کتاب «مقیاسهای سنجش در روانپزشکی سالمندی» را انتشارات دانشگاه علامهطباطبائی در هشت فصل منتشر شده است.
کتاب در هشت فصل با عنوانهای «افسردگی»، «زوال عقل» شامل سنجشهای روانی عصبی، فعالیتهای روزانه و سنجش کلی/ کیفیت زندگی، «سنجش یکپارچه سلامت روان»، «بررسی جسمی»، «دلیریوم»، «سنجشهای مراقب»، «عملکرد حافظه»، «مقیاسهای دیگر» تدوین شده است.
در مقدمه کتاب در تعریف سالمندی میخوانیم: «سالمندی، سالخوردگی، کهنسالی یا پیری واژههایی هستند که برای آخرین دوره زندگی انسان به کار گرفته شدهاند. بهطور قراردادی سالهای پس از 60 سالگی (در برخی متون 65 سالگی)، بهعنوان سالمندی تعریف شده است.» در ادامه مترجم، افزایش امید به زندگی در سراسر جهان و کاهش نرخ زاد و ولد را ازجمله عوامل تزاید نرخ سالمندی معرفی میکند. مترجم درباره وضعیت سالمندی در ایران آورده است: «در ایران در حال حاضر نسبت رشد جمعیت سالمندی به رشد جمعیت تقریباً سهبرابر است.»
معرفی مقیاسهای مختلف اندازهگیری ویژگیهای روانپزشکی سالمندان محور اصلی این کتاب است. کتاب به دانشجویان و محقققان کمک میکند تا موضوعات پژوهش خود را توسعه دهند. به اعتقاد نویسنده، مطالعات منجر به رفاه و بهزیستی سالمندان میشود؛ علاوه براین کتاب زمینهای برای معرفی الگوهای مناسب از شیوههای موثر خانوادهها بهعنوان عامل مهم در نگهداری سالمندان را ارائه میکند.
مطالعات درباره سالمندان موجب میشود تا چشمانداز روشنی از آینده در مقابل کسانی که به سالمندی نرسیدهاند فراهم شود. بنابراین این عده از مخاطبان میتوانند با علم نسبت به پیامدهای سالمندی و تأثیر سبک زندگی بر این پیامدها، راه خود را به سوی سالمندی موفق رقم زنند.
راهکارهایی برای کاهش هزینههای پزشکی و مددکاری سالمندان نیز از دیگر کارکردهای مطالعه درباره سالمندی است. موسسات و دستگاههایی که متولی رسیدگی به سالمندان هستند نیز بواسطه این مطالعات از مسائل، ویژگیها و راهکارهای ارتقا توانمندی سالمندان مطلع میشوند.
مترجمان نیز در مقدمه، ارائه چندین مقیاس در یک مجموعه برای دسترسی آسان مخاطب را بهعنوان هدف اصلی نگارش این کتاب معرفی کردهاند.
در معرفی کتاب «مقیاسهای سنجش در روانپزشکی سالمندی» میخوانیم: «کتابهای دیگری که در این خصوص بوده است تعداد کمتری از این مقیاسها را بهطور کارشناسانه خلاصه کردهاند. همینطور به نظر میرسید بهروزرسانی بسیاری از مقیاسهایی که در دهه گذشته و پنج سال اخیر منتشر شده است مناسب باشد زیرا ارائه آنها در قالبی منظم همراه با ارائه اطلاعات درباره نحوه تکمیل کردن ان ابزراها میتوانست مناسب بوده و به مخاطب کمک کند تا حوزه آن مقیاس و نحوه کاربرد آن را بررسی کنند. این مختصر میتواند بهعنوان یک راهنمای مرجع، عمل کرده و به مخاطب اجازه دهد تا استفاده از مقیاسهایی را که ممکن است در مقالات ارائه شده در مجلات خوانده باشد تفسیر کند.»
مترجمان در تشریح فرآیند ترجمه آوردهاند: «ما روی مقیاسهایی که به زبان انگلیسی در دسترس بودهاند و آنهایی که به آسانی میتوانستند تکمیل شوند متمرکز شدهایم؛ بنابراین به جزئیات آزمونهای عصب روانشناختی، آن چنانکه متخصصان این رشته نظر دارند نپرداختهایم. مقیاسها تقریباً به ترتیب نمایه استنادیشان تنظیم شدهاند.»
کتاب «مقیاسهای سنجش در روانپزشکی سالمندی» با شمارگان 500 نسخه در 746 صفحه، به بهای 30 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه علامهطباطبایی(ره) منتشر شده است.
نظر شما