در آستانه رونمایی از تاریخ شفاهی کتاب
حدادی: «تاریخ شفاهی کتاب» گرههای بسیاری از تاریخ نشر را گشوده است
نصرالله حدادی، مولف کتاب «تاریخ شفاهی کتاب» گفت: نکات تاریکی که در رابطه با کتاب و کتابفروشی با ناشران مختلف مطرح کردم در این کتاب روشن شد و مطمئنا در ادامه این کار گرههای بیشتری از تاریخ نشر گشوده خواهد شد.
وی ادامه داد: پس از اعلام آمادگی جلسههایی در خانه کتاب برگزار شد و در هر جلسه ناشر منتخب به پرسشهای مطرح شده پاسخ دادند. حاصل این نشستها، پیاده و بیش از دو بار ویرایش در این کتاب گنجانده شد. نخستین جلسه این طرح با موسس کتابفروشی طهوری آغاز شد، ناشر پیشکسوت و خوشنامی که در زمان طرح تاریخ شفاهی دچار دلسردی شده بود و با حضور در این طرح تا اندازهای تلاش شد تا از این فضا خارج شود. بنابراین کتاب شامل سرگذشت فعالیت ناشران بزرگ کشور است.
این پژوهشگر گفت: «تاریخ شفاهی کتاب» بحث کتابفروشی در تهران را از دوره قاجار تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بیان میکند. پرسشهای مطرح شده در چنین کتابی منافع برخیها را به خطر انداخت. همچنین رقابتهایی که در آن زمان وجود داشت، در این اثر بازگو شده است. از طرفی برخی خَلطهای تاریخی که رخ داده، در این اثر بیان شده است. برای مثال دکتر علی شریعتی درباره انتشار کتاب سلمان مینویسد: «یکی از ناشران کتاب را در ترازو گذاشت و من، لویی ماسینیون و سلمان را وزن کرد و گفت 16 ریال.» اگرچه دکتر شریعتی به ناشر اشاره نمیکند، اما میدانستم منظور وی، محمدیاردهالی، یکی از خوشنامترین ناشران بوده است و در تاریخ شفاهی کتاب جویای این ماجرا شدم که محمدیاردهالی گفت، بله! من این کار را کردم اما به آن شکل نیست که دکتر شریعتی بیان کرده، بلکه موضوع از این قرار بود که وی کتابش را نزد من آورد و من کتاب را در ترازو گذاشتم و گفتم این کتاب چهار قِران کاغذ میبرد، یک ریال هزینه صحافی آن میشود و الی آخر.
وی ادامه داد:از طرفی 30 ریال قیمتی که تعیین کردید، گران است و باید کتاب را 15 ریال قیمتگذاری میکردید. اما دکتر شریعتی به این شکل نقل کرد که من و لویی ماسینیون و سلمان را... در حالی که من معتقد بودم که کتاب مذهبی باید ارزان به دست مخاطب برسد و هنوز هم همین عقیده را دارم و بر این باور هستم که کتاب مذهبی باید ارزان به مردم عرضه شود.» بنابراین در این اثر کم نیست نکات تاریکی که در رابطه با کتاب و کتابفروشی با ناشران مختلف مطرح کردم و مطمئنا در ادامه این کار گرههای بیشتری از تاریخ نشر گشوده خواهد شد.
نظر شما