در ابتدای این برنامه مجید بلالی در این مراسم نیاز جامعه به یک اثر مرجع درباره معرفی بانوان تأثیرگذار در عرصههای مختلف اجتماعی، دینی، علمی و سیاسی را دلیل چاپ کتاب و برگزاری این مراسم دانست و با انتقاد از فضای مردانه تاریخ که کمتر در آن به جایگاه زنان و اشتراکگذاری ایشان در عرصههای مختلف میپردازد، چاپ این کتاب را برای شناخت جامعه و پژوهشگران با زنان نامدار ایرانی مفید دانست.
مدیر عامل انتشارات سروش همچنین در سخنانش بر اهتمام انتشارات سروش برای چاپ کتب ارزشمند و انتقال مفاهیم در علوم مختلف تأکید کرد.
در بخش بعدی این برنامه، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران از همراهان مؤلف در گردآوری این کتاب به زنان تأثیرگذار و صاحبنام تهران اشاره کرد و گفت: تهران شهری است که در آغاز انتخاب خود بهعنوان پایتخت توانسته از خدمات والای بانوان در ساخت تأسیسات شهری بهره ببرد و جالب اینکه اولین آثار زیرساختهای شهرسازی در تهران توسط خانمها طراحی و ساخته شده که از جمله آن میتوان به حمام، مدرسه و تکیه خانوم اشاره کرد.
وی در ادامه نظر مؤلف کتاب زنان ایرانی و پارسیگوی را به پژوهشی درباره زنان و همسران علما و مردان بزرگ تاریخ ایران توصیه و بر تأثیر حضور زنان فرهیخته و مؤمنه در رویدادهای بزرگ تاریخ تأکید کرد.
نوشآفرین انصاری دیگر سخنران این نشست هم استفاده صحیح از منابع و تسلط نویسنده بر دانشنامهنگاری و نگارش کتب مرجع را از نکات مثبت این اثر دانست.
مدیر اسبق گروه کتابداری دانشگاه تهران ادامه داد: در طول تاریخ زنان بزرگی نقشآفرینی کردهاند که بهدلیل کملطفی مورخان و یا شرایط حاکم بر محیط اجتماعی آن زمان حتی از آنان با نامهای مردانه نام برده میشده و پس از گذشت سالها هویت واقعی آنها مخفی میمانده است.
انصاری بخش معرفی مدفنهای بانوان در ایران را از نکات جالب توجه و جذاب کتاب عنوان کرد.
رجبیدوانی هم در بخش مربوط به سخنرانی خود، تفکر اولیه گردآوری این کتاب مرجع را مربوط به سالهای ۱۳۵۵ و از دوران دانشجویی خودش دانست و پرداختن به موضوع معرفی زنان برجسته و نامدار تاریخ را متأثر از توجه ویژه پدرش به زنان اساطیری و صاحبنام عنوان کرد.
وی شاخص انتخاب بانوانی که در کتاب از آنها نام برده شده را بلوغ فکری، علمی و دینی برشمرد و بهدلیل ظهور نظام آموزشی مدرن پس از زمان مشروطه مرزبندی عناوین و نظرات قابل ذکر در کتاب را کاری دشوار برشمرد.
این پژوهشگر گردآوری و تألیف یک کتاب مرجع را یک تلاش جمعی دانست و از تمامی همراهان خود که پیدایش این اثر در کنار وی بودند قدردانی کرد.
«فرهنگنامه زنان ایرانی و پارسیگوی» به شرح اجمالی زندگانی بیش از ۹۰۰ بانوی برجسته و نامدار ایرانی از عصر مادها تا دوره مشروطیت میپردازد. این کتاب در ۴۰۰ صفحه توسط انتشارات سروش به چاپ رسیده است.
نظر شما