قائم مقام سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر داد
چین مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران در سال 2019
دومین نشست نمایشگاهی کشور چین با هدف شناسایی ظرفیتهای نمایشگاهی میان ایران و چین و رونمایی از کتابهای انتشارات «شنشی» برگزار شد. در این نشست عنوان شد کشور چین بهعنوان مهمان ویژه سال 2019 نمایشگاه کتاب حضور خواهد یافت.
حضور ایران در نمایشگاه 2017 پکن بهعنوان مهمان ویژه
دکتر غلامرضا نوعی، مدیر کمیته بینالملل نمایشگاه تهران بهعنوان اولین سخنران ضمن خوشامدگویی به میهمانان چینی از حضور متمادی در نمایشگاههای پکن ابراز رضایت کرد و افق روابط نمایشگاهی دو کشور را در حال توسعه ارزیابی کرد.
در ادامه امیرمسعود شهرامنیا، قائم مقام نمایشگاه و مدیر موسسه نمایشگاههای کشور ضمن خوشامدگویی، به توافق صورتگرفته برای حضور ایران بهعنوان مهمان ویژه در نمایشگاه پکن 2017 اشاره کرد. همچنین در مسیر برگشت این تفاهم و همکاری متقابل در نمایشگاه 2019 تهران، کشور چین بهعنوان مهمان ویژه حضور خواهند یافت.
وی ضمن اشاره به جایگاه جاده ابریشم بهعنوان مسیری برای ارتباط اقتصادی و فرهنگی، نمایشگاه کتاب تهران را جایگزین این مسیر طلایی دانست.
تعامل و آشنایی با ناشران ایرانی و پژوهشگران صنعت سفال
مدیرعامل انتشارات «شنشی» ضمن ابراز خوشحالی از حضور در نمایشگاه تهران، نخستین هدف خود را از سفر به ایران آشنایی و تبادل با ناشران ایرانی دانست و افزود: من در اینجا میخواهم نگاههای شما را مجذوب تصاویر فیلمی در رابطه با صنایع دستی و سفالینههای چینی بکنم. فعالیت برای معرفی فرهنگ سفال و سفالینه در دیگر کشورها ما را برآن داشت که به ایران سفر کنیم. زیرا به گواه تاریخ بیش از یکهزاره است که محصولات سفال چینی در ایران حضور پررنگی دارد. با توجه به جایگاه ایران بهعنوان یک نقطه خاص در جاده ابریشم لزوم توجه بیشتر به این نقطه کلیدی دیده میشود.
وی در ادامه افزود: در همین رابطه ما با حضور در نمایشگاه کتاب تهران ضمن معرفی کتابهای خود در زمینه صنایع دستی چین و مصنوعات سفالین بهدنبال تعامل با پژوهشگران حوزه سفال هستیم و بهطور متقابل تمامی صاحبنظران این عرصه را به چین دعوت میکنیم.
ظرفیتی برای تعامل تمدنها
کاردار سفارت چین در دومین نشست روز چین در نمایشگاه تهران ضمن اشاره به مفهوم تمدن و نتایج کارکردهای آن به لزوم گفتگو و تعامل با دیگر فرهنگها اشاره کرد و گفت: یکی از نمادهای چین ظروف آن است و امروزه کلمه چین مترادف با ظروف و سفالینههای چینی است و همه دنیا چین را با ظروفش میشناسند. حال خرسندیم که از این ظرفیت بهعنوان ابزاری برای تعامل بین تمدنهای کهن ایران و چین استفاده کنیم. همچنین امیدواریم در پی تلاشهای انتشارات «شنشی» در ارایه کتابهای مرتبط با این حوزه بتوانیم خانوادههای کشورهای خارجی را با فرهنگ و تمدن غنی چین بیشتر آشنا کنیم.
دیدگاههای مختلف در رابطه با سفالینههای چینی
سرویراستار این مجموعه کتاب ضمن معرفی این آثار بهعنوان کتابهای جهانشمول اشاره به ماهیت فرابومی سفالینهها و ظروف چینی داشت. برهمین مبنا نیاز به درک و دریافت دیدگاههای مختلف در رابطه با این پدیده جهانی را گریز ناپذیر دانست. بررسی ویژگیهای سفالینههای چین در نقاط مختلف جهان بهلحاظ روشهای تولید، نوع طراحی، زیباییشناسی، متریالهای مختلف و ... از اقدامات آتی این انتشاراتی معرفی شد.
همچنین ویراستار دیگر این مجموعه با اشاره به جایگاه ایران در رشد و گسترش فنی صنعت ظروفسازی سنتی اشاره کرد و گفت: خیلیها فکر میکنند صنعت سفالینه مختص چینیهاست و تنها منشأ چینی دارد ولی ما در ادوار مختلف از ایرانیان آموختیم که چگونه سفالینه بسازیم. بهعنوان مثال میتوان به ظروف آبی ـ سفید چینی با طراحی و نوع خطوط ایرانی اشاره کرد.
سلسله «هَن» و مهرداد دوم اشکانی آغازگر روابط رسمی بین دو کشور
دکتر فخری دانشپور، مدرس دانشگاه در حوزه فرهنگ و هنر چین و دانشآموخته مراکز آموزش عالی هند و چین و پژوهشگر فرهنگی و هنری با ارایه سیر تاریخی در رابطه با روابط فرهنگی و تجاری بین ایران و چین به خاستگاه رسمی این رابطه کهن در دوران «هَنْ» اشاره کرد. اولین قرارداد تجاری با چین از دوران مهرداد دوم اشکانی آغاز و تا به امروز ادامه یافته است. بهطوریکه در کاوشهای متعدد ظروف چینی در نقاطی چون شوش، سیراف، بندر هرمز، جزیره کیش و ... بهدست آمده است.
بهترین شاهد خود زبان است
کیوان حقنظری، پژوهشگر فرهنگی و هنری و کارشناس فرش و ظروف چینی ضمن تایید صحبتهای سخنرانان پیشین به سابقه تاریخی ارتباط بین دو ملل در مقاطع تاریخی حساس اشاره کرد و بهطور مثال به آن مقطع از روابط دو کشور اشاره داشت که با ورود سپاه اسلام به ایران پیروز سوم، پسر یزدگرد سوم به دربار چینی پناهنده شد و بنا به روابط حسنه دو کشور با آغوش باز توسط امپراطور چین پذیرفته شد. او یکی دیگر از نمادهای این ارتباط کهن را وجود مجسمه عیّار ایرانی، موزه کانادا دانست و به اشارات متعدد در متون فارسی همچون دارابنامه، سمک عیار و شاهنامه در رابطه با حضور پادشاهان افسانهای ایرانی در چین تاکید کرد.
پایانبخش این جلسه این جمله دکتر حقنظری بود: بهترین شاهد خود زبان است ما در فارسی به سفالینههای مرغوب چینی میگوییم یعنی شما را صاحبان صنایع دستی اعلا میدانیم.
سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» و با ریاست سیدعباس صالحی از 13 تا 23 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب میزبان علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی خواهد بود.
نظر شما