حسینینیک؛ مدیر انتشارات و کتابفروشی مجد با اشاره به تاثیرات طرح پاییزه کتاب بر فعالیت ناشران و کتابفروشان، گفت: یکی از بهترین راههایی که میشود یارانههای دولتی را برای رونق اقتصادی فعالان حوزه کتاب و اهداف فرهنگی آن به کار برد طرحهای فصلی است که به مشتری، کتابفروشان و ناشران کمک میکند.
وی با بیان اینکه میتوان با گسترش و توسعه چنین طرحهایی، بخش بیشتری از بدنه نشر را درگیر کار کرد، افزود: معتقدم به دنبال موفقیت و رضایتهایی که ناشران و کتابفروشان از این طرحهای فصلی داشتند و دارند، در آیندهای نزدیک آنها را استمرار دهیم یا حتی ماهانه اجرا شود.
حسینینیک با اشاره به اینکه طرحهای فصلی کتاب فقط به مشتریان تهران اختصاص ندارد،بلکه مشتریانی از شهرها و استانهای دیگر را نیز به همراه دارد، گفت: در طول دورههای مختلف اجرا، توانستهایم با کمک این یارانهها کتابهای مورد نیاز را به شهرهای دیگر نیز ارسال و در اختیار مصرفکنندگان کتاب قرار دهیم تا در دورترین نقاط کشور نیز کتاب را با تخفیف 20 درصد بگیرند و این موضوع کمک میکند که ویترینهای کتاب نه تنها حذف نشوند بلکه افزایش پیدا کنند.
مدیر کتابفروشی مجد تاکید کرد: هرچه سطح تماس کتاب با مخاطبان افزایش پیدا کند به رونق اقتصادی کتاب کمک کردهایم و نتیجه این رونق توسعه فرهنگی کشور و در نهایت تامین منافع ملی است، به نظر من در شرایط موجود چنین طرحهای کوتاه مدت توانسته است کمک زیادی به صنعت نشر کشور کنند.
تسهیل فروش کتاب با طرحهای فصلی
وی با تاکید بر اینکه اختصاص یارانه را فقط منحصر به چنین طرحهایی نباید دانست، عنوان کرد: این طرحها کوتاه مدت است در بخش یارانه نمایشگاه بین المللی کتب تهران نیز اختصاص یارانه باید طبق آییننامهای باشد و دولت سعی کند سواستفادهها در آن کمتر باشد. با اینکه در دو سال گذشته آیین نامهای برای اختصاص یارانه در نمایشگاه کتاب در شورای راهبردی وزارت ارشاد و شورای تشکلها و هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان به تصویب رساندیم و ارشاد هم موافق آن بود اما عملیاتی نشده است.
حسینینیک ادامه داد: این موضوع اهمیت دارد که در بخش یارانهها سواستفادهای صورت نگیرد تا سلب اعتماد عمومی نشود و موجب نشود که بقیه دولتها و یارانهها تحتالشعاع قرار گیرد.
وی با بیان اینکه یکی از وظایف دولت علاوه بر وظیفه نظارت و برنامهریزی در حوزه نشر، اختصاص یارانه برای فروش است، تاکید کرد: به نظرم یکی از بهترین روشهایی که میتواند فروش کتاب را تسهیل کند، طرحهای فصلی است که خانه کتاب اجرا میکند و تاکنون نیز با موفقیت خوبی همراه بوده است و امسال نیز شاهد اجرای آن هستیم، طرحی که به رونق نشر کمک زیادی کرد است.
مدیر انتشارات مجد درباره اختصاص یارانه به ناشر یا مصرفکننده نیز گفت: بحثهای زیادی مطرح میشود که یارانه باید به تولید و نشر کتاب یا مصرفکننده اختصاص پیدا کند، به نظر من اختصاص یارانه به تولیدکننده مزایایی دارد ولی عیب مهمش این است که راه برای سواستفاده باز میشود و ممکن است یارانههایی که به تولید داده میشود، منجر به تولید کتاب نشود. در این میان اگر بخواهیم یارانه را برای مصرفکننده اختصاص دهیم این مشکل را به همراه دارد که استفاده از یارانه توسط مشتریها هدفمند انجام نشود و عملا بازار دلالی یارانهها رونق پیدا میکند.
وی یادآور شد: در یکی دو سال گذشته در نمایشگاه بینالمللی کتاب، تعداد زیادی از کارتهای بانکی یارانهها در بازار به فروش میرسید و افرادی بودند که به روشهای مختلف کارتهای زیادی در اختیار داشتند و از آن یارانهها سواستفاده زیادی انجام میشد، به نظرم اساسا یارانه باید به تولید و نشر کتاب اختصاص پیدا کند به این معنا که همه عوامل تولید و فروش کتاب را ببیند؛ یعنی پدیدآورنده، ناشران، توزیع کنندگان و کتابفروشان و مصرف کننده.
طرحی که کتابفروشان را تقویت میکند
حسینینیک همچنین درباره ضرورت اختصاص یارانه برای چهار رکن تولید و فروش کتاب، گفت: دولت باید برای تولید کتابهای علمی و پژوهشی یارانه پرداخت کند، پژوهشکدهها در وزارتخانههای علوم، بهداشت و آموزش و پرورش باید بودجهها و یارانههای خاص پژوهشی داشته باشند، زیرا برای نشر و تولید یارانه لازم است.
وی افزود: اینکه در یک زمان بگوییم همه یارانه فقط به بخش تولید اختصاص داشته باشد و در زمان دیگری بگوییم اصلا به تولید یارانه نمیدهیم، به نظرم تصمیمگیری اشتباهی است و باید در حمایتها در قالب پرداخت یارانه به صورت مستمر و هماهنگ در همه بخشها وجود داشته باشد.
مدیر کتابفروشی مجد با اشاره به لزوم اختصاص یارانه برای ناشران و کتابفروشان نیز، عنوان کرد: برای فعالسازی و حمایت از ناشران نیز باید یارانه مجزایی اختصاص پیدا کند، البته این یارانه میتواند مستقیم و نقدی نباشد، مثلا یارانهای که برای معافیت از مالیات داده میشود، یا معافیت کارفرما (ناشر) از پرداخت حق بیمه، همچنین میتوان شرایطی ایجاد کرد که طرح کاربری فرهنگی به صورت کامل و بدون دردسر و کاغذبازیهای رایج اجرایی شود تا ناشران بتوانند در فضای تجاری کار کتابفروشی انجام دهند.
وی درباره گسترش حمایت از ناشران در حوزه پست و ارسال کتاب نیز، گفت: دولت میتواند با اختصاص یارانه شرایطی فراهم کند که هزینه پست و ارسال کتاب برای آنها رایگان شود، زیرا با این اقدام واسطه بین مشتری و ناشر به وسیله پست حذف میشود، در کشورهای پیشرفته نیز معافیت مالیاتی برای ناشران وجود دارد به عنوان مثال در کشور آلمان هزینه پست کتاب رایگان است، اگرچه در ایران 40 درصد تخفیف پیشبینی شده است اما چارهساز نبوده، در حالی که دولت میتواند یارانه ناشران را در پست کتاب رایگان و مرحله حمل و نقل کتاب به کشور را تسهیل کند.
حسینینیک با بیان اینکه طرح فصلی میتواند فعالیت کتابفروشان را تقویت کند، یادآور شد: برای مشتریان و مصرفکنندگان کتاب نیز میتوان طرحهای حمایتی مختلفی در نظر گرفت، عمدتا تسهیلاتی که برای پست داده میشود حوزههای زیادی دارد و میتواند بهگونهای باشد که مصرفکننده هم از این یارانه منتفع شود، زمانی که یارانه به بخش تولید داده میشود کتاب ارزان می شود و زمینهای به وجود میآيد که در بخش محتوایی کتاب خوب تولید شود و به صورت عملی مشتریان هم از این یارانه منتفع میشوند.
نظر شما