعیلیان دارد که آنان را نفرین می­‌گوید.

3. فصیحی پس از دوران باستان،دیگر نام ایران را نیاورده مگر آن زمان که مغولان سرازیر شده‌اند. او چه ربطی بین تاختن دشمنان و نام میهن می­‌دیده است؟

4. از سرزمین‌های دیگر هم خبری ندارد مگر جاهایی که در تحت خلافت اسلامی واقع می‌شده؛ از هند و فرارود تا ارمن و آبخاز و قبرس و مصر.

5. فقره‌های خبر فصیح بیشتر به گرد ولادت، جلوس یا نصب، وفات یا قتل می‌شود، به وفات مشایخ بزرگ عنایت دارد، تاریخ آغاز یا پایان نگارش برخی کتاب‌ها را آورده؛ (کشاف زمخشری یا تاریخ بیهق)، خبر برخی رویدادها و حادثه­‌ها را داده که باز هم ربطی به دین دارد. در مجلد سوم، این روال عوض شده و خبرها جزیی‌تر است. شاید چون مشاهداتش را نقل می‌کند. اما باید بدانیم که همواره مواظب است تا نظر ندهد.

6. خبرهایی از رخدادهای نامعمول دارد؛ چون پیدایی جانور خوفناک ناشناس در بغداد (ص 467 / ج 2)، باران ریگ (ص 476 ج 2) یا افسانه ولادت چنگیز (ص 543 / ج 2). به آرای منجمان هم اعتنایی می­‌کند. قیاس شود با نگاه امثال ابن‌مسکویه و بیان واقع ناب رخدادها از زبان ایشان!

7. در کار فصیح از جنگ و خون­ریزی معمول تاریخ، نشانی نیست. خبر از عزیمت شاه و لشکریان برای حرب یا گشادن شهرها می‌‌دهد و می‌­گذرد. حتی واژه جنگ را به کار نبسته مگر جایی که جنگ بین دو قاضی بوده (ص 727/ ج 2). از حمله­‌های مغولان با عنوان «نهضت همایون» یاد کرده است. (صفحه‌های ج 3). آیا فصیحی با دستگاه خلافت و سپس با مغولان تعارفی داشته که خبر هیچ کشتاری را حتی از هولناک­‌ترین خون­ریزی­‌های مغولان نمی­‌گوید؟ یا خود خلق و خوی مخصوصی داشته است؟

8. شاید مفصل‌­ترین خبر فصیحی آنی است که درباره فردوسی نوشته که 12 ورق است، با بیانی شایا. جز او به اهل شعر عنایتی نداشته و مثلا وقتی خبر از خیام داده برایش از خداوند آمرزش می­‌خواهد.

9. فصیح در برهه پس از مغول و در آستانه انقلاب احوال ایران به سوی تشیع می­‌زیست. سال 764 سخن از دعوی «تشیع» آورده است. اما دیگر خود نبوده و شاهد درگرفتن شیعه­‌گری در ایران نشده است.

10. مجمل فصیحی از درون خلافت اسلامی به جهان می­‌نگرد و دنیا را شامل همان قلمرو می­‌شناسد. این کتاب سه مجلدی روایت خبری مطبوع و متفاوتی است از تاریخ در پیکره خبر.

مجمل فصیحی در سه مجلد در سال 1386 منتشر شده است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • میرزائي ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
    با درود. با این کتاب آشنائی نداشتم و در اینترنت به دنبالش گشتم. کتاب را خیلی مختصر و مفید معرفی کردید. تشکر میکنم که با این دقت و با بیانی شیوا به نکاتی چنین ظریف اشاره کردید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها