مهدی قزلی، دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر و محمدکاظم کاظمی، دبیر علمی جشنواره در نشست خبری با اصحاب رسانه به بیان جزئیات این دوره از جشنواره پرداختند.
مهدی قزلی در ابتدای این نشست گفت: امسال شاهد برگزاری یازدهمین جشنواره شعر فجر هستیم و سومین دورهی واگذاری مسئولیت اجرای آن به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان است. ما در این جایزه کتابهای شعر منتشر شده در سال 94 بررسی میشود. همچنین در بخش افغانستان این جشنواره کتاب برتر، ده سال اخیر شعر افغانستان معرفی خواهد شد.
وی ادامه داد: فاطمه راکعی، جواد محقق، محمدجعفر یاحقی، اسماعیل امینی، مصطفی رحماندوست، م. موید و محمدکاظم کاظمی بهعنوان هیأت علمی جشنواره امسال معرفی شدند. این افراد داوران بخشهای مختلف را انتخاب کردند که داوران پس از اطلاع از مسئولیتهایشان، آثار را داوری کردند.
برگزاری محفل شعر بینالمللی در نیشابور
دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر با اشاره به محافل شعری این جشنواره اظهار کرد: به رسم ده سال گذشته محافلی را در شهرهای مختلف برگزار کردیم؛ در این راستا امسال محفل افتتاحیه با حضور دبیران دورههای گذشته در کاشان، محفل ایران کوچک در کرج، محفل شعر خلیجفارس در جزیره هرمز، محفل شعر مهاجرت در مشهدمقدس و شهرری، محفل شعردفاعمقدس در شوش و محفل آتشنشانان و شعر فاطمی را در تهران برگزار کردیم.
وی افزود: همچنین در برنامه برگزاری محفل شعر طنز را داشتیم که بهدلیل حادثه تلخ پلاسکو این نشست لغو شد. همچنین محفل شعری را در حرم مطهر امامرضا (ع) و محفل بینالمللی شعر فجر را باحضور شاعران کشورهای دیگر در نیشابور و در جوار خیام و عطار برگزار خواهیم کرد.
اختتامیه 18 اسفندماه برگزار میشود
قزلی در توضیح زمان برگزاری مراسم اختتامیه گفت: مراسم اختتامیه یازدهمین جشنواره شعر فجر از ساعت 18 و 30 دقیقه روز چهارشنبه (18 اسفندماه) و با حضور شخصیتهای مطرح ادبی در سالن نور مشهدمقدس برگزار خواهد شد.
بررسی پنج هزار کتاب شعر در جشنواره یازدهم
دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر با اشاره به آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره عنوان کرد: در جشنواره امسال سههزار و 934 کتاب در بخش شعر بزرگسال، 879 کتاب در بخش کودک و نوجوان و 203 اثر در بخش درباره شعر به دست ما رسیده است. البته این آمار کتابهایی است که به دبیرخانه رسیده است که برخی از آنها اشتباه بوده و از گردانه داوری حذف شده است. برای مثال کتابی گزیده اشعار یا جمع کتابی از چند شاعر بوده است که طبق چهارچوبهای جشنواره باید از داوری حذف میشد.
وی ادامه داد: ما علاوه بر آمار موسسه خانهکتاب از اداره ارشاد استانهای مختلف نیز درخواست کردیم تا کتابهای حوزه شعر را برای ما ارسال کنند زیرا امکان دارد که برخی از کتابها در آمار موسسهخانهکتاب ثبت نشده باشد. همچنین ناشران حوزه شعر را شناسایی کردیم و به صورتی جداگانه برای هر کدام از آنها درخواستهایی را ارسال کردیم تا بتوانیم همه کتابها را جمعآوری کنیم.
مهدی قزلی در توضیح وضعیت داوریها تا به امروز گفت: در بخش شعر بزرگسال به 22 کتاب، شعر کودک و نوجوان 80 عنوان و کاندیداهای نهایی بخش درباره شعر نیز اعلام شده است. کار داوریها تقریباً تمام است و اسامی نامزدها تا روز شنبه به اطلاع اهالی شعر و رسانهها خواهد رسید. همچنین در بخش افغانستان نیز حدود هزار اثر جمعآوری و داوری شده است و در حال حاضر به 20 عنوان کتاب رسیدهایم.
دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر در توضیح دلایل حذف محفلهای خارج از کشور اظهار کرد: ما در دوسال گذشته، هر سال سهمحفل شعری در خارج از کشور برگزار میکردیم اما امسال با توجه به شرایط زمانی، مالی و سیاسی این بخش تعطیل شد و به شکلی جدی به شعر افغانستان پرداختیم. به نظرم برگزاری بخش افغانستان وجهه بهتر و جدیتری نسبت به برگزاری چند محفل خارج از کشور دارد.
وی ادامه داد: برای محفل بینالمللی نیشابور که با حضور شاعران کشورهای مختلف برگزار میشود از شاعران کشورهای عراق، روسیه، ترکیه، هند، پاکستان، افغانستان و تاجیکستان دعوت کردهایم و امیدوارم که شرایطی فراهم شود تا این شاعران در این مراسم حضور پیدا کنند.
اهدای نشان درجه یک هنری به هفت شاعر
مهدی قزلی در توضیح اهدای نشان درجه یک هنری در مراسم اختتامیه گفت: امسال مانند جایزه جلال در جشنواره شعر فجر نیز به هفت شاعر فعال ایرانی، نشان درجه یک هنری اعطا خواهد شد. در این دوره، به شاعران برگزیده جشنواره 30 سکه طلا و تقدیریها 10 سکه اهدا خواهد شد و به هریک از نامزدها نیز در صورت حضور در مراسم اختتامیه یک سکه و لوح تقدیر اهداء میشود. این امکان وجود دارد که در بخش برگزیدهها یا تقدیری دونفر انتخاب شوند که در این صورت جایزه بین آنها تقسیم خواهد شد.
وی افزود: تمام تلاش ما این است که برای دورههای بعدی کتابهای شعر سال افغانستان را نیز بررسی کنیم اما اینکه کتابها به چه شکلی بررسی خواهند شد، هنوز مشخص نیست و نیاز به نشستهای کارشناسی دارند. همچنین در تلاشیم تا در دورههای آینده بررسی شعر تاجیکستان و هند را نیز داشته باشیم.
برگزاری جایزه جهانی شعر فارسی در جشنواره شعر فجر
دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر با اشاره به پیگیری جایزه جهانی شعر فارسی گفت: در حال برنامهریزی و بررسی هستیم تا بتوانیم جایزه جهانی شعر فارسی را در جشنواره شعر فجر برگزار کنیم؛ در این بخش کتابهای شعر فارسیزبان که در هر نقطه از دنیا منتشر شده است بررسی خواهد شد.
جغرافیای جشنواره شعر فجر در حال وسیع شدن است
در ادامه این نشست محمدکاظم کاظمی، دبیر علمی یازدهمین جشنواره شعر فجر با اشاره به تغییر نگرش جشنواره به جغرافیای زبان فارسی اظهار کرد: هرچه از جشنواره شعر فجر میگذرد این جشنواره جغرافیای وسیعتری را دربرمیگیرد. این روند در دو، سه سال اخیر پیشرفت بسیار محسوسی داشته و شاهد فعالیتهای بسیار خوبی در این حوزه هستیم.
وی افزود: برای ما افتخار است که در این دوره از جشنواره ده سال شعر افغانستان بررسی و کتاب شعر ده سال اخیر معرفی خواهد شد. باید اینجا اعلام کنم که بخش عمده فعالیتهای جشنواره برعهده دبیرخانه، مهدی قزلی و همکارانش بوده است و ما فقط کارهای داوری را ما انجام دادهایم.
دبیر علمی یازدهمین جشنواره شعر فجر در معرفی بخش مختلف این جشنواره گفت: ما آثار را در سه بخش بزرگسال، کودک و نوجوان و درباره شعر تقسیمبندی کردیم که هر بخش بین 5 تا 7 نامزد نهایی خواهد داشت و از بین نامزدها یک یا دو نفر به عنوان اثر برگزیده معرفی خواهند شد.
وی ادامه داد: ما در هر بخش یک اثر برگزیده خواهیم داشت اما اگر به این نتیجه برسیم که میتوانیم یک پیشکسوت و یک جوان را به عنوان برگزیده معرفی کنیم، برگزیدههای آن بخش دو نفر خواهد شد؛ البته هیچ سهمیهبندیای برای بخش جوان و پیشکسوت وجود ندارد و این در شرایطی است که دو اثر در یک سطح باشند. همچنین اگر به جمعبندی لازم برای اعلام اسامی نامزدها نرسیم، به جای اثر برگزیده، اثر تقدیری خواهیم داشت.
کاظمی با اشاره به بخش شعر افغانستان اظهار کرد: بررسی کاندیدهای شعر افغانستان به اتمام رسیده است و نامزدها ظرف یکی دو روز آینده معرفی میشوند، به همین دلیل داوران بخش شعر افغانستان را اعلام خواهم کرد. براین اساس غلامرضا طریقی، علیمحمد مودب، محسن سعیدی، جواد محقق و محمدکاظم کاظمی مسئولیت داوری این بخش را برعهده داشتند.
نظر شما