کتاب «عوضیها» نظریهای درباره دونالد ترامپ تالیف آرون جیمز است که به مطالعه رفتارهای ترامپ در انتخابات ریاستجهموری آمریکا اختصاص دارد.
کتاب از چهار فصل تشکیل شده است. «دلقک ابله و بیشعور»، «نیرویی برای خیر؟»، «خودکامه» و «نجات ازدواج» عنوان فصلهای کتاب را شامل میشوند.
درباره نویسنده آمده است: «آرون جمیز دارای مدرک دکترا از دانشگاه هاروارد و استاد و مدیرگروه فلسفه دانشگاه کالیفرنیا، در آیرواین است. وی بورسیه بوکهارت را از شورای انجمن علمی آمریکا دریافت کرد و سال تحصیلی 2010-2009 را در مرکز مطالعات پیشرفته علوم رفتاری در دانشگاه استنفورد گذراند. جمیز در سال 2013 استاد مهمان در گروه فلسفه دانشگاه نیویورک بود.»
پشت جلد کتاب درباره نظریه بیشعوری میخوانیم: «سوال ما این نیست که آیا ترامپ واقعا بیشعور است یا نه. به نظر میرسد در این یک مورد، اتفاق نظر گستردهای وجود دارد. (میتوانید یک صفت تککلمهای بهتر برای او پیدا کنید؟) در واقع، برای بسیاری از طرفدارانش، احتمالا همین ویژگی، دلیل محبوبیتش است.» در عوض سوال این است که، کدام بیشعوری میتواند چنین شاهکاری را تا این حد و اینقدر فوقالعاده پیش ببرد که باید گفت این سوال از سوالات شاخه بیشعورشناسی است. در این میان گونههای بسیار در اکوسیستم بیشعوری، گونه ترامپ، دقیقا از چه نوعی است؟ آیا باید او را برای بودن در یک منصب رده بالا، واجد شرایط کند یا خیر؟»
در مقدمه کتاب آمده است: «چرا ترامپ اینقدر جذاب است؟ چرا این مرد طلایی و عاشق طلا، ثروتمند مثل پنجه طلایی، اما پرزرق و برق و برقتر، دوست داشتنی است؟ با وجود اینکه اشتباهات و معایب ترامپ بسیار واضح است، خیلیها واقعا او را دوست دارند (جان اولیور منتقد: «یک بخشی از من حتی از این مرد خوشش میآید.») (ص 17)
فصل نخست کتاب با عنوان «دلقک ابله بیشعور» است که با اشاره به شومن بودن چهل و پنجمین رئیسجمهور ایالاتمتحده آورده است: «پس چرا ترامپ دوست داشتنی است و هم عامل بیثباتی احساس ما؟ برای خلاصه کردن پاسخم باید بگویم: «او ما را در حالت حدس و گمان نگه میدارد و همزمان میان گونههای مختلف بیشعورها میچرخد، یک لحظه ممکن است خشن و بینزاکت باشد، لحظه بعد خود بزرگساز، بعد مزخرفگویی کند و همه اینها را در حالی انجام میدهد که سعی دارد بسیار سرگرمکننده هم باشد. در سیاست امروز، یک شومن میتواند توجه رسانهها را جلب کند و موضوع صحبتهای رد و بدل شده در کافیشاپ و همچنین محافل سیاسی باشد.
ترامپ یک شومن فوقالعاده و حتی دوستداشتنی است. نمایش او از هنر بیشعوری (به عنوان قلدر مدرسه، یا بوکسوری بیادب) بینظیر است و نمایش باشکوه خودش را دارد. این خود دلیل جذاب بودنش برای خیلیهاست، اما سوال این است که چرا ما (تعداد کافی از ما) کاملا از او متنفر نمیشویم؟ پاسخ من این است که ما در واقع از یک دلقک ابله خوشمان میآید. ترامپ یعنی خود دلقک ابله، تا حدودی از این مساله بیاطلاع است و این به واقع خندهدار به نحوی، بیش از حد انسانگونه است؛ او مانند نمایش دلقکبازی است، فرمی ناب از کمدی، حتی در حالت تنفر هم به او وابستهایم.» (ص 49)
«نیروی برای خیر» در فصل دوم جای داده شده که در سطوری از آن میخوانیم: «بیشک ترامپ بدون اینکه قصدش را داشته باشد، تا حدی سبب خیر بوده است. او مانند یک هشدار بیدارباش برای حزب جمهوریخواه است. فقط سازمان حزب جمهوریخواه ایالات متحده آمریکا، که او به تازگی بر آن مسلط شده، از این مساله پشیمان است که چرا به او اجازه داد ما را در تمامی مسائلی که قبلا پنهان کرده بودند، به فکر وادارد. او نژادپرستی پوشیده را کاملا آشکار کرد، تا این دیده شد و مورد انتقاد قرار گرفت که در نهایت سبب شد سیاستهای نژادپرستانه سوت- سگ که از سوی ریچارد نیکسون، رئیسجمهور بیشعور سابق به وجود آمده بود، پایان یابد.» (ص 65)
فصل سوم با نام «خودکامه» به شرح برخی سیاستهای مالی چهل و پنجمین رئیسجمهور آمریکا پرداخته و آورده است: «ترامپ میخواهد معاملات جدیدی ببندد، معاملاتی خیلی بزرگ، بهترین معاملات و تعرفههای علیه چین را افزایش دهد. اما با توجه به اینکه این معامله چندان خوبی برای آنها و برای هیچکس محسوب نمیشود، برای برادران سفیدپوست جاهلش، قهرمانی عجیب به حساب میآید.» (ص 71)
در همین قسمت در رابطه بافردی مشابه ترامپ در تاریخ ایالات متحده آمده است: «در تاریخ عوامفریب آمریکا، ترامپ خاطره یکی دیگر از بیشعوریهای خودبزرگساز را زنده میکند: «هیویی لانگ، که در اوایل دهه 1930 فرماندار لوئیزیانا و سناتور ایالات متحده بود. هر چند لانگ طرفدار نگاه ترقیخواهانه رئیسجمهور فرانکلین روزولت بود، روزولت او را، به دلیل سیاستهای فاسد و عوام فریبانهاش، به عنوان «یکی از دو مرد خطرناک آمریکا» در نظر گرفت.» (ص 74)
«نجات ازدواج» فصل پایانی کتاب است که در سطوری از آن جمیز با لحن هشدارآمیزی به نخبگان آمریکا میگوید: «ترامپ یک هشدار است و اگر نخبگان به آن توجه نکنند، با مشکلی جدی مواجه میشویم. آنها در تلاش خودشان برای مقام، قدرت و پول بیشتر، طبقات پایین و متوسط را از پاداش آینده محروم کردهاند. بنابراین در درجه اول نخبگان باید هم دیدگاههای ایدئولوژیکی بزرگ و هم خرده بهانههایشان را کنار بگذارند؛ از اقدامات شدید و پرتکاپوی مبتنی بر واقعیت، برای حقوق اقتصادی حمایت کنند و در هر فرصتی، به اصلاحات سیاسی کمک کنند.» (ص 97)
کتاب «عوضیها» نظریهای درباره دونالد ترامپ تالیف آرون جیمز ترجمه مشترک علیاصغر شجاعی و پرستو عوضزاده در 108 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و به قیمت 10 هزار تومان از سوی انتشارات شبگون به چاپ رسیده است.
نظر شما