هفتمین شماره فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» ویژه پاییز 95، به سردبیری سیدمحمدعلی احمدی ابهری منتشر شد.
«معضلی که اخیرا مشاهده شده، مشکل جدیدی است. کتابهایی که به تعداد 20 یا 30 نسخه چاپ و منتشر میشوند، ولی امکان تهیه نسخهای از آنها وجود ندارد. ناشر اینگونه اظهار میکند که مولف، کتاب را به تعداد محدود منتشر کرده و تمامی نسخههای چاپ شده آن را خود برده است؛ لذا نسخهای از کتاب نداریم و امکان فروش آن هم وجود ندارد. با وجود آنکه نقد و معرفی کتاب موجب مطرح شدن و شناخته شدن آن در محافل علمی و طبعا مورد علاقه و استقبال هر نویسندهای است، اما گاه ناشر برای توجیه عدم امکان تهیه و تامین یک نسخه از کتاب، دستیابی خود را به مولف ممکن نمیداند؛ گاه اعلام میکند که با مولف سخن خواهد گفت و در صورت امکان نسخهای تهیه خواهد کرد و جالب آنجاست که پس از مدتی بالاخره خبر میآورد که نویسنده از دادن یک نسخه از کتابش خودداری کرده است! گاه با استدلال و گاه بدون هرگونه استدلال و یا حتی بهانهای، میشنویم که مولف گفته است کار هنوز تمام نیست و مشغول تکمیل آن هستم یا استادم چنین اصلاحاتی را برای انتشار لازم دانسته است (پس از انتشار!) یا به زودی چاپ بعدی انجام میشود و برایتان ارسال میکنم. واقعا در این موارد، چنین تصور میشود که قصد مولف از انتشار کتاب، چیزی برخلاف موارد معمول بوده و کتاب را به قصد تولید علم و انتقال آن به دیگران منتشر نکرده است.»
«تاملی در اجتهاد شخصیت حقوقی»، «راهی طولانی تا آستانه پژوهش»، نقدی بر کتاب «ابطال سند رسمی»، «عقد بیمه»، «بررسی فقهی شبیهسازی انسان»، «بایستههای تقنین، از تئوری تا عمل»، «شرط عدم تمکین»، «اشغال نظامی»، «جایگاه عدالت در استنباط احکام معاملات»، «عصیان مشروع» و «حقوق بشر و آزادیهای بنیادین» مقالات مندرج در بخش نقد مکتوب فصلنامه هستند.
در صفحه 101 در نقد کتاب «جایگاه عدالت در استنباط احکام معاملات» به قلم دکتر محمدمهدی کریمینیا میخوانیم: «جایگاه عدالت در استنباط احکام معاملات، عنوان کتابی است که در سال 1394 به زیور طبع آراسته شده است. این اثر، رساله دکتری نویسنده در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشگاه امام صادق (ع) بوده است. مولف تلاش کرده تا جایگاه عنصر مهم «عدالت» را در نحوه «استنباط احکام معاملات» بیان دارد. بهنظر میرسد نویسنده تا اندازهای و در برخی از صفحههای محدود این نقش را بیان کرده است، در حالیکه این انتظار وجود داشت که ایشان در جای جای این کتاب، به نقش عنصر «عدالت» در «استنباط احکام معاملات» میپرداخت. علاوه بر اشکالهای شکلی و ظاهری، این اثر دارای نقصهای ماهوی نیز هست؛ از جمله: عدم تطابق عنوان کتاب با محتوای آن و خروج از موضوع.»
«نقد کتاب در راهنمای کتاب»، «نقدی بر فرهنگنامه اصول فقه»، «سخن بیحرف»، «نشست نقد کتاب بایستههای تقنین فقه و قانونگذاری»، «سالشمار کرکی»، «ویژهنامه بزرگداشت استاد دکتر علیرضا فیض»، « ترجمه عربی»، «ترجمه انگلیسی» و معرفی دو کتاب «احکام مهریه در فقه شیعه» و «درآمدی بر حقوق اساسی» دیگر بخشهای این فصلنامه را شامل میشوند.
نظر شما