صنعت چاپ در طول سالیان مختلف همواره با فراز و فرودهایی روبرو بوده است که سرنوشت اصناف فعال در این حوزه را با مشکلات جدی روبرو کرده است، عدم بهرهمندی چاپخانهها و صنایع وابسته از دستگاههای مدرن چاپ، مشکلات تهیه مواد اولیه مرغوب مورد نیاز صنعت چاپ و نشر و دغدغههای دست اندرکاران این حوزه در برخورد سلیقهای اداره مالیات با آنها از جمله این مسائل به شمار میآید.
مروری بر مدیران دفتر چاپ
دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیش از این مدیریت افراد مختلفی را تجربه کرده است، در میان آنها اسدالله جامی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین و فعالان این مدیران میتوان نام برد که روز ملی صنعت چاپ، با تلاشهای او در تقویم رسمی کشور ثبت شد. پس از جامی، چند ماهی علیرضا حشمتی به عنوان سرپرست در این اداره مشغول کار بود که مدت زمان زیادی در این اداره نماند و سيدامير كريماني جای او را گرفت، کریمانی اما پس از چند ماه استعفا داد و در سال 1384، جلال ذكايي بهعنوان سرپرست به اداره كل امور چاپ آمد و اردیبهشت ماه سال 1385 به عنوان مدیرکل دفتر چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد.
اگرچه عمر فعالیتهای ذکایی در این دفتر تا سال 89 ادامه داشت، اما پس از چندین بار استعفا، بالاخره با درخواست او موفق شد و یوسف افراش معاون این اداره کل مدتی به عنوان سرپرست در این اداره مشغول کار شد. سوم دی ماه سال 91 بود که حکم مدیرکلی افراش امضا شد اما 19 دی ماه همان سال، حکم مدیرکلی احمد علمشاهی به عنوان مدیرکلی دفتر امور چاپ ابلاغ شد.
حضور علمشاهی در این دفتر، حدود یک سال طول کشید و پس از او محمودرضا برازش اوایل آذر سال 92 با پیشنهاد سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و با حکم علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جایگزین احمد علمشاهی مدیر سابق این دفتر شد.
و از دیروز 23 مهر، مهرزاد دانش مسئولیت خود را در این اداره کل آغاز کرده، مدیریتی که با مطالبات مختلفی از سوی اهالی چاپ روبرو است و امیدهای زیادی را در دل صنف ایجاد کرده است.
اهالی صنعت چه می خواهند؟
از دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتوان به عنوان صنعتیترین بخش این وزارتخانه نام برد، دفتری که با امضای تفاهمنامه میان این وزارتخانه و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار شده است بخش سختافزاری صنعت چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شود و تنها بحث نظارت بر نوشتهها و تصاویر صنعت چاپ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بماند، موضوعی که اگرچه مباحث آن مطرح شده است اما اجرایی شدن آن در هالهای از ابهام قرار دارد.
در طول دورههای مختلف مشکلاتی که صنعت چاپ کشور را به عنوان یک آسیب جدی تهدید میکنند، مشکلاتی شامل نبود منابع ارزی، نبود حمایتهای بانکی، فشار تحریمها و کمبود مواد اولیه. این مشکلات اگرچه در بسیاری از صنایع تولیدی کشور وجود دارد اما در صنعت چاپ به دلیل نبود مدیریت صنعتی پررنگ تر هستند.
در یک نگاه کلی میتوان گفت که این صنعت امروز نیازمند دستگاهها و ماشینآلات مدرن و به روز است تا در رقابت با چاپخانههای کشورهای همسایه و حتی چین، توان رقابتی خود را افزایش دهند تا از انتشار برخی کتابها با قیمت پایینتر و کیفیت مناسبتر در کشورهای دیگر جلوگیری شود.
لیتوگرافان، چاپخانهداران و صحافان که هر یک صنف و اتحادیهای مجزا دارند، به عنوان فعالان صنفی این صنعت به دنبال ایجاد تعامل و ارتباطی تنگاتنگ با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنایع برای بهبود وضعیت این صنعت هستند تا خواستههای خود در زمینههای مختلف مطالبه کنند.
در این میان به نظر میرسد مهمترین مطالبه اهالی چاپ خروج از بلاتکلیفی صنعت چاپ باشد، زیرا این صنعت بین دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنعت، معدن و تجارت معلق مانده است، در حالی که وضعیت شناسنامه ماشینهای چاپ و پروانههای موجود مشخص نیست و از آنجایی که اطلاعرسانی مناسبی هم در این زمینه انجام نمیشود، این صنف با سردرگمی روبرو است.
از سوی دیگر، صنعت چاپ شامل کارگران و مدیران میانی و عالی این صنعت نیازمند فراگیری تخصص هستند، اما هیچ دوره یا کلاس آموزشی در زمینه بازاریابی و مدیریت وجود ندارد، موضوع مهم اینجا است که احیای ساز و کار مطالعه و برنامهریزی باید در دفتر امور چاپ انجام شود زیرا اموزشهایی که اکنون در این زمینه انجام میشود، سازماندهی شده و کارآمد نیستند.
در پایان میتوان گفت از آنجایی که در ماموریتهای این دفتر آمده است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قوام بخش فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی، به عنوان اصلیترین نهاد متولی فرآیند و محصولات صنعت چاپ در کشور، با مشارکت اصحاب و اهالی این صنعت و همه دستگاهها، سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی مرتبط، نقش برنامهریزی، هدایت، حمایت و نظارت این صنعت را برای توسعه و پیشرفت و توانمند سازی و رفع موانع و مشکلات پیش رو بر عهده دارد، امیدواریم در آیندهای نه چندان دور شاهد تصمیمها و اقدامات اثرگذاری در این حوزه باشیم.
نظر شما