سه‌شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۴
به اهالی قلم وام  داده می‌شود

مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب از ارائه تسهیلات قابل توجه و گسترده‌ در قالب وام به اهالی قلم در سال جاری خبر داد .

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مؤسسه خانه کتاب موسسه‌ای غیرانتفاعی و غیردولتی با مدیریت مجید غلامی‌جلیسه است. این مؤسسه با هدف ارائه خدمات اطلاع‌رسانی در حوزه کتاب‌های منتشرشده در ایران از سال ۱۳۷۲ آغاز به کار کرده و پایگاه اینترنتی آن با هدف در دسترس قرار دادن اطلاعات کتاب‌ها، در سال ۱۳۷۷ تأسیس شده است. مشخصات كتاب‌شناختی تمام كتاب‌هایی كه در كشور منتشر می‌شوند، به انضمام معرفی كوتاه، تصوير روی جلد و نيز تصوير صفحات نخستين هر كتاب در اين پايگاه ثبت می‌شود.

خانه كتاب در چند سال گذشته خدماتی از جمله  راه‌اندازی خبرگزاری كتاب ايران (تنها خبرگزاری تخصصی حوزه كتاب)، خدمات شابک (شماره استاندار بين‌المللی كتاب ايران) و شابم (شماره استاندارد بين‌المللی موسيقی چاپی) به ناشران، خدمات بيمه‌ای به اهل قلم، انتشار و توزيع بن الكترونیک كتاب ارائه کرده است. 

برای آگاهی بیشتر با مجموعه فعالیت‌های خانه کتاب ایران و نیز اقدام‌ها و برنامه‌های در دستور کار این مؤسسه با مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل موسسه گفت‌وگو کردیم که متن آن را در پی می‌خوانید: 

با توجه به ابقای جنابعالی در سمت مدیرعاملی خانه کتاب برای دو سال آینده، چه مأموریت‌هایی را در شمار فعالیت‌های این مؤسسه تعریف کرده‌اید؟

درباره مأموریت‌های مؤسسه خانه کتاب در سال جاری اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های مؤسسه خانه کتاب، اطلاع‌رسانی کتاب است که خوشبختانه در طول سال‌های گذشته برنامه‌ریزی جدی برای این موضوع انجام داده‌ایم. در این زمینه کارهای بسیار خوبی نیز انجام شده، روندها اصلاح شده، ریل‌‌گذاری‌ها انجام شده و زیرساخت‌ها درست شده است. در این میان بسیاری از موضوع‌هایی که تصور می‌کردیم باید در قالب کتاب و مقاله چاپ شوند، در حال انجام است. در زمینه اطلاع‌رسانی کتاب، تولید و انتشار محتوا را در دستور کار خود داشتیم. خوشبختانه سال جاری نیز بخشی از این فعالیت‌ها ظهور و بروز بهتری خواهند داشت و نتایج بهتری هم نشان خواهند داد.
 
این مؤسسه درصدد است اطلاع‌رسانی را در سطوح عمومی، نخبگان و صنفی دنبال کند. در این راستا در این سه سطح سعی کردیم به شیوه‌های مختلف سنتی، مدرن و تلفیقی از این دو روش، فعالیت کنیم. در این زمینه بخشی از انرژی مؤسسه در فضای مجازی ظهور یافته و بخشی دیگر به‌صورت مکتوب درآمده و در فضای فیزیکی در حال ارائه است. همچنین بخشی از فعالیت‌های مؤسسه در این زمینه در قالب فعالیت‌های درون‌سازمانی و بخشی دیگر از به صورت حمایت از فعالیت‌های برون‌سازمانی است.
 
اما شاید یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که از چندین سال پیش آغاز کردیم بحث آموزش و تولید محتوا جهت ارتقای سطح دانش و آگاهی اهالی قلم، ناشران و کتابفروشان در حوزه‌های مرتبط با آن‌ها است.
 
متأسفانه در ایران با کمبود شدید منابع در حوزه مباحث روز نشر و کتاب مواجه هستیم به عبارت بهتر، اطلاعاتی از بسیاری از مباحث روز دنیا در این زمینه موجود نیست چرا که منابعی در این حوزه وجود ندارد لذا سازو کار آموزش آن‌ها نیز وجود ندارد. به همین دلیل برگزاری کارگاه‌های تخصصی در حوزه کتاب و نشر در دستور کار جدی فعالیت‌های مؤسسه خانه کتاب در سال جاری قرار گرفته است که از آن میان می‌توان به «مدرسه تابستانه» اشاره کرد. بدون تردید این مؤسسه «مدرسه پاییزه»، «مدرسه زمستانه» و «مدرسه عیدانه» نه فقط در تهران بلکه در سراسر کشور خواهد داشت.
 
این مؤسسه می‌کوشد تمهیداتی بیندیشد تا بخشی از این کارگاه‌ها به‌صورت آنلاین پوشش داده شوند تا سراسر کشور بتوانند از این کلاس‌ها بهره ببرند.
 
ترجمه منابع روز دنیا و منابع تخصصی در حوزه نشر و کتاب جز دستور کار سال گذشته‌ مؤسسه خانه کتاب بود؛ بخشی از آن انجام شده است و اکنون اقدام‌های فنی این مهم در حال انجام است که امیدوار هستیم تا پایان سال جاری منتشر شوند. بدون تردید این تولیدات می‌توانند به بهبود وضعیت نشر و کتاب کمک قابل توجهی داشته باشند چرا که متأسفانه بخش قابل توجهی از این صنعت هنوز به شکل سنتی اداره می‌شود این در حالی است که در دنیای مدرن امروز، تکنولوژی کمک قابل توجهی به حوزه نشر و اقتصاد نشر می‌کند.
 
آیا مؤسسه خانه کتاب در سال جاری تسهیلات جدیدی برای اهالی قلم در نظر گرفته است؟

خوشبختانه با پیگیری‌هایی که در خانه کتاب داشتیم و حمایت‌های خوب دکتر سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امسال علاوه بر وامی که از طرف صندوق هنر به اهالی قلم ارائه خواهد شد، از سوی خانه کتاب وام گسترده‌تری به اهالی قلم ارائه می‌شود که تا اواخر مردادماه آیین‌نامه و ضوابط آن اعلام می‌شود. اهالی قلم می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت اهل قلم از این امکان بهره‌مند شوند.
 
با توجه به مجموعه فعالیت‌های در دست اجرا، آینده خانه کتاب را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بدون تردید یکی از آرزوهایم ارتقای وضعیت کتاب در ایران است. معتقدم مردم اهل کتاب و علاقه‌مند به کتاب هستند. هر زمان در حوزه کتاب و کتابخوانی جریانی راه افتاده است مردم علاقه‌مندی خود به کتاب را به‌خوبی نشان داده‌اند. به طور مثال وقتی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود مردم استقبال بی‌نظیری از این رویداد دارند. یا وقتی طرح‌هایی همچون «تابستانه کتاب» راه‌اندازی شد، صف‌های طولانی در بسیاری از کتابفروشی‌ها مشاهده شد. علاوه بر آن برنامه‌هایی همچون کتابگردی و ویژه‌برنامه‌های هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، حضور چشمگیر مردم در عرصه کتاب را تجربه کردند.
 
با تمام این توصیفات معتقدم در تعریف جریان‌های حوزه کتاب نه تنها مؤسسه بلکه همه نهادها و سازمان‌های مرتبط با کتاب خیلی موفق عمل نکرده‌اند. متأسفانه هنوز در ایجاد رغبت در مردم برای مطالعه و کتابخوانی ضعف‌هایی وجود دارد. یکی از آرزوهایم این است که خانه کتاب در وهله نخست بتواند نقش پررنگی در جریان‌سازی حوزه توسعه کتاب و کتابخوانی داشته باشد و در مرحله دوم، این مؤسسه نقش پررنگی در دانش‌افزایی و به‌روز‌ رسانی وضعیت کتاب در سطح بین‌المللی داشته باشد؛ آن‌چه که اکنون در اروپا و آمریکا به سرعت در حال طی شدن است اما متأسفانه در ایران هنوز رخ نداده و نهادینه نشده، بحث آشنایی ناشران، نویسندگان و کتابفروشان با علم روز نشر و کتاب است. در ایران هنوز مردم با کتاب غریبه هستند. من فکر می‌کنم اگر قرار است مؤسسه خانه کتاب یک کارویژه‌ای را برای خود در سطح ملی تعریف کند، آن، دانش‌افزایی و ارتقای سطح دانش اهالی قلم، ناشران نویسندگان در حوزه نشر به‌ویژه نشر الکترونیک و دیجیتال است. فکر می‌کنم این وظیفه ماست که به حوزه نشر کتاب و الکترونیک کمک و آینده آن‌ها را به روشنی ترسیم کنیم؛ اگر این اتفاق بیفتد تصور می‌کنم اتفاق خیلی خوبی برای مؤسسه خانه کتاب خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها