گفتوگو با آیتالله نجفی درباره کتاب «حضرت معصومه (ع) آئینه عصمت» ؛
پژوهشی جامع درباره حضرت معصومه(ع)
آیتالله ضیاءالدین نجفی، معتقد است کتاب «حضرت معصومه (ع) آئینه عصمت» برخلاف دیگر آثاری که بهصورت مختصر و پراکنده درباره این حضرت تالیف و منتشر شده، اثری پژوهشی و جامع در این زمینه بوده و به همه زوایای زندگی آن حضرت و دلایل انتخاب شهر قم برای سکونت از سوی حضرت معصومه (س) پرداخته است.
آیتالله ضیاءالدین نجفی، نویسنده کتاب «حضرت معصومه (ع) آئینه عصمت» که پژوهشی کوتاه پیرامون زندگی و هجرت کریمه اهل بیت، حضرت فاطمه معصومه (س) به کشور ایران و شهر مقدس قم است، به مناسبت سالروز ولادت این بانوی مطهره، در معرفی مختصری از این کتاب گفت: کتاب «حضرت معصومه (ع) آئینه عصمت» ضمن ارائه شرحی از زندگینامه، جایگاه علمی، خانواده و هجرت حضرت معصومه (س) به سوی ایران و ورود به شهر قم، درباره حوزه علمیه هزارساله قم که شاگردان امام صادق (ع) پایهگذاران آن بودند و سوابق تاریخی شهر قم سخن گفته است.
وی افزود: در این کتاب، حوزه علمیه و مرجعیت شیعه در قم بهعنوان مرکز اجتهاد و فقه پویا و مرکز مرجعیت و نهضت امام خمینی (ره) معرفی شده است. از دیگر سرفصلهای این کتاب میتوان به بیان اهمیت زیارت حضرت معصومه (س) و جایگاه والای معنوی زیارت حضرت معصومه (س) اشاره کرد. در بخش پایانی این کتاب، فهرست 40 امامزادهای که همراه حضرت و پس از ایشان به قم آمده و در این شهر بدرود حیات گفتهاند، همچنین تصاویری از اماکنی همچون بارگاه حضرت، مدرسه و حوزه علمیه و موزه حضرت و کتابخانه آیتالله مرعشی ارائه شده است.
آیتالله نجفی در معرفی بخشهای کتاب نیز بیان کرد: کتاب در هشت بخش با عنوانهای «ولادت و تبار خانوادگی حضرت معصومه (ع)»، «شخصیت علمی و جایگاه معنوی حضرت معصومه (ع)»، «دعوت امام رضا به خراسان و پیشنهاد ولایتعهدی تا شهادت»، «هجرت حضرت معصومه (ع) از مدینه به ایران به قصد دیدار امام رضا(ع)»، «شهر قم در پشینه تاریخ (مرکز علم و اجهاد)»، «بارگاه نورانی حرم مطهر حضرت معصومه (ع)»، «یادادشتها» و «امامزادگان آرمیده در قم» تنظیم شده است.
نویسنده کتاب «حضرت معصومه (ع) آئینه عصمت» با اشاره به ویژگی این کتاب در مقایسه با آثاری با موضوع مشابه آن، گفت: رسالهها و کتابهای مختلفی درباره این بانوی مکرم بهصورت مختصر و پراکنده منتشر شده است ولی این کتاب در حجمی نزدیک به 500 صفحه بهصورت جامع به همه زوایای زندگی ایشان پرداخته است.
در بخشی از مقدمه این اثر که از سوی انتشارات آثار اهل بیت (ع) به چاپ رسیده، میخوانیم: «یکی از امامزادگان معتبر و معروف که در شهر مقدس قم آرمیده، دخت گرامی امام هفتم حضرت موسی کاظم و خواهر بزرگوار امام رضا (ع) حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها است. این بانوی معظم در اول ذیقعده سال 173 ه.ق درمدینه منوره بیت نورانی امام هفتم حضرت موسی کاظم (ع) متولد شد. در دامان پدر و مادر تربیت یافت، در نوجوانی رنج تبعید و زندان و شهادت را دید و یک سال بعد از دعوت اجباری برادرش امام رضا (ع) توسط مامون، خود با جمعی از برادران و خواهران و همراهان به قصد دیدار برادر از مدینه به سوی ایران هجرت نمود. این کاروان علوی در ساوه مورد هجوم دشمن و ماموران عباسی قرار گرفت و 23 نفر از برادران و همراهان او به شهادت رسیدند و به استناد محقق دانشمند جعفر مرتضی عاملی حضرت فاطمه معصومه نیز در جریان تهاجم به دست دشمن مسموم گشت، با انتشار خبر این حادثه دردناک ، بزرگان قم به کمک و استقبال ایشان شتافتند و از آن بانوی معظم برای اجلال نزول در شهر قم، مرکز محدثان و اراتمندان و شیعیان و اهل بیت (ع) دعوت نمودند و با شرایطی که پیش در آمد آن حضرت این دعوت را پذیرفت و حرکت کاروان از مسیر خراسان به سوی شهر قم تغییر کرد و از دیدار امام رضا (ع) باز ماندند.»
نظر شما