دوشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۴
صالحی‌امیری: امروز بیش از هر زمان به تعاملات فرهنگی نیازمندیم/ برگزاری نمایشگاه کتاب و برنامه‌های فرهنگی برای نزدیک‌تر شدن اعضای «اکو»

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین معارفه رئیس جدید موسسه فرهنگی «اکو» گفت:‌ امروز بیش‌ از هر زمانی به تعاملات فرهنگی نیازمندیم و انتخاب مظاهری به‌عنوان کسی که به خوبی مباحث فرهنگی را می‌شناسد، انتخاب هوشمندانه‌ای بوده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین معارفه رئیس جدید موسسه‌ فرهنگی «اکو» دوشنبه (22 آبان‌ماه) با حضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی، مرتضی بانک، مهدی محقق، خلیل ابراهیم آکچا و محمدمهدی مظاهری در ساختمان موسسه فرهنگی «اکو» برگزار شد.
 
سیدرضا صالحی‌امیری در ابتدای این نشست ضمن تقدیر از فعالیت‌های علی جنتی در دوران وزارتش اظهار کرد: حوزه فرهنگی که ما امروز از آن صحبت می‌کنیم، گستره وسیع و ارزشمندی دارد. کشورهای عضو اکو نیز ریشه‌های مشترکی دارند که یکی از این ریشه‌های مشترک، دیپلماسی فرهنگی است.

وی ادامه داد: اگر ما بتوانیم این ریشه‌های فرهنگی که امروز میوه داده است را با هم گره بزنیم، می‌توانیم الگوی بسیار مناسبی برای دیگر کشورهای منطقه و جهان باشیم؛ اگر چنین شرایطی فراهم شود، بدون شک منطقه ما می‌تواند محور عقلانیت و اعتدال باشد و با تکیه بر اشتراکات فرهنگی، جوانان را با خطر تروریست، تحجر، اسلام خشن و بی‌منطق آشنا کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ضرورت آگاه‌سازی جوانان گفت: امروز جوانان بیش از هر زمان نیازمند آگاهی در برابر اسلام خشن هستند، بنابراین ما باید تصویری از اسلام منطقی را به دنیا معرفی کنیم و این رسالت بزرگی است که در سایه همکاری‌های فرهنگی در قالب این موسسه میسر خواهد بود. اسلام این روزها مظلوم واقع شده است و عده‌ای با رفتارهای نامناسب چهر‌ه خشنی از اسلام را به جهانیان نشان می‌دهند.

وی افزود: عمق روابط میان کشورهای منطقه می‌تواند به وسیله اشتراکات فرهنگی گسترش پیدا کند و ثبت روابط را از مناسبات رسمی دولت‌ها که بیشتر شامل مناسبات اقتصادی و سیاسی است به اشتراکات فرهنگی ارجاع دهد، چراکه بیشترین اشتراکات کشورهای اکو در بخش فرهنگی وجود دارد.

صالحی‌امیری در توضیح نتایج حاصل از کارهای فرهنگی اظهار کرد: اولین میوه درخت فرهنگ، انسجام است، چراکه فرهنگ انسجام‌بخش و انسجام‌‌آفرین است. همچنین فرهنگ، هویت‌آفرین است و ما برای حل بسیاری از مشکلات نیازمند فرهنگ‌سازی هستیم. ما برای آنکه منطقه را سازگار کنیم، باید فعالیت‌های فرهنگی را گسترش بدهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به انتخاب محمدمهدی مظاهری به‌عنوان، رئیس موسسه فرهنگی «اکو» ادامه داد: ما امروز بیش‌ از هر زمانی به تعاملات فرهنگی نیازمندیم و انتخاب مظاهری به‌عنوان کسی که به خوبی مباحث فرهنگی را می‌شناسد و مشاور علی جنتی (وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی)، محمدجواد ظریف (وزیر امور خارجه) و بنده بوده، انتخاب هوشمندانه‌ای است. او همچنین با منابع مختلف فرهنگی و منطقه‌ای آشنایی دارد و می‌تواند ارتباط میان کشورهای عضو اکو را تقویت کند.

وی در معرفی پتانسیل‌های کشورهای اکو گفت: ترکیه پتانسیل‌های فرهنگی بسیار خوبی دارد؛ ما پاکستان را به‌عنوان مهد فرهنگی می‌شناسیم؛ آذربایجان نیز پتانسیل و فرصت طلایی در منطقه است و جامعه فرهیخته و فرهنگی دارد؛ تاجیکستان که کشور دوست و برادر ماست و ما همیشه با این کشور رابطه خوب و مناسبی داشته‌ایم و افغانستان که پاره‌تن جهان اسلام است.

صالحی‌امیری افزود: همچنین در بین کشورهای اکو، قزاقستان را داریم که سابقه طولانی دارد و یکی از کانون‌های ثبات و امنیت در منطقه است؛ ترکمستان نیز ظرفیت‌های فرهنگی بسیار زیادی دارد و فراملی و فرامنطقه‌ای است که باید آن‌ها را قدر بدانیم. همچنین قرقیزستان و ازبکستان را داریم که با سابقه طولانی فعالیت می‌کنند. در مجموع وقتی ما به هر کدام از کشورهای منطقه نگاه می‌کنیم، با یک مخزنی از ظرفیت‌ها و فرصت‌های فرهنگی روبه‌رو می‌شویم و ای کاش روزی همه این ظرفیت‌ها در کنار هم یک ظرف بزرگ را ایجاد کنند تا دنیا ببیند که بزرگ‌ترین فرصت فرهنگی در اکو وجود دارد. البته روزی بزرگترین فرصت فرهنگی در اکو ایجاد خواهد شد و این به اراده ما و شما بستگی دارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت‌های مفید افتخار حسین عارف در سال‌های گذشته اظهار کرد: باید در این نشست از زحمات افتخار حسین عارف تشکر کنم که در سال‌های گذشته زحمات بسیار زیادی برای موسسه فرهنگی اکو کشیده است. در دیدارهایی که با او داشتم متوجه شدم که شخصیت بسیار فرهیخته‌ای دارد و خدمات زیادی را به اکو و پاکستان انجام داده است.

وی در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: ما باید به سرعت از سبک روابط رسمی به سمت روابط ملت‌ها عبور کنیم و فضایی ایجاد کنیم که ملت‌های اکو با هم تعامل و گفت‌وگو داشته باشند. برگزاری نمایشگاه کتاب، نمایشگاه عکس، جشنواره فیلم، جشنواره‌های ورزشی، دیدار نخبگان این کشورها با یکدیگر و انبوهی از این مسائل می‌تواند ما را با هم نزدیک‌تر کند.

موسسه فرهنگی اکو یکی از دستاوردهای مهم سازمان اکو است

در ادامه این آیین مرتضی بانک، مشاور رئیس جمهوری با اشاره به فعالیت‌های موسسه اکو عنوان کرد: موسسه فرهنگی اکو شاید یکی از دستاوردهای مهم سازمان اکو باشد که باتوجه به سابقه فرهنگی‌ که این منطقه در تمدن و فرهنگ جهانی دارد، ارزش‌های بسیار زیادی برای همه کشورها داشته، دارد و خواهد داشت. تاثیر فرهنگی و تاریخی این منطقه در مناسبات جهانی، در شکل‌گیری تمدن‌های مختلف و گسترش همکاری بین‌المللی بر کسی پوشیده نیست و کشورهایی که در اکو فعالیت می‌کنند، مفتخرند که می‌توانند این فرهنگ کهن را به اشتراک بگذارند.
 
وی افزود: این مجموعه فرهنگی با فرهنگی متشکل از شاخص‌ها و معیارهای کشورهای عضو شکل گرفته و موسسه‌ای مستقل است که در این شرایط خشونت و جنگ، به تعامل فرهنگی منطقه تاکید دارد. فکر می‌کنم به‌دلیل همین مسئله موسسه اکو که به جای تعامل سیاسی و اقتصادی صرف به ارتباطات فرهنگی هم توجه دارد، حتی در سطح جهانی و فراتر از منطقه هم می‌تواند نفش‌آفرین باشد.

مشاور رئیس‌جمهوری با ابراز خوشحالی از انتخاب مظاهری برای ریاست موسسه فرهنگی اکو گفت: از انتخاب محمدمهدی مظاهری به‌شدت خوشحالم، چراکه او فرهنگ را می‌فهمد، علم را در اختیار دارد و سوابق بسیار گسترده‌ای در فعالیت‌های سیاسی داشته و همه اینها می‌تواند به گسترش فعالیت‌های موسسه اکو کمک کند.

تقویت روابط فرهنگی در منطقه

خلیل ابراهیم آکچا، دبیرکل سازمان اکو نیز در سخنانی کوتاه بیان کرد: سازمان اکو نقش ارتباطی بین کشورهای منطقه دارد و فعالیت‌های این سازمان بسیار وسیع است. این فعالیت‌ها، هنر، فرهنگ، ورزش، معماری و دیگر حوزه‌ها را دربرمی‌گیرد و اکو در این حوزه‌ها نقش زیاد و تاثیرگذاری داشته است. شخصیت فرهنگی مظاهری، اکو را در رسیدن به اهدافش در این حوزه‌ها کمک می‌کند، بنابراین از جمهوری اسلامی ایران برای معرفی چنین شخصیتی به سمت مدیریت موسسه فرهنگی اکو سپاسگزاریم.

وی ادامه داد: یکی از از اهداف اکو، تقویت روابط فرهنگی در منطقه است و معتقدیم که فعالیت‌های اکو در حوزه فرهنگ ارتقاء پیدا خواهد کرد. توجه به گردشگری نیز می‌تواند نقش غیرقابل انکاری در شناخت کشورهای منطقه از فرهنگ یکدیگر داشته باشد. در مجموع روابط فرهنگی باید شناخته و تقویت شود که این مسئولیت بر عهده اکو است.

نقش گفت‌وگو در حل مشکلات جهانی

مظاهری، رئیس جدید موسسه فرهنگی اکو به‌عنوان آخرین سخنران این آیین اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های منحصر به فردی که سازمان اکو دارد و کمتر سازمان منطقه‌ای و جهانی به آن توجه کرده، این است که بیشتر تمرکز آن روی مردم و نخبگان فرهنگ و هنر است. اگر تغییر اساسی بخواهد صورت گیرد و جهان را به جای بهتری بخواهیم تبدیل کنیم، باید توجه‌مان را به سمت فرهیختگانی که رسولان فرهنگی هستند، جلب کنیم.
 
وی افزود: این روزها دنیا وضعیت خوشی را تجربه نمی‌کند و این مختص به منطقه ما نیست و جهان و نظام بین‌الملل دچار بحران است و متاسفانه تلفات بسیار زیادی هم برای آن داده‌ایم. بشر کارهای بسیار زیادی را در حوزه‌های مختلف انجام داده است، اما به راستی که در این حوزه چرا ناکام است؟ من معتقدم که اصلی‌ترین عامل ایجاد چنین بحران‌هایی، بسته‌ شدن راه‌های گفت‌وگو است.

رئیس جدید موسسه فرهنگی اکو با اشاره به نقش گفت‌وگو در حل مشکلات جهانی گفت: گفت‌وگو یعنی تحمل پذیرش نظر مخالف، یعنی بپذیریم که طرفین همدیگر را دارای شعور می‌دانند. در چنین شرایطی هرچه گفت‌وگو‌ها بیشتر شود شاهد کاهش جنگ و جدال‌ها خواهیم بود.

وی ادامه داد: کشورهای عضو اکو با این جمعیت و وسعت، دومین اتحادیه بزرگ جهانی هستند، بنابراین به این معناست که کشورهای فرهنگی کشورهای عضو این ظرفیت را دارد که امکان گفت‌وگو فرهنگی میان کشورها افزایش پیدا کند.

مظاهری در توضیح روند فعالیت‌های موسسه فرهنگی اکو عنوان کرد: امیدوارم در مدتی که در خدمت دوستان هستم، بتوانم در کمتر کردن دردهای بشریت سهمی داشته باشم چراکه هر جا که تعاملات فرهنگی باشد، مردم به هم نزدیک‌تر هستند و از جنگ فاصله می‌گیرند.

وی افزود: مهم‌ترین عواملی که کشورهای اکو را به هم پیوند داده است به چند عامل مانند هم‌ مرزی با کشورهای بزرگ چین، هند و روسیه، مجاوت با اروپا و منطقه استراتژیک خلیج فارس، دسترسی به آب‌های خلیج فارس، اقیانوس آرام، دریای سیاه و دریای مدیترانه مرتبط است. همچنین این کشورها در چهارراه مواصلاتی شرق، غرب، شمال و جنوب با جمعیتی بالغ بر 300 میلیون نفر و وسعتی بیش از هفت میلیون کیلومتر مربع قرار گرفته‌اند که 95 درصد مسلمانان را شامل می‌شوند.

رئیس جدید موسسه فرهنگی اکو، حذف وجه بین‌المللی اکو، تسری یافتن برنامه‌های موسسه فرهنگی اکو به همه ۱۰ کشور عضو و افزایش کشورهای عضو اکو با هماهنگی دبیرخانه سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) را راهبردهای جدید این موسسه برشمرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها