یکشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۵
نشر باید به یکی از توانمندی‌های اصلی مساجد تبدیل شود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین بیست و چهارمین سالروز تاسیس کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد گفت: نشر باید در حد توان به یکی از توانمندی‌های اصلی مساجد تبدیل شوند. عده زیادی از افراد آگاه دانشمند و با فضیلت در مسجد حضور دارند که تولیدات آنها باید از سوی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد منتشر شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین بیست و چهارمین سالروز تاسیس کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد با حضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمید محمدی، سرپرست سازمان حج و زیارت، حجت‌الاسلام ارباب سلیمانی، مشاور وزیر و دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور و برزین ضرغامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران امروز یکشنبه (15 اسفندماه) در سالن همایش‌های سازمان حج و زیارت برگزار شد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین با اشاره به اینکه مسجد حریم امن الهی است، اظهار کرد: مسجد مقدس است و جایگاه انسان‌های مقدس. مسجد پایگاه فضیلت، معرفت، اخلاق و انسانیت، همدلی، همنوایی و همدردی است. مسجد محل معرفت و شناخت خود و خداست. مسجد در جمهوری اسلامی از منظر امام و رهبری و مبانی دینی و معرفتی از جایگاه والایی برخوردار است. ولی تاکنون آن‌طور که شایسته است قدر این جایگاه را ندانسته‌ایم و این نیاز احساس می‌شود که ظرفیت و فرصت‌های مسجد و کانون‌های فرهنگی و هنری برای حل همه مشکلات و معضلات بیشتر شناخته شود.
 
وی افزود: مسجد نه به‌عنوان یک بنا بلکه به عنوان یک گفتمان مطرح است. وقتی از مسجد سخن می‌گوییم از گفتمان، معرفت، فرهنگ و اندیشه سخن می‌گوییم و از این منظر نیازمند بازگشت به مسجد هستیم. ما تا امروز مسجد را تک‌وجهی دیده‌ایم و به ابعاد گسترده آن نپرداخته‌ایم. مسجد فقط محل عبادت نیست بلکه محور تحولات فرهنگی، اخلاقی و معرفتی در سطح منطقه‌ای، محله، شهر و کشور است.
 
صالحی امیری در ادامه در بیان برخی از مهمترین کارکردهای کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد اظهار کرد: مسجد باید به عنوان یک قطب فرهنگی در هر کوچه، منطقه، شهر و در سطح کشور مورد توجه قرار گیرد. مسجد خاستگاه همه انسان‌هایی است که به معرفت، فضیلت و اخلاق گرایش دارند. کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد باید به وجه خلاقیت و نوآوری و شکوفایی و ایجاد جذابیت برای نسل جوان توجهی ویژه داشته باشند. مسجد می‌تواند برای کاهش آسیب‌های اجتماعی کارهای گسترده‌ای انجام دهد. نظام حکمیت باید در مساجد شکل گیرد تا محلی برای رفع همه معضلات در تمام زمینه‌ها باشد. مسجد کانونی است که در هر زمانی متناسب با نیازهای جامعه می‌تواند کارکردهای مختلفی داشته باشد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اگر نظام آموزشی در مساجد رونق پیدا کند منجربه افزایش سطح ارتقای دانش جوانان خواهد شد. مسجد کانون فعالی برای گفتگوی فرهنگی و دینی است در نظامی که گفتگو وجود داشته باشد افراد سازگاری بیشتری با هم دارند برای سازگار کردن جامعه مسجد باید محل گفت‌وگو شود تا از دل گفتگوها نگاه‌های جدید حاصل شود. هر مسجد می‌تواند کانونی برای تراوش فضیلت و معرفت باشد.
 
وی درباره استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای انتشار معرفت دینی و شناساندن بیشتر کارکردهای مسجد گفت: مسجد باید به پایگاه اطلاع‌رسانی تبدیل شود. امروزه ظرفیت و بستر فضای مجازی امکان تبدیل مساجد به باشگاه‌های فرهنگی را فراهم کرده است. تولید منابع دینی و معرفتی در این فضای مجازی برای افزایش سطح آگاهی و معرفت ضروری به نظر می‌رسد.
 
صالحی امیری همچنین درباره استفاده از ظرفیت‌های کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در حوزه نشر نیز گفت: مسجد باید به مرکزی برای انتشار تراوشات ذهنی افراد بافضیلت و دانشمند تبدیل شود و نشر باید یکی از توانمندی‌های اصلی مساجد باشد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین اظهار کرد: مساجد باید دارای برنامه باشند و از روزمرگی پرهیز کنند چرا که روزمرگی حاصلی برای ما ندارد. مسجد کانون زیست فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران است مسجد با تولید فضای معرفتی جامعه را در کسب فرهنگی خود قرار می‌دهد.
 
وی با تاکید بر توجه جدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تقویت مساجد و کانون فرهنگی و هنری افزود: مسجد مرکز بزرگ سالم‌سازی جامعه است و سالم‌سازی در مسجد هزینه نیست به هر میزان که این حوزه را تقویت کنیم نسبت به کاهش آسیب‌های اجتماعی اقدام کرده‌ایم. بنا داریم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این امر مهم توجه جدی داشته باشیم. دوکانون مسجد و قرآن می‌توانند به نیازهای جامعه امروز پاسخ دهند.

گسترش فرهنگ تخصصی و توجه به امکانات نوین برای جوانان
ضرغامی نیز در این برنامه، گفت: توجه به حوزه کتاب و کتابخوانی، اهدای کتاب و تجهیزات به کتابخانه‌های مساجد، تولید محتوا در کانون‌های دیجیتال، ساماندهی کانون‌های تخصصی، پرداختن به بحث آموزش و راه‌اندازی کانون‌های معین منطقه‌ای را می‌توان از مهم‌ترین برنامه‌ها و اقدامات کانون‌های فرهنگی هنری مساجد برشمرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ادامه داد: یکی از مهم‌ترین برنامه‌های سال آتی برای کانون‌های مساجد، گسترش فرهنگ تخصصی و توجه به فضاها و امکانات نوین برای جوانان است.

توجه به کانون‌های فرهنگی و هنری در برنامه ششم توسعه
حجت‌الاسلام ارباب‌‌سلیمانی نیز اظهار کرد: 24 سال پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه 302 خود را به ثبت رساند و نخستین کانون فرهنگی مساجد به دست آیت‌الله مهدوی کنی تاسیس شد و امروز بیش از 23 هزار پایگاه فرهنگی و هنری در مساجد کشور داریم. در چند سال اخیر، هفت هزار کانون جدید در سراسر کشور راه‌اندازی شده است.

دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: در مصوبه قانون برنامه ششم توسعه کشور نیز بندی به کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد اختصاص داده شده و در ماده 110 این برنامه تصریح شده که تا پایان برنامه ششم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به گونه‌ای حرکت کند که در هر مسجد شهری و روستایی یک کانون شکل گیرد. برنامه‌ریزی برای این هدف از هم‌اکنون آغاز شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها