کتاب«آلودگی نوری» نخستین نوشته مهندس سیدحامد میرزاخلیلی است که به دغدغه جدید اکولوژیستها میپردازد. این کتاب از سوی انتشارات آوای قلم روانه کتابفروشیها شد. نویسنده یادداشتی در کتاب«آلودگی نوری» در اختیار ایبنا قرار داده است.
آنجا که در گرما و سرما باید بار سفر ببندند و در بیابانهای نه چندان ایمن به پژوهش و مشاهده آسمان بپردازند. از 14 سال پيش كه براي آگاهسازي عموم مردم و گروههاي تخصصي فعاليتهاي پژوهشي و ترويجي را در پيش گرفتم اهدافي همچون برگزاري كارگاه، راهاندازي وبسايت و چانهزني با مسئولين در برنامه كاريمان قرار گرفت. در اين راستا كتاب «آلودگي نوري» نيز ميتوانست نقش مهمي در ارتقاء دانش عمومي و گروههاي تخصصي ايفا كند.
در پنج سالي كه صرف نوشتن اين كتاب كردم، همواره سعی کردم نکات جالبی را از وجود نور در زندگی بررسی کنم. نهایتا در این کتاب به مطالبی همچون تاثیر نور مصنوعی بر جانداران، پاركهاي آسمان تاريك و قوانين و ضوابط حاكم بر آن، قوانين دیگر كشورها در كنترل آلودگي نوري، تاثير كاهش آلودگي نوري در ذخيره انرژي و ارتباط نور با امنیت، اشاره داشتم تا علاقمندان این مطالب ضمن خوانش کتاب با مطالبی جدید روبرو شوند.
كتاب «آلودگي نوري» با زبان علمي براي گروههاي سني دبيرستان و دانشگاهي نوشته شده است. همچنين این کتاب در دو ضمیمه جداگانه به نگرش مسئولین و مدیران شهری در این خصوص پرداختهام.
در ضمیمه اول به تجربیات كارشناساني كه سالها بصورت داوطلبانه و حرفهاي در این حوزه مشغول بودهاند، اشاره داشتم که از جمله آن، اثراتي است كه نور مصنوعي بر پستانداران و پرندگان ايران به جا گذاشته است.
در ضمیمه دیگر این کتاب، به گونهاي با افراد تاثيرگذار در تصميمگيري نورپردازي شهري مانند مديران شهري، اعضاي شوراي شهر و اساتيد دانشگاه مصاحبه کرده ام تا بطور میدانی این تجربیات را در اختیار مطالعه کنندگان کتاب قرار دهم.
خوانندگان در کتاب«آلودگی نوری» درمییابند که نویسنده با هدف آگاهسازی عموم مردم و همچنین گروههای متخصص نسبت به اثرات مخرب آلودگی نوری بر انسان و محیط زیست به تالیف این کتاب پرداخته است.
آسمان فراتر از تکنولوژی
در این کتاب دستاوردها و فرضیات علمی متعددی در زمینه تاثیر آلودگی نوری بر محیط اطراف آمده است. نویسنده در کتاب«آلودگی نوری» سعی میکند تا ذهن خوانندگان را با دنیای تنیده با تکنولوژی، جدا کند تا آنها به این موضوع بیاندیشند که اگر آسمان شب بالای سرشان نبود چه اتفاقی در بعد معنوی افکارشان میافتاد؟ یا به عبارت دیگر تماشای ستارگان چه اثراتی بر رفتار و ارتباطات انسانیشان دارد؟
کتاب«آلودگی نوری» علاوهبر تحقیقات و مشاهدات داخلی، چکیدهای از آخرین پژوهشها و تحقیقات علمی بینالمللی سی سال اخیر نیز منعکس شده است. به دلیل خاصیت میان رشتهای مبحث آلودگی نوری و ارتباط تنگاتنگ آن با سایر رشتهها و علوم مختلفی چون محیط زیست، گیاهشناسی، جانورشناسی، ستارهشناسی، معماری، شهرسازی، برق، هنر، روانشناسی، پزشکی و ... بخش عمدهای از اطلاعات این کتاب حاصل تعامل و مشورت نگارنده با اساتید و پژوهشگران علاقهمند در حوزههای مذکور بوده است.
مروری بر فصلها
«آلودگی نوری چیست»، «اثرات آلودگی نوری بر محیط زیست»، «اثرات آلودگی نوری بر ستارهشناسی»، «پارکهای آسمان تاریک»، «نقش کاهش آلودگی نوری در ذخیره انرژی»، «قوانین کشورها در مبارزه با آلودگی نوری»، «کاهش آلودگی نوری و تامین امنیت»، «راههای کاهش آلودگی نوری»، «نظر کارشناسان خبره»، «تعاریف، تصاویر و جداول و تصاویر کلی» عنوان ده سرفصل کتاب«آلودگی نوری» است.
فصل نهم کتاب از ماهیت آلودگی نوری چنین آمده است:«آلودگی نوری منشا انسان ساخت دارد. انسان از ابزار و تکنولوژی استفاده میکند و پرتوها و نورها را به نحوی که آزار دهنده است، به شدت در چشم ما منعکس میکند، به این معنا که اگر این روند ادامه یابد، به صورت موقت آزار دهنده نمیشود اما به صورت طولانی مدت همان تاثیراتی را روی چشم و اعصاب و ... میگذارد. این که بپذیریم رفتارهای انسان به صورت غیر متعارف با استفاده از ابزارهای گوناگون صوتی و نوری بهگونهای عمل میکنند که باعث سلب آسایش و کاهش شرایط مطلوب زندگی مردم میشوند تا جایی که قابل درک و پذیرش است.»
نظر شما