«فانوس جادویی زمان» تازهترین اثر داریوش شایگان با دریافت مجوز انتشار به زیر خط چاپ رفت.
شایگان در این کتاب به تشریح و تفسیر تاملات پروست پرداخته و در این راستا ارجاعات زیادی هم به شاهکار پروست دارد. مبنای کار شایگان در این بررسی، ترجمه هفت جلدی این رمان به دست مهدی سحابی است. شایگان در این کتاب اشاره میکند که علاقه او به پروست به دوران تحصیلش در ژنو بازمیگردد. او در کلاسهای ژان روسه که به بررسی و تحلیل آثار پروست اختصاص داشته شرکت میکرده و از آن پس درصدد مطالعه آثار او برآمده است.
او درباره پروست یادآور میشود که با گذر زمان و فروکش کردن تب رمان نو و سرافراز درآمدن رمان جستجو از نقد تاریخی هرگونه تردید در جاودانگی نام پروست و اثر او منتفی است.
شایگان در این کتاب در مقدمهای 40صفحهای به طور کلی به افکار پروست و منابع الهام او میپردازد و به نظریات نویسندگان و فیلسوفانی چون ژاک ریویر، والتر بنیامین، ژیل دلوز، رولان بارت و... درباره مارسل پروست اشاره میکند.
در ادامه در شش فصل آتی این کتاب که به ترتیب «مارسل پروست پیش از آفرینش رمان در جستجوی زمان از دست رفته»، «خواب-خاطره»، «روانشناسی در فضا حلقه-زمان-مکان»، «جستجو: حکایت یک سیروسلوک»، «هنر و جوهر»،«زمان بازیافته» نام دارند، نویسنده به صورت مفصل با ارجاع به جای جای رمان ، اثر را از دیدگاههای روانشناسی، اجتماعی، فلسفی و ادبی بررسی میکند.
کتاب «فانوس جادویی زمان؛ نگاهی به رمان در جستجوی زمان از دست رفته اثر مارسل پروست» نوشته داریوش شایگان در 478 صفحه از سوی انتشارات فرهنگ معاصر به زودی منتشر میشود.
نظر شما