شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۰
با کتاب‌های منتخب جشنواره‌های کتاب ایران آشنا شوید

کتاب «کتاب‌شناسی توصیفی آثار منتخب جشنواره‌های کتاب ایران 1395» که آثار برگزیده بهترین کتاب‌های ایران طی سال 1395 را دربردارد، به‌تازگی از سوی خانه کتاب منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، وضعیت کمی و کیفی جشنواره‌ها و جوایز کتاب در یک کشور را باید آیینه تمام‌نمای شرایط فرهنگی آن کشور تلقی کرد؛ آیینه‌ای که می‌تواند بازتاب‌دهنده سطح فرهیختگی، شرایط و سطح تولیدات فرهنگی و وضعیت نشر یک کشور تلقی کرد؛ مقایسه و تحلیل وضعیت کمی و کیفی جشنواره‌ها و جوایز کتاب در سال‌های گوناگون را همچنین باید یک ضرورت در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی دانست؛ بدون داشتن تصوری دقیق، واضح و قابل اعتماد از شرایط فرهنگی کشور (شرایط نشر و کتاب) نمی‌توان هدف‌گذاری، راهبرد، سیاست و برنامه‌ریزی کارآمدی را در این حوزه انتظار داشت. به همین دلیل مؤسسه خانه کتاب در سال‌های اخیر بیش از پیش کوشیده است که به پشتوانه رصد، تهیه و تحلیل آمارهای حوزه نشر، علاوه بر تهیه یا تقویت بانک‌های آماری و اطلاعاتی در حوزه نشر و کتاب، گزارش‌های کمی و کیفی و به‌طور مشخص تحلیلی از شرایط نشر و کتاب در کشور تهیه و در دسترس مدیران فرهنگی و پژوهشگران قرار دهد؛ تهیه «کتاب‌شناسی توصیفی آثار منتخب جشنواره‌های کتاب ایران» از جمله اقدام‌های است که از سال 1394 و با هدف ذکرشده در بالا آغاز شده است.
 
براساس آمار و اطلاعاتی که در این اثر ارائه شده است، در سال 1395 در مجموع 27 جشنواره یا جایزه کتاب در سه‌ سطح منطقه‌ای (استانی)، ملی و بین‌المللی کتاب، در جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این 27 جشنواره در مجموع 473 کتاب به‌عنوان کتاب برگزیده یا کتاب شایسته قدردانی شناسایی و معرفی شده است.
 
همچنین بر اساس اطلاعات این کتاب، از 27 جشنواره و جایزه کتاب که در سال 1395 برگزار شد سه جشنواره ویژه گروه سنی کودک و نوجوان بوده ، 7 جشنواره و جایزه در گروه بزرگسالان به‌طور مشخص در حوزه ادبیات بوده‌است. یکی از رخدادهای جدید جشنواره‌ها و جوایز کتاب در سال 1395، برگزاری 5 جایزه کتاب سال استانی در این سال بود. جشنواره‌های تخصصی کتاب در سال 1395، شامل 8 جشنواره بوده است.
 
به گفته مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب «اثر «کتاب‌شناسی توصیفی آثار منتخب جشنواره‌های کتاب ایران 1395» با معرفی مجموعه جشنواره‌های کتاب در سال 1395 و همچنین به معرفی کتاب‌های برگزیده و شایسته‌تقدیر در این جشنواره‌ها پرداخته است، می‌تواند راهنمای مناسب برای اهل فرهنگ، پژوهشگران و علاقه‌مندانی باشد که علاقه‌مندند فهرستی از کتاب‌های برگزیده سال 1395 را برعهده داشته باشند.
 
در یک مقایسه تطبیقی در مقایسه با سال 1394 شاهد افزایش کمی جشنواره‌های کتاب و همچنین کتاب‌های برگزیده در این جشنواره‌های هستیم؛ تعداد جشنواره‌ها و جوایز کتاب از 23 مورد در سال 1394 به 27 مورد در سال 1395 افزایش یافته است. همچنین تعداد کتاب‌های برگزیده و شایسته قدردانی از 344 عنوان کتاب در سال 1394 به 473 عنوان کتاب در سال 1395 افزایش یافته است.»
 
در بخش «جایزه‌های سالانه کتاب» این اثر آثار برگزیده بیست و چهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بیست و چهارمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بیست و سومین دوره جایزه کتاب سال دانشجویی و هجدهمین دوره همایش کتاب سال حوزه ارائه شده‌اند.
 
همچنین در بخش «جایزه‌های ادبی» کتاب، آثار برگزیده شانزدهمین دوره جایزه مهرگان ادب و یازدهمین دوره جایزه مهرگان علم، شانزدهمین دوره جایزه شهید غنی‌پور، چهاردهمین دوره جایزه قلم زرین، یازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر، نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد، هفتمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی و نخستین دوره جایزه ابوالحسن نجفی معرفی شده‌ است.
 
سیزدهمین دوره جایزه کتاب‌های آموزشی و تربیتی «رشد»، یازدهمین دوره جایزه انتخاب کتاب سال پاسداران اهل قلم، نهمین دوره جایزه کتاب سال رضوی، هشتمین دوره جشنواره علامه حلی، هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی، چهارمین دوره انتخاب کتاب برتر موسیقی، دومین دوره جایزه نشان شیرازه «سالانه هنر طراحی کتاب ایران» و دومین دوره جشنواره انتخاب بهترین کتاب با موضوع «معلولیت و توانمندسازی» عناوین جشنواره‌هایی هستند که برگزیدگان آن‌ها در بخش «جایزه‌های تخصصی» عرضه شده است.
 
«جایزه‌های کودکان و نوجوانان» عنوان بخش دیگر این اثر است که در آن آثار برگزیده جایزه شورای کتاب کودک، هجدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان و پنجمین دوره جایزه لاک‌پشت پرنده معرفی شده‌اند.
 
مخاطبان در بخش دیگر این اثر با برگزیدگان جایزه‌های کتاب سال استانی و منطقه‌ای اعم از بیست و سومین دوره جایزه کتاب سال اصفهان، نوزدهمین دوره جایزه کتاب سال کرمان، سومین دوره جایزه کتاب سال سیستان و بلوچستان، سومین دوره جایزه کتاب سال کهگیلویه و بویراحمد و نخستین دوره جایزه کتاب سال خلیج‌فارس و فرهنگ هرمزگان آشنا می‌شوند.

«نمایه‌ها» که عنوان بخش دیگر این اثر محسوب می‌شود، نمایه موضوعی آثار منتخب، نمایه آثار منتخب، نمایه پدیدآورندگان آثار منتخب و نمایه ناشران آثار منتخب را دربردارد.
 
نخستین چاپ کتاب «کتابشناسی توصیفی آثار منتخب جشنواره‌های کتاب ایران 1395» زیر نظر مجید غلامی‌جلیسه، به کوشش افشین داورپناه، حمیده نوروزیان، علی علی‌محمدی، مسعود بهزادی‌راد، معصومه قزلباش، فاطمه‌زهرا مقدس‌زاده، مهدی ملازاده، سمیرا مرادی و الهه رجبی‌فر، با شمارگان 500 نسخه، در 332 صفحه، به بهای 600 هزار ریال از سوی انتشارات خانه کتاب راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها