یکشنبه ۷ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۷
مردم ما مطالعه زیادی دارند اما کتاب نمی‌خوانند/رابطه بین سینما و کتاب کمرنگ شده است

ابوالفضل جلیلی، کارگردان معتقد است که مردم ما زیاد مطالعه می‌کنند اما کتاب نمی‌خوانند و در این رابطه می‌گوید: اگر به اطراف‌مان نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که همه صبح تا شب در تلفن همراه خود هستند و این نیز نوعی مطالعه است؛ بنابراین بهتر است، نگاه‌مان را تغییر دهیم و بگوییم که مردم ما زیاد مطالعه می‌کنند اما کتاب نمی‌خوانند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ابوالفضل جلیلی، فیلمنامه‌نویس و کارگردان در بازدید از بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها در غرفه موسسه خانه کتاب حاضر و از نزدیک با فعالیت‌های خبرگزاری کتاب ایران و 13 فصلنامه تخصصی این موسسه در نمایشگاه امسال آشنا شد.
 
جلیلی در گفت‌وگو با ایبنا در توضیح نگاه امروز جامعه به کتاب و کتابخوانی عنوان کرد: چند وقت پیش سر فیلمبرداری فیلم «مسیر معکوس»، داشتم با خودم فکر می‌کردم که چرا مردم ما کتاب نمی‌خوانند و چرا مسئولان می‌گویند که میزان مطالعه در جامعه بسیار پایین است؟ این دو سوال و چند سوال  دیگر ذهنم را مشغول کرده بود. همزمان دیدم که عوامل فیلم هر کدام در گوشه‌ای نشسته‌اند و سرشان در موبایل است.
 
کارگردان «گل یا پوچ» گفت: با توجه به سوالات ایجاد شده و صحنه‌ای که مشاهده کردم به این نتیجه رسیدم که مردم ما اهل مطالعه هستند و اتفاقا خیلی زیاد هم مطالعه می‌کنند. اگر شما هم مثل من به اطراف‌تان نگاه کنید، متوجه می‌شوید که همه صبح تا شب سرشان در تلفن همراه خاست و این نیز نوعی مطالعه محسوب می‌شود. بنابراین بهتر است نگاه‌مان را تغییر دهیم و بگوییم که مردم ما زیاد مطالعه می‌کنند اما کتاب نمی‌خوانند.

این فیلمساز مطرح کشورمان که نزدیک به 40 جایزه جهانی دارد با اشاره به اهمیت تلفن همراه در زندگی امروز افراد جامعه گفت: مردم در موبایل چیزی را می‌خوانند که دوست دارند اما در کتاب باید چیزی را بخوانند که دیگران دوست دارند. بنابراین مردم آنچه را که می‌خواهند در کتاب‌ها پیدا نمی‌کنند. من به عنوان کارشناس ادبیات نمی‌توانم صحبت کنم اما می‌توانم بر اساس مشاهداتم بگویم که نیازهای مطالعاتی مردم یا در داخل کتاب‌ها نیست و یا رسانه‌ها ضعیف عمل کرده‌اند و این مطالب را به مردم انتقال نداده‌اند.
 
جلیلی افزود: اگر شما به میان قشرهای مختلف جامعه بروید و از آنها سوال کنید که در روز چند ساعت در اینترنت و فضای مجازی هستید، فکر نمی‌کنم به میانگینی کمتر از 3-4 ساعت برسید. روزگاری کتاب همدم تنهایی من و هم‌نسل‌هایم بود اما امروز فضای مجازی همدم تمام جامعه شده و تنهایی‌مان را پر کرده است.

این کارگردان کشورمان در توضیح پتانسیل ادبیات فارسی عنوان کرد: ما ادبیات بسیار خوب و غنی‌ای داریم اما رسانه‌ها به وظیفه خود در معرفی ادبیات به خوبی عمل نکرده‌اند و نتواستند این ادبیات را به مردم معرفی کنند تا هرکس بر اساس نیازهایش به سراغ کتاب مورد نظرش برود. من اگر وزیر آموزش و پرورش بودم حتما کاری می‌کردم که بچه‌ها از همان سن کودکی با حافظ و سعدی و مولانا آشنا شوند؛ چراکه کودکان ما اسطوره‌های ادبی خود را نمی‌شناسند و از هر 10 نفر یک نفر نمی تواند یک شعر حافظ را درست و بی ایراد بخواند.
 
او ادامه داد: من همیشه در جشنواره‌های جهانی می‌گویم، بروید خدا را شکر کنید که در زمان حافظ دوربین فیلمبرداری نبوده است؛ چراکه در غیر این صورت او فیلم‌هایی می‌ساخت که تا امروز کسی نمی‌توانست شبیه آن را بسازد. بنابراین باید این مسائل پیگیری شود و این بزرگان را به شکل کامل به جهانیان معرفی کنیم تا همه بدانند که ما در 600 سال پیش شاعرانی داشتیم که هنوز کسی نتواسته به قدرت آنها شعر بگوید.
 
جلیلی با گلایه از عملکرد رسانه‌ها در معرفی اسطوره‌های کشورمان گفت: چند وقت پیش در حال ساخت یک مستند بودم به همین دلیل به هفت کشور دنیا سفر کردم. در یکی از این کشورهای اروپایی وقتی وارد کتابفروشی‌ای شدم از متصدی آنجا پرسیدم که درباره ایران چه می‌دانی؟ او ابتدا فکر کرد درباره عراق صحبت می‌کنم؛ بعد از مشخصات جغرافیایی فکر کرد منظورم افغانستان است اما من برای او توضیح دادم که من از سرزمین پارس آمده‌ام؛ جایی که کوروش و داریوش کبیر در آن حکم‌رانی می‌کردند. وقتی متصدی کتابفروشی نام سرزمین پارس را شنید به پای من بلند شد و گفت که شما آدم‌های بزرگی هستید. من فیلم این گفت‌وگو را گرفتم که چند وقت پیش از شبکه چهار پخش شد.
 
کارگردان «دلبران» ادامه داد: ما به تبلیغ داشته‌هایمان نپرداختیم. مولانا، فردوسی و سعدی به قدری داستان‌های عمیق و زیبا دارند که از هر داستان می‌توان ده‌ها فیلم ساخت. شاید جالب باشد که بدانید بسیاری از فیلمسازان خارجی بدون ذکر منبع از داستان‌های این بزرگان اقتباس می‌کنند اما ما دست روی دست گذاشته‌ایم و از این گنج گرانبها استفاده نمی‌کنیم.
 
این فیلمساز با اشاره به نگاه نامناسب به حوزه اقتباس در کشورمان گفت: در کشور ما تصورات غلطی وجود دارد و عده‌ای فکر می‌کنند، فیلمسازی که خودش بنویسد و خودش بسازد موفق‌تر است و اگر چنین اتفاقی رخ ندهد آن شخص مولف نخواهد بود؛ همین دیدگاه باعث شد که میان اهل ادبیات و اهل سینما فاصله ایجاد شود.

کارگردان «رقص خاک» که جایزه 
بهترین فیلم آسیایی در جشنواره بین‌المللی فیلم توکیو را برده است، بیان کرد: در یک مصاحبه از آلن رنه سوال کردند «تو که نه می‌نویسی، نه بازی می‌کنی، نه تدوین می‌کنی، پس دقیقا چه کاری انجام می‌دهی؟» او در جواب گفت بهترین هنر من این است که همه خوب‌ها را در کنار هم جمع می‌کنم. متاسفانه چنین تفکری در کشور ما وجود ندارد.

جلیلی در بخش پایانی صحبت‌هایش عنوان کرد:‌ رابطه بین سینما و کتاب واقعا کمرنگ شده است و این نیاز احساس می‌شود که باید این رابطه‌ها گسترش پیدا کند. حمایت‌های موسسه خانه در این سال‌ها و برگزاری جایزه «کتاب و سینما» جای قدردانی دارد اما به نظرم بهتر است، در آینده نزدیک شاهد راه‌اندازی کافه کتاب توسط خبرگزاری کتاب ایران باشیم تا بتوانیم اهالی ادبیات، سینما، موسیقی، تئاتر و موضوعات دیگر مثل فلسفه را در کنار هم جمع کنیم؛ جایی که اهل فرهنگ دور هم جمع شوند و به گفت‌وگو و همکاری بپردازند. 
 
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات در ۱۰ گروه اصلی و ۵ گروه فرعی از ۵ تا ۱۲ آبان ماه ‏در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.‏

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها