ناصرالدین حسنزاده؛کتابفروش و نسخه پژوه معتقد است اگرچه ترتیبدادن طرحهای حمایتی به نفع جامعه کتابخوان است اما مشکل مطالعه و بازار کتاب با فرهنگسازی و کارهای بنیادین حل شدنی است.
وی افزود: اصلیترین مشکل بازار کتاب این است که مردم ما از کتاب و کتابخوانی فاصله گرفتهاند. بخشی از فعالیت من به خریداری و فروش کتابخانههای شخصی اختصاص دارد و من در مراجعه به برخی از خانهها، شاهد برخوردهای معناداری از سوی خانوادهها هستم که موید کمرنگ شدن ضرورت کتاب و کتابخوانی در خانههاست.
این کتابفروش باسابقه از بیمیلی جامعه به کتابخانههای قدیمی گفت و اظهار داشت: کتابخانههای ارزشمند به طور معمول از نسلهای قبل در خانهها به جا مانده و حالا وراث درصدد فروش آنها برمیآیند. برایم مایه تاسف است که بعضی از این وراث کتاب و کتابخانهها را صرفا اشیائی بهدردنخور میدانند که فضای خانهها را اشغال کرده و میخواهند خیلی زود از شر آنها خلاص شوند.
وی معتقد است تا وقتی که جامعه ما، جامعه کتابخوانی نباشد، بازار کتاب نیز با مشکلات عدیدهای مواجه خواهد بود. به گفته او تلاشهای دولتی باید معطوف طرحهایی شود که کارکرد فرهنگسازی درمورد مطالعه دارند.
این مجموعهدار اسناد قدیمی گفت: چرا در کشورهای دیگر شاهد تیراژهای چندصد هزارنسخهای هستیم اما در کشور خودمان، تیراژها به چندصد نسخه کاهش یافته است؟ دلیلش این است که میل به مطالعه در میان مردم زیاد نیست.
وی همچنین با اشاره به طرحهای حمایتی کتابفروشیها و ارائه تخفیف به خریداران کتاب خاطر نشان کرد: قطعا تخفیف دادن به اهالی کتاب و دوست داران مطالعه، اتفاق خوبی است اما ارائه تخفیف برای افرادی که اهل کتاب و کتابخوانی نیستند، توفیری ندارد؛ حتی اگر به آنها کتاب مجادی بدهند، بازهم نمیخوانند.
این فعال فرهنگی براین باور است که مردم را باید تشنه کتابخواند بشوند؛ طوری که اگر کتاب نخوانند، احساس بیماری کنند؛ این درحالی است که مردم از مطالعه فاصله گرفتهاند و به دلیل این فاصله، حتی توانایی نگارش یک متن یا نامه ساده را نیز ندارند.
حسنزاده در ادامه به قدرت مالی خرید کتاب در جامعه اشاره کرد و گفت: بالا رفتن قیمت کتاب در سالهای اخیر را هم نباید فراموش کرد. این اتفاق روی پایین آمدن میل مطالعه بیتاثیر نبوده است چراکه قیمت کتاب در سه-چهارسال اخیر سه برابر شده اما میزان حقوق و درآمد مردم تقریبا ثابت مانده است. به طور کلی قیمت کتاب ها با مسائل اقتصادی خانوادهها جور درنمیآید و این موضوع، روی بازار کار کتابفروشیها تاثیر گذاشته است.
وی ضمن ابراز تاسف از وضعیت ناگوار کتابفروشیهای مستقل اظهار داشت: در سالهای اخیر شاهد تعطیل شدن کتابفروشیهای زیادی بودهایم. در همین راسته خیابان انقلاب نیز برخی کتابفروشیهای قدیمی مثل سحر و خجسته تعطیل شده اند. همچنین برخی کتابفروشیها را سراغ دارم که کافیشاپ شدهاند و اینها ثابت میکند شرایط بازار کتاب خوب نیست.
این کتابفروش و نسخهپژوه تاکید کرد: اقداماتی نظیر برنامههای کتابگردی، بیتاثیر نیستند و خود من نیز در آنها حضور دارم. اما همانطور که گفتم معتقدم مشکل کتاب و کتابخوانی در کشور ما باید ریشهای حل شود و این کار به فرهنگسازی نیاز دارد.
نظرات