سه‌شنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۳
مذاکره سیاسی در اسلام

کتاب «مذاکره سیاسی در اسلام: اهداف، اصول و روش‌ها» به قلم احمد رضائی، اصول و روش‌های مذاکره سیاسی از منظر اسلام را معرفی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) امروز کشور ایران در بحث تعاملات سیاسی با سایر کشورها، به موازین اسلامی پایبند بوده و بسیاری از اصول و شیوه‌های اسلامی در مذاکرات رعایت می‌شود، اما از آنجایی که این اصول و روش‌ها به‌صورت علمی از متوندینی جمع‌آوری نشده، متاسفانه در برخی موارد رعایت اصول و روش‌های مذاکره به‌صورت سلیقه‌ای بوده یا به‌طور کلی از برخی اصول غفلت شده یا کنار گذاشته می‌شود. حال اگر این اصول به‌صورت کاملا علمی از اعماق متون دینی استخراج شده و به‌صورت مدون در اختیار دولتمردان قرار گیرد، ضمن اینکه آنان برای خویش ملاک و معیاری کاملا مشخص و از پیش تعریف شده دارند، جلو بسیاری از مشکلات و عقب‌رفت‌های کشور گرفته خواهد شد.
 
احمد رضائی در راستای معرفی و تبیین مبانی و اصول مذاکره سیاسی در اسلام کتاب خود را در قالب پنج فصل «کلیات»، «مبانی و چهارچوب نظری»، «اصول مذاکره سیاسی از دیدگاه اسلام»، «روش‌های مذاکره سیاسی از دیدگاه اسلام» و «نتیجه‌گیری و پیشنهادها» تدوین کرده است.
 
نویسنده در فصل سوم، خداباوری، ولایت‌محوری، عزت، حکمت، مصلحت، تساهل و تسامح، توانمندی دیپلماسی، صداقت و راستی، امانت‌داری، رازداری، احترام، رعایت حریم خصوصی، پایداری، تقویت عزم و اراده، تکلیف‌گرایی و اصل زرین را مهم‌ترین اصول مذاکره سیاسی از دیدگاه اسلام برشمرده است.
 
همچنین در فصل چهارم نیز از روش‌منطقی، روش اقناع اندیشه، روش تحریک احساس و عواطف، روش غیرمنصفانه یا یکسر بُرد، روش منصفانه یا بُرد بُرد، روشنرمش قهرمانانه و روش اعتدال بیانی به‌عنوان روش‌های مذاکره سیاسی از دیدگاه اسلام معرفی شده‌ است.
 
مولف در صفحه 126 درباره «اصل احترام» در مذاکره نوشته است: «یکی از مهم‌ترین عوامل روابط موفق و پیروزمندانه برای طرفین مذاکره، احترام طرفینی است. اگر هر یک از کشورهای طرف مذاکره احترام را در دستور کار خود قرار دهند، بسیاری از مشکلات و چالش‌های اخلاقی که امروزه در برخی از مذاکرات شاهد آن هستیم، رخ نخواهد داد. اگر این اصل اخلاقی به درستی انجام پذیرد، دیگر رفتارهای متکبرانه، ورود به حریم خصوصی کشورها، زیاده‌خواهی، زیرپا گذاشتن عدالت و .. را در مذاکرات مشاهده نخواهیم کرد. در چنین شرایطی حقوق طرفین محترم شمرده شده و همه‌چیز بر پایه عدالت شکل خواهد گرفت که در نهایت طرفین به حق خود رسیده و از مذاکرات ابراز رضایت خواهند کرد.»
 
همچنین در ادامه مباحث در صفحه 166 درباره «روش اقناع اندیشه» می‌خوانیم: «یکی از رایج‌ترین تاثیرات مذاکره، اثرگذاری در اندیشه، تفکر، آگاهی و فهم طرف مقابل است که از ایجاد یا افزایش آگاهی‌های آنان تا ایجاد بصیرت و نگاه ژرف، تاثیرات متفاوتی را شامل می‌شود. مهم‌ترین ابزار مذاکره که کلمه و کلام است نیز بیشتر با تاثیرگذاری در آگاهی و اندیشه تناسب دارد و از دریچه تاثیرگذاری در اندیشه بر احساسات و علایق و رفتارهای طرف مقابل می‌توان اثر گذاشت؛ هرچند برای اثرگذاری بر احساس و رفتار، راه‌های دیگری نیز وجود دارد. به‌کار انداختن اندیشه، یکی از اهداف پیامبران الهی بوده و آنان بارها در احتجاجات و مذاکرات خود از این روش بهره بردند.»
 
نخستین چاپ کتاب «مذاکره سیاسی در اسلام: اهداف، اصول و روش‌ها» در 240 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 14 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات زمزم هدایت راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها