سه‌شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۱
کتاب صوتی نابینایان را به کتابخانه‌ وابسته نمی‌کند/ تولید کتاب‌ بریل هزینه‌بر است

پرستو ولدخان، مسئول بخش نابینایان کتابخانه حسینیه ارشاد معتقد است در اتاق فکر پویش ملی «سطر سپید» باید سازماندهی و مدیریت صورت گرفته و اهداف از پیش تعیین شود چرا که در بحث تولید و توزیع کتاب‌های صوتی و کاغذی برای نابینایان بحث حقوق ناشران و نیز کیفیت کتاب‌های صوتی باید مورد توجه قرار گیرد.

پرستو ولدخان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره روند تولید کتاب‌های ویژه نابینایان توضیحاتی را ارایه کرد و گفت: حدود 10 سال پیش برای نابینایان به صورت آنالوگ صورت می‌پذیرفت و کتاب‌ها روی نوار کاست ضبط می‌شد و تعداد کتابخانه‌هایی هم که به این کار مبادرت می‌کردند بسیار کم بود چون انجام این کار به دلیل صرف نیروی انسانی هزینه‌بر بود. انجام این کار باعث وابستگی نابینایان به کتابخانه‌ها می‌شد و طبیعتاً محددیت‌هایی را هم برای کتابخانه‌ها ایجاد می‌کرد چرا که زمانی که یک نوار کاست مدام بین تعدادی از کاربران می‌چرخید از بین می‌رفت و در نتیجه هزینه‌هایی را برای کتابخانه ایجاد می‌کرد.
 
مسئول بخش نابینایان کتابخانه حسینیه ارشاد ادامه داد: این شرایط با تبدیل کار از آنالوگ به دیجیتال دچار تحولاتی شد و تولید کتاب از طریق نرم‌افزار به‌سادگی صورت پذیرفت اکنون مخاطبان نابینا به‌سادگی می‌توانند کتاب صوتی را در اختیار داشته باشند و وابستگی کمتری را به کتابخانه‌ها دارند از سوی دیگر کتابخانه‌های نابینایان تولیدکننده کتاب‌های گویا بودند با این وجود تولید انبوه کتاب‌های صوتی متفاوت در مراکز مختلف رخ داده است و اکنون بیش از 50 مرکز در این حوزه کار می‌کنند.
 
وی اضافه کرد: علاوه بر مخاطبان نابینا، امروزه مخاطبان بینا هم از کتاب‌های صوتی استفاده می‌کنند و به همین دلیل این حوزه به یک بازار تبدیل شده و موسسات مختلف به‌کار تولید کتاب‌های صوتی مبادرت کرده‌اند. بنابراین می‌توان گفت که خلا موجود اکنون تولید کتاب گویا نیست چون تولیدکننده‌های این حوزه زیاد هستند اما نیازمند رویکرد جدید در افزایش کیفیت هستیم.
 
ولدخان با بیان اینکه کتاب‌های بریل نیز در این حوزه کمتر مورد توجه قرار گرفته است، بیان کرد: چرا که تولید این کتاب‌‌ها هزینه‌بر است و هر مرکزی نمی‌تواند این کتاب‌ها را مدیریت و سازماندهی کند بنابراین تولید این کتاب‌ها سخت است و از این جهت امروز کمتر تولید می‌شود. از سوی دیگر کتاب‌های بریل برای کودکان و نوجوانان نیز کمتر تولید شده و لازم است تا در این حوزه نیز اقداماتی صورت گیرد.
 
وی افزود: پس از تولید کتاب‌های صوتی یکی از مسایلی که به‌وجود آمده عدم رعایت کپی‌رایت از سوی کاربران موسسات تولیدکننده بوده که منجر به اعتراض ناشرانی شده که آثار آن‌ها در این فرایند مورد استفاده قرار گرفته است. این در حالی است که در این میان کتابخانه‌هایی مانند حسینیه ارشاد که از طریق قانونی و بدون هیچ هزینه‌ای کتاب‌ها را صوتی می‌کنند نیز گاهی از سوی ناشران مورد اتهام قرار می‌گیرند. وجود چنین مشکلاتی می‌تواند در نهایت به ضرر مخاطبان نابینا تمام شود چرا که اگر تولید کتاب صوتی با مشکل مواجه شود مخاطب بینا صدمه‌ای نخواهد دید چرا که این کالا برای او محصولی لوکس است اما برای مخاطب نابینا کالایی ضروری است.
 
مسئول بخش نابینایان کتابخانه حسینیه ارشاد در بخش پایانی سخنانش درباره پویش ملی سطر سپید نیز گفت: طی سال‌های اخیر حرکت‌های اینچنینی از سوی سازمان‌هایی چون سازمان فرهنگی و هنری شهرداری انجام شده است اما آنچه که همواره در این طرح‌ها باید مورد توجه قرار گیرد این است که در اتاق فکر این طرح‌ها، سازماندهی و مدیریت به درستی صورت گرفته و باید اهداف از پیش تعیین شود چرا که در بحث تولید و توزیع کتاب‌های صوتی و کاغذی برای نابینایان بحث حقوق ناشران و نیز کیفیت کتاب‌های صوتی باید مورد توجه قرار گیرد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها