چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۷
انتشار هشتاد و سومین مجلد از دانشنامه فلسفه استنفورد

انتشارات ققنوس ترجمه فارسی هشتاد و سومین مجلد از مجموعه کتاب‌‌های دانشنامه فلسفه استنفورد با نام «گابریل مارسل» را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دانشنامه فلسفه استنفورد دانشنامه‌ای رایگان و برخط است که توسط دانشگاه استنفورد و از سال ۱۹۹۵ به سرپرستی دکتر ادوارد ن.زالتا آغاز به کار کرده است. انتشارات ققنوس که به ترجمۀ تدریجی مقالات این دانشنامه به زبان فارسی تحت سرپرستی مسعود علیا می‌پردازد، هشتاد و سومین مجلد از این مجموعه با نام «گابریل مارسل» نوشته‌ی برایان ترینور و ترجمه سیدحسین حسینی را منتشر کرده است.
 
دانشنامه فلسفه استنفورد مجموعه کم‌نظیر و حاصل طرح نیکویی است که اجرا آن در سال 1995 در دانشگاه استنفورد آغاز شد و همچنان ادامه دارد. به لطف کمک‌هایی که گردانندگان این مجموعه از آن‌ها برخوردار شده‌اند، متن کامل تمامی مقالات این دانشنامه در اینترنت به‌رایگان و به آسان‌ترین شکل در دسترس خوانندگان علاقه‌مند قرار گرفته است. نویسندگان مدخل‌ها اجازه می‌دهند که مقالاتشان به طور رایگان منتشر شود ولی حق‌تکثیر مقاله‌ها برای نویسندگان محفوظ می‌ماند. مقاله‌های این دانشنامه علاوه بر اینکه توسط ویراستاران مورد بازبینی قرار می‌گیرند، توسط دانشوران دیگر نیز موردداوری همتا قرار می‌گیرند.
 
نگاهی به ساختار و مندرجات مقاله‌ها و مرور کارنامه نویسندگان آن‌ها، که عموماً در حیطة کار خویش صاحبِ نام و تألیفات درخور اعتنا هستند، گواهی می‌دهد که با مجموعه‌ای خواندنی مواجهیم، مجموعه‌ای که غالباً مدخل‌های مناسبی برای ورود به گستره‌های متنوع تأمل فلسفی به دست می‌دهد. به این اعتبار، می‌توان به جرئت گفت کسی که می‌خواهد اولین بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود، یکی از گزینه‌های راهگشایی که پیش رو دارد این است که ابتدا به سراغ مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در این دانشنامه برود.
 
این دانشنامه افزون بر این که پیوندی فراگیر میان فضای دانشگاهی و عرصه عمومی برقرار کرده، ویژگی‌های درخور توجه دیگری هم دارد. حجم بسیاری از مقاله‌هایی این دانشنامه چشمگیر است. دیگر این‌که در کار مدخل‌های نام آشنا گاه به موضوعات و مسائل کم و بیش بدیعی پرداخته شده است که شاید در نظر اول ورودشان به دانشنامه‌ای فلسفی غریب بنماید و در عین حال خواننده را به بازاندیشی درباره دامنه تفکر فلسفی و نسبت آن با زیست‌جهان خویش فرابخواند.
 
کتابنامه‌های مندرج در پایان مقاله‌ها نیز، که معمولا به دقت تدوین شده‌اند، یکی از محسنات این دانشنامه است که به‌ویژه به کار دانشجویان و محققانی می‌آید که می‌خواهند در زمینه‌ای خاص پژوهش کنند. این را هم نباید از نظر دور داشت که خاستگاه این دانشنامه به هیچ روی موجب نشده است که متفکران و مباحث فلسفه قاره‌ای نادیده گرفته شوند.
انتشار تدریجی این دانشنامه به زبان فارسی و فراهم کردن امکان مواجهه شمار هرچه بیشتری از خوانندگان علاقه‌مند با آن، چه‌بسا استمرار همان غایتی باشد که مورد نظر بانیان این طرح بوده است. بر این اساس، در گام نخست انتخابی اولیه از میان مدخل‌های پرشماری که در دانشنامه آمده است صورت گرفته و کار ترجمه آن‌ها به سعی مترجمانی که با این طرح همکاری دارند به‌تدریج پیش می‌رود.
 
«زندگینامه اجمالی»، «جهان درهم شکسته  انسان کارکردمدار»، «نیاز مبرم هستی‌شناختی»، «تعالی»، «بودن و داشتن»، «مسئله و راز»، «تأمل اولیه و ثانویه»، «روحیه انتزاع»، «دسترس‌پذیری و دسترس‌ناپذیری»، «با»، «نظر، اعتقاد، باور»، «وفاداری خلاق»، «امید»، «باور دینی»، و «مارسل در گفتگو» عناوینی هستند که در کتاب «گابریل مارسل» از مجموعه کتاب‌های دانشنامه فلسفه استنفورد به آن پرداخته شده است.
 
«گابریل مارسل» در 96 صفحه، شمارگان هزار و 650 نسخه، به بهای 7 هزار تومان از طرف انتشارات ققنوس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها