سه‌شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
زندگی شهدا دستمایه خلق رمان شود

قوجق، نویسنده و دبیر پانزدهمین دوره جایزه «قلم زرین» ضمن اعلام خبر تالیف رُمان براساس زندگی شهید حسن حسین‌زاده موحد و تاکید بر بهره‌گیری نویسندگان از زندگی‌نامه شهدا گفت: اکثر آثاری که در حیطه ادبیات داستانی خلق می‌شوند، از فقر سوژه و درونمایه ارزشمند رنج می‌برند، درحالی‌‌که تاریخ معاصر کشورمان، مشحون از حوادث و شخصیت‌هاست.

یوسف قوجُق، نویسنده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب‌(ایبنا) با اشاره به لزوم توجه به ظرفیت زندگی‌نامه شهدا برای تولید رمان اظهار کرد: اغلب زندگی‌نامه‌ها به لحاظ ماهیت و ویژگی این گونه ادبی، فقط به یک بُعد از زندگی شخصیت نظر دارند و به اصطلاح، روایتی تخت و خطی و بعضاً شعارگونه هستند، علی‌رغم ارزشمندی، به لحاظ ادبیت اثر، نمی‌توان آن‌ها را در ردیف ادبیات به مفهوم خاص قرار داد.

دبیر پانزدهمین دوره جایزه «قلم زرین» افزود: بنابراین زندگی شهدا به خاطر داشتن بسیاری از نکات مهم مورد نیاز نویسندگان برای خلق اثری ادبی، می‌توانند مورد استفاده بهینه در نگارش رُمان قرار بگیرند.
 
قوجُق درباره نگارش رمان با موضوع زندگی شهید حسن حسین‌زاده موحد گفت: در نظر دارم در این رمان به شخصیت این شهید مظلوم از منظر افرادی نگاه کنم که به لحاظ جایگاهی و شخصیتی، کاملاً با هم متفاوتند. افرادی که در سطور پرونده قطور 466 صفحه‌ای درباره وی در کتاب منتشر شده از سوی مرکز بررسی اسناد تاریخی، یاران امام به روایت اسناد ساواک/شماره 58 منعکس شده است. در این اسناد مکتوب، از افرادی مرتبط با فعالیت‌های سیاسی و انقلابی آن شهید بزرگوار سخن به میان آمده که با توجه به آن‌ها، از منظر هر کدام، می‌توان بخشی از ابعاد شخصیت شهید را واکاوی کرد.
 
این نویسنده، با تاکید بر ضرورت انتشار رمان با محوریت زندگی‌نامه‌ها اظهار کرد: بسیاری از رُمان‌های بزرگ در ادبیات جهان، بر‌اساس زندگینامه اشخاص نوشته شده است. زندگینامه‌های داستانی، بی‌تردید به دلیل خاطره‌گونه بودن‌شان، محدودیت‌های نویسنده در پرهیز از تخیل و توجه به حوادث واقعی زندگی اشخاص حقیقی و سادگی و خالی از پیچیدگی در طرح و پیرنگ و استفاده از نثری ساده، مخاطبان عام جامعه را مدنظر دارد که البته خوب هم هست، اما این آثار را نمی‌توان مُعرّف ادبیات حرفه‌ای دانست.
 
قوجق گفت: زندگی‌نامه داستانی، گونه‌ای ادبی است که فی‌نفسه، برای جامعه کتابخوان، بسیار لازم و ضروری است، اما همین زندگینامه‌ها اگر به‌عنوان مصالح و مواد خام اولیه، در خدمت رُمان‌نویسان قرار بگیرد و در فُرم رُمان ارایه شوند، مطمئناً آثاری خلق خواهند شد که مُعَرف ادبیات داستانی کشورمان با قید «متعهد و متعالی» خواهند بود.
 
وی با معرفی مولفه‌های «علاقه‌مندی به شهدا»، «حس کنجکاوی» و «واقعیت‌پسندی» به‌عنوان سه ويژگی اصلی در گرایش جامعه کتابخوان به زندگی‌نامه‌خوانی ادامه داد: رُمان به خاطر ماهیت و ساختار، مخاطب را به درنگی عمیق‌تر وامی‌دارد و با نشان دادن ابعاد مختلف شخصیت و حوادث، مخاطب را به چالش فکری و لذت بیشتر از اثر می‌کشاند.
 
دبیر پانزدهمین دوره جایزه «قلم زرین» افزود: به نظرم امروزه اکثر آثاری که در حیطه ادبیات داستانی خلق می‌شوند، از فقر سوژه و درونمایه ارزشمند رنج می‌برند، درحالی‌‌که تاریخ معاصر کشورمان، مشحون از حوادث و شخصیت‌هایی است که می‌توانند دستمايه خلق آثاری عمیق و تأثیرگذار باشند. زندگی شهید حسن حسين‌زاده موحد نیز از این ويژگی‌ها برخوردار است.
 
قوجق ضمن اشاره به بُرش‌هایی از زندگی شهید حسين‌زاده موحد گفت: شناسایی عوامل موثر در فعالیت سیاسی این شهید علیه رژیم ستمشاهی و بازداشت در 15 سالگی از سوی ساواک،‌ شکنجه‌ها،‌ آزاد شدن‌ها و بازداشت‌ها تا پایان عمر پهلوی همچنین حضور داوطلبانه در جبهه‌ها و اسارت در اردوگاه 11 تکریت و حذف از فهرست صلیب سرخ، شامل نکات قابل تاملی است که ذهن هر نویسنده‌ای را برای نگارش اثری قابل تامل و موثر بر مخاطب درباره این شخصیت مظلوم و برجسته کشورمان به خودش مشغول می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها