در نشست معرفی و بررسی کتاب گونه شناسی جریان های فکری حوزه عنوان شد
حوزه بسیار متکی به خود بوده و اثرگذار است تا اثرپذیر
طباطبایی فر نویسنده کتاب معتقد است که با مطالعه این کتاب نقشه و لیستی از جریان های مختلف در ذهن مخاطبان شکل میگیرد وی تلاش کرده است تا فارغ از قضاوت و داوری درباره جریان ها تنها به معرفی آنها بپردازد
در این نشست نویسنده کتاب با ارائه توضیحاتی درباره لزوم نگارش کتاب، توجه به موضوع جریانشناسی در حوزه علمیه قم را مورد تاکید قرار داد و در خصوص مطالب آن گفت: «در نگارش این کتاب سعی شده است تا فارغ از جانبداری و داوری در خصوص جریانهای اشاره شده، تنها به توصیف این جریانها پرداخته شود».
وی گفت که بخشهای مختلف این کتاب را در چهار بخش عمده تقسیمبندی کرده است و در بخش ابتدایی کتاب به چارچوبهای نظری پرداخته است و در سه بخش بعدی شناسایی و معرفی 12 جریان مختلف انجام گرفته است.
طباطباییفر با اشاره به مبانی و چارچوبهای نظری کتاب، الگوهای تحلیل را بر سه بخش تقسیمبندی کرده که این تقسیمبندیها شامل روحانیون برمحور مدرنیته، اقبال یا ادبار به امر سیاست میشود. سپس چارچوبهای نظری و مفاهیم اساسی در ادامه فصل آمده است.
نویسنده کتاب گونهشناسی جریانهای فکری حوزه، در ادامه بحث خود به حضور تکثر در حوزه علمیه قم اشاره کرده که در حین این تکثر بسیار اخلاقی عمل کرده و کار ایجابی میکند کار سلبی در آن کم است.
وی افزود: از دیگر ویژگیهای حوزه این است که بسیار تکلیفی عمل میکند. بسیار متکی به خود بوده و اثرگذار است تا اثرپذیر، و همین تاثیرگذاری باعث شده است تا همیشه در مظان نقد و بررسی قرار داشته باشد.
در ادامه بحث طباطباییفر توضیح داد: تلاش کرده است تا فارغ از انتقاد و داوری، جریانهای موجود در حوزه را بررسی کرده و حتی پیش از انتشار این کتاب آن را به برخی از بانیان این جریانها ارائه کرده است و اغلب ارزیابیهای مثبتی از آن داشتهاند.
وی اضافه کرد: با مطالعه این کتاب نقشه و لیستی از جریانهای مختلف در ذهن مخاطبان شکل میگیرد.
نویسنده از 12 جریان عمدهای که در این کتاب اشاره شده است در ذیل سه عنوان کلی جریانهای اجتهادی، جریانهای نصگرا و جریانهای عقل محور سخن گفته و هر کدام از این جریانها را در زیرمجموعهای از این سه محور قرار داده است که هر کدام از آنها را توضیح داده و افزود در خاتمه کتاب جمعبندی و برخی از نتایجها را ارئه کرده است.
در ادامه جلسه محمد تقی دشتی، مدیر عامل موسسه صراط مبین درباره کتاب صحبت کرده و این اثر را یکی از آثار برجسته در این حوزه دانست که نگاهی جدید به بحث بخشیده است.
وی معتقد است : در عین عمیق و دقیق بودن کتاب، قلم روان نویسنده از ویژگیهای عمده کتاب است که این سلیس بودن عاملی است که کمک میکند تا مخاطب از جریانهای سیاسی سر درآورد.
دشتی گفت: نویسنده کتاب با نگاه متعادل و ملاحظهگرایانهای سعی کرده است تا از افراط و تفریط دور شود اما این کافی نیست و نیاز به تکمیل و ادامه کار دارد.
وی با طرح سوالهایی از نقش کارکردی این کتاب و تاثیر آن در جامعه جویا شد که آیا اخلاقی عمل کردن جریانات درون حوزه تاثیری در جریانهای خارج از حوزه هم دارد یا نه؟
بحث دیگری که دشتی در ادامه به آن پرداخت نگاه آسیبشناسانهای است که علاوه بر توصیف باید در این حوزه به آن توجه شود و ابراز امیدواری کرد: آسیبشناسی و تنوع آن میتواند پروژه دیگری باشد که در ادامه انجام شود.
در انتهای این برنامه مراسم رونمایی از کتاب «گونهشناسی جریانهای فکری حوزه و نسبت آن با اندیشه انقلاب اسلامی»، انجام گرفت. این کتاب در 520 صفحه از سوی انتشارات مکث اندیشه منتشر شده است.
نظر شما